Potrivit unui clasament al celor mai buni primari romani intocmit de ziaristii de la un cotidian central, edilul devean ar ocupa locul opt in tara. Adeptii sai spun ca lui Mircia i s-a facut in sfarsit dreptate, in timp ce contestatarii sustin ca ori imaginea primarului se vede "bine" la centru, ori ziaristii nu au avut altceva mai bun de ales.

Primarul liberal al Devei, Mircia Muntean, a ajuns in top. Si nu in orice fel de top, ci in unul intocmit de ziaristii unuia dintre cele mai bine cotate cotidiane din tara, unde cuvantul profesionalism nu este o vorba in vant.

Primul loc l-a ocupat primarul Sibiului, Klaus Werner Johannis, iar Mircia este singurul edil hunedorean care a reusit sa strabata prin criteriile de evaluare ale ziaristilor.

Criterii de evaluare care au luat in calcul veniturile proprii ale localitatii pe cap de locuitor in 2004, actiunile gospodaresti, etica relevata de monitorizarile de presa, numarul de mandate detinute si procentul de voturi si transparenta decizionala data de rezultatele unei anchete realizate de Institutul de Politici Publice (IPP).

Demersul jurnalistilor a fost sprijinit cu date de catre Federatia Autoritatilor Locale, Asociatia Municipiilor din Romania si de site-ul Administratie.ro.

Mircia Muntean a ocupat locul opt cu titlul "Inginerul", reusind sa surclaseze primari vestiti ca primarul sectorului 3, Liviu Negoita, primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, sau primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, intr-un top in care primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, nici nu si-a gasit locul.

Mircia, primarul tuturor

Cateva randuri trecute sub poza sefului liberalilor hunedoreni motiveaza decizia ziaristilor: "Are o relatie buna cu investitorii straini, a reabilitat fatadele blocurilor din centru, a refacut drumurile din oras si a construit o telegondola cu care incearca sa atraga turisti in cetatea Devei.

A fost invinuit ca a instrainat ilegal terenuri din proprietatea statului, dar nu a fost declansata urmarirea penala impotriva sa. Castigarea alegerilor din primul tur i-a oferit ocazia de a contraataca, anuntand ca porneste actiune in justitie impotriva celor care i-au adus acuzele".

Aceasta este "imaginea de Bucuresti" a celui mai cunoscut primar hunedorean. In realitate, primarul devean a fost subiectul catorva scandaluri de presa care insa nu au lovit decat aparent in imaginea sa, pentru ca a ramas in memoria majoritatii electoratului ca primarul care a facut ceva pentru Deva.

De fapt, geniul primarului tocmai aici il gasim: in lucrurile care au izbit ochii deveanului, chiar daca uneori investitiile sunt lipsite de sens sau de bun gust. Mircia a lipit numele municipiului la poalele cetatii, a umplut orasul de statui, a pus pavele, a vopsit gardurile si bancutele in galben-albastru.

In ciuda scandalurilor din presa, cetateanul de rand a uitat numele firmelor care au realizat investitiile, dovedind inca o data ca, in fata cabinei de vot, memoria este scurta.

Scoala vietii

Mircia Muntean are un instinct natural care il face sa stie exact ce isi doreste electoratul. Nu a epatat niciodata prin haine scumpe de firma, dar nici nu face gafe majore, asa ca nu si-a atras nici invidia si nici oprobriul devenilor. Are 42 de ani, este casatorit cu Livia, angajata la societatea Calor cu care are doi copii.

Este de profesie inginer, iar CV-ul edilului mai precizeaza ca are ca hobby inotul si poezia. Seful liberalilor se afla acum la cel de-al treilea mandat si a fost reales cu 57 la suta din primul tur al alegerilor locale din 2004. Cand a venit la Primarie, era un tanar mai degraba stangaci si pus pe fapte mari.

"Slefuit" de anii in administratie publica si experientele dure cu justitia de peste ani, Mircia Muntean s-a transformat intr-un primar care a invatat sa-si acopere "urmele". Primul mandat a fost unul zbuciumat, cu un Consiliu Local plin de membri PSD care l-au contestat si ale carui actiuni si acuze l-au calit pe Mircia si uneori l-au facut chiar sa jure pe Biblie in plina sedinta. Al doilea mandat a fost mai degraba lejer, pentru ca acum, la al treilea mandat, primarul sa aiba in spate o masina de vot unsa perfect. Intre timp, Mircia a reusit sa schimbe cat de cat fata orasului, care este unul "curatel" si modern, raportat la celelalte asezari din tara. A extins reteaua de gaz metan in cartierul Viile Noi si in Cristur si Santuhalm, a modernizat centrul, a "reabilitat" trotuarele cu pavele, l-a inlocuit pe dr. Petru Groza cu Traian si a plantat in Piata Arras o statuie a gimnastelor si o alta care ar reprezenta flacara olimpica.

