Urmand demersul colegilor bucuresteni, am alcatuit un clasament propriu al alesilor hunedoreni. Primarii au avut la dispozitie mai mult de un an pentru a arata ce sunt in stare sa faca odata alesi sau realesi la carma primariilor.

Am masurat eficienta activitatii edililor dupa statistici si cifre ale IPP, investitiile facute in ultimul an, numarul de mandate si procentul de voturi obtinute la ultimele alegeri, coeficientul de aplicare a legilor proprietatii si modul de colaborare cu autoritatile judetene. Locul intai i-a revenit edilului devean, pentru locul in care a fost ales de presa centrala. De aici a inceput competitia!

Iosif Blaga, primarul Orastiei

A fost reales cu 77,53 procente si a fost singurul primar din tara al PD care a castigat un municipiu din chiar primul tur al alegerilor. Blaga a fost primul primar ales dupa Revolutie si a lipsit de la carma acesteia doar un mandat. Este bine vazut si ca om politic, dupa plecarea lui Gheorghe Pogea ca vicepremier, propunandu-i-se sa preia conducerea organizatiei PD.

A refuzat pe motiv ca nu are vreme atata timp cat se ocupa de oras. A demarat refacerea centrului orasului, centru considerat cel mai vechi din judet, si organizeaza Zilele Dacilor.

Investitorii au creat in Orastie peste 2.500 de locuri de munca, iar un supermarket este pe cale sa se deschida. A investit sume importante in reabilitarea canalizarii si a iluminatului public in tot orasul si face demersuri pentru transformarea unitatii militare de pe Dealul Mic in azil pentru batrani.

Este printre putinii primari care aloca invatamantului sumele prevazute prin lege, dotand toate scolile din Orastie cu incalzire proprie. Se lauda cu cea mai frumoasa primarie din judet si cu atragerea comunitatii la infrumusetarea orasului prin organizarea concursurilor "Cea mai frumoasa fatada de casa" si "Cea mai frumoasa zona verde".

S-a zbatut mult, dar fara rezultat, pentru a convinge autoritatile centrale de necesitatea realizarii unei sosele de centura pentru municipiu. Nu a gasit insa solutii pentru populatia de etnie rroma.

Florin Cazacu, primarul Bradului

Fostul lider sindical al minerilor de la Exploatarea Miniera Barza s-a descurcat de minune ca primar. In timp ce prietenul sau, fostul lider al minerilor din Vale, Miron Cozma s-a reintors dupa gratii, Cazacu a stiut sa-si domoleasca pornirile, a "mirosit" falimentul mineritului romanesc si a intrat in politica, din PRM, in PSD si a trecut in administratie.

Ajuns sef al unui municipiu care se poate lauda cu o multime de recorduri triste (fara hotel, cinematograf...), fostul sindicalist s-a pus pe lucru: a renovat primaria, a pus pavele pe trotuarele din centru, a asfaltat o buna bucata din strazile Bradului, a ingrijit parcurile si a inaugurat statuia Lupoaicei. Sunt asteptate solutiile pentru incalzirea bradenilor.

GAZETA de Hunedoara i-a atras atentia asupra paginii de pe Internet a primariei, unde orasul era trecut ca fiind "de la poalele Cetatii". A indreptat greseala cu "orasul capitala a tarii Zarandului". I se reproseaza lipsa de tact in relatiile cu autoritatile judetene si pastrarea atitudinii de sef peste mineri.

Petru Popa, primarul comunei Vetel

Este cel mai longeviv primar hunedorean, consatenii preferandu-l inca dinainte de Revolutie. A ramas fidel aceleiasi formatiuni politice, conducand cea mai puternica organizatie PUNR din judet. Are 62 de ani, a fost reales cu 71 de procente, iar PUNR are sapte consilieri din cei 11.

A introdus gazul in localitatile Vetel, Mintia si Herepeia iar lucrarile sunt aproape gata si pentru alimentarea Lesnicului. A asfaltat strazile din comuna si a ridicat un camin cultural nou in Vetel. A alocat fonduri pentru ridicarea de monumente dedicate eroilor din razboaiele mondiale in toate localitatile din subordine.

Potrivit IPP, Vetel este comuna hunedoreana cu cele mai mari venituri proprii. Este singurul primar care nu si-a achizitionat telefon mobil.

