O societate hunedoreana avea mai multe datorii catre diversi creditori. Administratorii au vandut activele societatii unei firme detinute tot de ei. Pretul tranzactiei a fost de cinci ori mai mic decat valoarea de piata a activelor societatii. Vanzatorul este SC Agrotehnica Romos, iar cumparatorul, SC Carmen Silva Orastie. Ambele au acelasi administrator si actionar.

SC Agrotehnica Romos este o unitate agricola infiintata in 1999. Societatea a fost preluata de Carmen Silva SRL din Orastie si a ajuns sa acumuleze in trei ani mai mult datorii, decat profit. La solicitarea creditoriilor Agrotehnica, Tribunalul Hunedoara a dispus intrarea societatii in procedura de reorganizare judiciara si faliment si a numit un administrator judiciar.

Vanzare-cumparare intre acelasi administrator

In 23 mai 2001, administratorii SC Agrotehnica au vandut majoritatea activelor societatii firmei Carmen Silva din Orastie. Peste sapte hectare de teren si un numar de 45 de constructii apartinand SC Agrotehnica Romos au ajuns in proprietatea SC Carmen Silva.

Pretul de vanzare a activelor a fost de cinci ori mai mic decat pretul real, iar aproape 70 la suta din patrimoniul societatii Agrotehnica a ajuns subevaluat la Carmen Silva. Structura actionarala a SC Carmen Silva arata toate datele unui afaceri frauduloase cu activele Agrotehnica.

SC Carmen Silva este detinuta de doi asociati: Petru David Cristea si Marcel Ardean, ultimul avand si calitatea de administrator al societatii. La data vanzarii, actionarul majoritar la Agrotehnica Romos era SC Publirom Invest, societate comerciala cu raspundere limitata din Orastie. Publirom este controlata de aceleasi persoane care detin si Carmen Silva.

In plus, Ardean detinea calitatea de administrator atat la Carmen Silva, cat si la Agrotehnica Romos. In privinta vanzarii activelor Agrotehnica Romos, Ardean a avut dublul rol - de vanzator si cumparator, iar in calitate de administrator, cunostea faptul ca activele Agrotehnica constituiau un gaj al creditorilor.

Pe fondul pierderilor inregistrate de Agrotehnica si a datoriilor mari acumulate catre creditori, Ardean si Cristea, asociati la Publirom Invest, si-au vandut tot lor, pe numele SC Carmen Silva, proprietati ale Agrotehnicii pe bani de buzunar.

Carmen Silva a cumparat ieftin, dar a girat scump

Din informatiile noastre, SC Carmen Silva a contractat un imprumut bancar de la Eximbank, imprumut pe care l-a girat cu activele cumparate de la Agrotehnica Romos la valoarea reala a bunurilor societatii. Pe site-ul oficial al Eximbank este postat la sectiunea "recuperare active" un comunicat referitor la SC Carmen Silva care cuprinde o lista de active scoase spre vanzare.

Pe lista apar majoritatea activelor cumparate de Carmen Silva de la Agrotehnica Romos: 6,3 hectare de teren intravilan, silozuri, grajduri, statii si bazine de epurare. Pe de alta parte, exista un proces de recuperare de catre creditori a datoriilor Agrotehnica Romos.

Vanzarea ilicita incheiata in 2001 de catre administratorii Agrotehnica a complicat situatia recuperarii si a introdus in scena creditorul societatii Carmen Silva, Eximbank. Creditorii Agrotehnica Romos au obtinut in instanta intrarea debitorului in procedura de reorganizare si faliment si numirea unui administrator judiciar, SC Euroconsult.

Lichidatorul a solicitat in instanta anularea procesului de vanzare - cumparare dintre SC Agrotehnica Romos si SC Carmen Silva. Prin sentinta nr. 709/CA/2005, pronuntata in 7 iulie anul acesta, Tribunalul Hunedoara a admis cererea lichidatorului si a dispus anularea contractului prin care Carmen Silva a preluat activele Agrotehnicii.

Expertiza tehnica prezentanta la proces a dovedit subevaluarea activelor Agrotehnica Romos si intentia frauduloasa a tranzactiei de vanzare-cumparare. Buna credinta nu a putut fi invocata in acest caz, societatile contractante, Agrotehnica si Carmen Silva, fiind reprezentate de acelasi administrator, Marcel Ardean.

Dosarul se afla in judecare la Alba Iulia si daca instanta de apel va mentine sentinta tribunalului, imobilele urmeaza sa fie restituite SC Agrotehnica si administrate de lichidator.

Procese pentru recuperarea fraudei

SC Carmen Silva se afla in prezent in procedura de faliment si urmarita de creditorul Eximbank. Daca lichidatorul societatii Agrotehnica va castiga dreptul de administrare a activelor instrainate ilicit catre Carmen Silva, Eximbank nu-si va mai putea recupera banii de la Carmen Silva cu bunurile girate de la Agrotehnica Romos.

La Ministerul Finantelor, SC Carmen Silva este inregistrata cu mentiunea "s-a inceput executarea silita". Societatea care a jonglat cu activele Agrotehnica SA si cu creditorii ei, are domeniul de activitate comertul cu ridicata a animalelor vii. Cei doi asociati ai SC Carmen Silva, Marcel Ardean si Petru Cristea, mai detin actiuni la Publirom Invest, cu activitate in cresterea animalelor.

Cristea mai detine societatea Publirom Advertising aflata in procedura de executare silita.

Acum, SC Carmen Silva mai exista doar cu numele, iar administratorii societatii nu sunt de gasit.

Administratorii Agrotehnica au omis legea falimentului

In cazul in care dispune trecerea la faliment, judecatorul sindic va desemna un lichidator, care poate fi inclusiv administratorul desemnat anterior.

Principalele atributii ale lichidatorului sunt:

1. conduce activitatea debitorului;

2. introduce actiuni pentru anularea actelor frauduloase incheiate de debitor;

3. vinde bunurile debitorului in conformitate cu prevederile legale;

4. incheie tranzactii, descarca de datorii, descarca fidejusorii, renunta la garantiile reale, sub conditia confirmarii de catre judecatorul - sindic;

Una dintre cele mai importante atributii atat pentru lichidator, cat si pentru administrator este aceea de a ataca in justitie actele frauduloase incheiate de debitor. Ei pot cere tribunalului, intr-un termen de un an de la deschiderea procedurii, sa anuleze actele incheiate de debitor in detrimentul creditorilor, in cei trei ani anteriori deschiderii procedurii.