Incet, devenii au remarcat gustul primarului pentru proiecte grandioase care dezvaluie dorinta nemarturisita a edilului de a ramane in istoria orasului, iar totul a culminat cu realizarea telecabinei, inaugurata de nu mai putin de trei ori.

Primarul devean s-a remarcat insa si prin preferinta pentru anumiti investitori: benzinarii. Statiile de alimentare cu combustibil au inflorit in Deva, generand scandaluri de proportii. Rand pe rand, investitiile in oras au insemnat Shell, OMV, MOL, Lukoil, McDonalds’S, Billa.

Cei noua ani de administratie publica, firea deschisa si limbajul mai popular l-au adus insa in centrul catorva scandaluri.

Nu a ezitat niciodata sa se ia la tranta cu liderii PSD din judet (acuzandu-i chiar ca au incercat sa-l racoleze) sau cu sefii politiei sau ai serviciului "Doi si-un sfert", carora le-a reprosat ca incearca sa-i fabrice dosare, il urmaresc sau ii asculta toate conversatiile telefonice.

In 9 aprilie 2003, liberalul Mircia ajunge pe posturile nationale, acuzand angajatii societatii Calor ca l-au sechestrat in sediul unitatii si l-au lovit in momentul in care incerca sa paraseasca cladirea, acuzatii infirmate de oameni si de politistii care au cercetat cazul.

A urmat, in toamna anului 2003, descinderea spectaculoasa in primarie facuta de procurorii Parchetului de pe langa ICCJ si de politistii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate. Mircia a reclamat atunci presiunile facute de PSD asupra primarilor din Opozitie, iar totul s-a finalizat cu un mars al tacerii care a adunat mii de sustinatori ai edilului alaturi de nume marcante din PNL.

Theodor Stolojan l-a sustinut aprig pe primarul devean. declarand ca este unul dintre cei mai buni primari din tara. Inainte de alegerile locale, liberalul Mircia s-a mai ales cu un scandal dupa ce si-a facut campanie la un bal al bobocilor, unde acestia avusesera nefericita idee de a face striptease si a mima actul sexual. Mircia Muntean a ajuns din nou pe prima pagina a cotidianelor centrale.

In alta actiune din campanie, liberalii au impartit prezervative, "pentru ca pesedeii sa nu se mai inmulteasca", apoi o alta idee a liberalului a generat nemultumiri si a atras critici ale societatii civile: propunerea sa de strangere a romilor din oras intr-un singur loc a fost dur criticata de la Bucuresti.

Primarul nu a avut prea mare succes cu actiunile de prindere a cainilor vagabonzi si nu a reusit, la peste un an de la desfiintarea Autogarii, sa puna altceva in loc. Cu toate acestea, Mircia Muntean a ramas un primar popular, care stie sa speculeze dorintele si nevoile electoratului. Si-a adunat filosofia de om politic intr-un citat realist: "In politica este imoral doar sa pierzi alegerile".

Adversarii sunt invidiosi

Adversarii lui Mircia Muntean s-au declarat surprinsi de pozitia ocupata de el in topul national al alesilor:

Georgeta Barabas - fost director APM: "Eu i-as da locul intai pentru cel mai mare distrugator de spatii verzi sau pentru buna organizare a circurilor electorale, cand vesnic era victima PSD. A zis ca noi il impiedicam sa faca rampa ecologica. Acum cine il tine? Sunt doar cateva lucruri pentru care merita un loc bun in top, ca de exemplu lipsa oricaror alternative a tinerilor de petrecere a timpului liber in afara de terasele din municipiu".

Victor Vaida - presedinte PSD Hunedoara si fost director la Electrocentrale Mintia: "Este surprinzator faptul ca s-a clasat pe locul opt. Este prea mult chiar si pentru el, pentru ce a facut pentru Deva. Sta prea putin prin primarie si asta este o boala mai veche a sa, pentru ca ii plac prea mult deplasarile in strainatate".

Florin Ghergan - consilier local Deva, fost director Apaprod: "Trebuie ca ziaristii au luat in calcul numarul benzinariilor pe cap de locuitor. In rest, este primarul cu cele mai multe meserii si care sta cel mai putin la serviciu, dar a stiut sa intoarca totul in favoarea sa fiindca, pentru el, imaginea este mai presus de orice".