Carol Schreter, primarul Petrosaniului

In ciuda varstei inaintate, reprezentantul PD a castigat alegerile cu 72 la suta, din turul al doilea. A invatat repede ca electoratul apreciaza lucrurile vizibile si a trecut la modernizarea centrului, unde a pus pavele.

Cea mai mare realizare a sa sta in numarul de apartamente conectate la alimentarea cu gaze naturale, respectiv 3.000 de locuinte de la instalare raportat la cele 500 de apartamente conectate anual de predecesorul sau. Pentru a reusi aceasta performanta, a directionat fondurile catre acest gen de lucrari si a refuzat sa plateasca firmele pana cand lucrarile nu au fost gata. I se reproseaza alegerea unor firme de anturaj.

Laurentiu Nistor, primarul comunei Soimus

Este la conducerea primariei inca din 1990. In 2004, a fost reales cu 82 de procente si niciodata voturile nu au scazut sub 80 la suta.

Stapaneste una dintre cele mai bogate comune si a introdus gazul metan in soimus, Balata si Bejan, iar in satele Boholt si Chiscadaga, lucrarile sunt finalizate in proportie de 50 la suta, documentatia fiind aprobata pentru extinderea retelei in restul localitatilor.

Drumurile comunale sunt majoritatea asfaltate iar restul pietruite, scolile si caminele culturale sunt renovate, iar eliberarea titlurilor de proprietate s-a facut in proportie de 99,5 la suta. Este statornic, fiind unul dintre cei sapte fondatorii ai PSD si singurul care a rezistat in prima linie. I se poate reprosa aroganta.

Marius Omota, primarul din Ilia

Pedistul de 37 de ani a castigat primaria comunei cu pretentii de oras cu 52,5%. A renovat Casa de Cultura si caminele culturale din Ilia, Sacamas si Valea Lunga. A realizat o popicarie si chiar o sala de fitness dotata modern, cu vestiare, si a alocat fonduri pentru construirea a trei statii de autobuz. A introdus apa curenta in Bretea Muresana si Bacea.

A preluat initiative de la primarii de oras si a premiat 80 de cupluri trecute de 50 de ani de casnicie. Comisia locala de fond funciar a eliberat 93,1 la suta din titlurile de proprietate. Desi are pretentii de oras, Ilia are totusi venituri proprii mici, cifrate in 2004 la 6.777,5 milioane de lei vechi.

Gheorghe Ile, primarul din Vulcan

Singurul primar conservator din top a castigat detasat alegerile in municipiu. Este unul dintre cei mai bogati primari si nu face un secret din acest lucru. Vulcanul este cel mai curat si cel mai cochet oras al Vaii Jiului, iar primarul a reusit chiar sa realizeze cea mai moderna piata agro-alimentara din zona.

Vrea sa transforme Pasul Valcan in statiune turistica si sa dovedeasca ca ruinele de aici sunt urme ale "Castelului din Carpati" descris de Jules Verne. Deocamdata, Pasul Valcan este greu accesibil si autoturismelor de teren.

Ilie Paducel, primarul Petrilei

Primarul reales al PSD cu peste 60 la suta este la cel de-al treilea mandat. A reusit sa conecteze la alimentarea cu gaz peste 2.000 apartamente. Este singurul primar din Valea Jiului care a reusit sa convinga ANL sa construiasca in zona. Singurele blocuri inaltate dupa 1989 pentru mineri sunt cele trei din Petrila: doua blocuri ANL plus un camin de nefamilisti transformat in garsoniere.

Un total de 70 de locuri. I se reproseaza inconstanta politica, ultimele zvonuri aratand ca ar vrea sa paraseasca PSD pentru a se reinscrie la PD.

Ovidiu Furdui, primarul din Criscior

La cei 32 de ani, este cel mai tanar primar hunedorean. Liberalul s-a remarcat in primavara acestui an prin interventia prompta la alunecarea de teren care a distrus doua case in localitatea Zdrapti.

A stiut sa mobilizeze firmele si autoritatile judetene sa sara in ajutorul sinistratilor si nu s-a sfiit sa arate cu degetul Ministerul Muncii, care a contribuit doar cu un ajutor de un milion de lei. In comuna, procentajul de eliberare a titlurilor de proprietate este de 97,9 la suta.