Ieri, incepind cu ora 12, in Sala Mica a Prefecturii a avut loc o intilnire intre delegatii locuitorilor de pe strada Odoreului si strazile adiacente si prefectul Radu Bud, primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, directorul SC Florisal SA, Alexandru Iouras, inspectorul sef al Garzii de Mediu, Vasile Fanatan si Pataki Csaba, din partea Consiliului Judetean.

Locuitorii din zona au fost reprezentati de Amati Rodica, Mariana Dan si Florin Muresan.

Atmosfera intilnirii a fost una civilizata, calma, lucru ce nu ar fi fost posibil daca la ea ar fi participat citiva zeci de locuitori din zona, asa cum s-a propus initial.

Actuala groapa de gunoi se va inchide dupa infiintarea celei noi

Cei trei reprezentanti ai locuitorilor de pe strada Odoreului si strazile adiacente au solicitat aceasta intilnire in cadrul careia si-au expus toate nemultumirile legate de groapa de gunoi, starea drumului, mizeria din zona, balariile din zona, puternica poluare cu gunoi a suprafetei de apa cunoscuta sub numele de "Apa verde", lipsa canalizarii si deschiderea santierului pentru Pasarela peste calea ferata.

De altfel, Mariana Dan a si predat fiecarui oficial prezent cite un exemplar din Memoriul in care si-au adunat doleantele si nemultumirile.

Primarul Ilyes, completat de Pataki Csaba a prezentat modul si caile in care se deruleaza finantarile nerambursabile ale Uniunii Europene, Pasajul fiind un proiect din aceasta categorie. De fapt, Pasajul va cobori pe strada Odoreului la capatul Lacului Pescarus si, in cadrul organizarii de santier pentru realizarea lui, luciul de "Apa verde" va dispare.

La finalul acestui subiect, concluzia a fost aceea ca, despre acoperirea si inchiderea definitiva a gropii de gunoi nu poate fi vorba mai devreme de anul 2007. Pe locul ei va fi amenajata o zona verde, cu iarba si copaci.

Strada Odoreului va fi refacuta la primavara

Primarul Ilyes a prezentat apoi istoricul construirii strazii Odoreului, solutia aleasa in acel moment fiind una defectuoasa (mai in gluma, mai in serios, dinsul a spus ca proiectantii si executantii ar trebui impuscati pentru ceea ce au facut), sustinind ca exista un proiect de reabilitare a acesteia, dar costurile se ridica la peste 1 milion euro.

In suma se include canalizarea strazii, mutarea conductei de mare dimensiune aflata sub mijlocul drumului, prin care este alimentat orasul de la Uzina de apa, refacerea partii carosabile si toate celelalte lucrari aferente.

"Lucrarea se va ataca la primavara, pina atunci se vor astupa gropile, desi sint bani cheltuiti degeaba", a spus primarul Ilyes.

In finalul intilnirii, edilul si prefectul au promis ca se va studia prelungirea unei linii de autobuz pentru copiii din zona care frecventeaza scoala si instalarea de catre Florisal a unui container de gunoi.

Concluzia intilnirii a fost aceea ca locuitorii din zona trebuie sa aiba rabdare, toate aspectele semnalate pot fi si vor fi solutionate, nu intr-un sezon, nu intr-un an, ci intr-o perioada mai lunga.