Un proiect de lege initiat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, in urma caruia ar putea fi modificata si completata legislatia regimului metalelor si pietrelor pretioase, agita lumea bijutierilor. Se impun taxe suplimentare, o noua marcare obligatorie si un impozit de 0,2% din veniturile brute ale comerciantilor.

Bijutierii mureseni care acuza ANPC ca impune niste reguli aberante, care-i vor obliga sa-si inchida afacerile.

Prin aceste noi prevederi se doreste ca divizia ANPC care se ocupa de acesta industrie sa devina o entitate cu personalitate juridica, care sa fie finantata in intregime din venituri extrabugetare. In acest sens se doreste o "impozitare" a veniturilor obtinute de societatile de profil din efectuarea de operatiuni cu metale si pietre pretioase cu 0,2%.

Se urmareste posibilitatea de a se discuta aceste aspecte cu toate partile implicate, intrucat acest proiect de lege era necesar, dupa opinia reprezentantilor ANPC.

Bijutierii nemultumiti

"Aceasta taxa de 0,2% este un fel de impozit. Nu mi se pare corect. Pe de alta parte, anul trecut a mai fost elaborata o Ordonanta de Urgenta, care ne-a impus sa dam niste examene pentru a dobandi dreptul de a marca. In acest sens, noi am cheltuit sume destul de mari, deci efortul nostru financiar a fost foarte mare.

Pe de alta parte, noi producem si marcam produsele noastre, astfel ca nici pe clientii nostri nu-i va ajuta cu nimic aceasta masura, intrucat se poate dovedi calitatea si verifica oricand ca marca produsului achizitionat este a noastra. Sa impui de doua ori acelasi lucru este aberant.

Daca trebuie sa faci marcarea la altcineva inseamna o mare pierdere de timp, pentru ca nu se vor marca produsele deodata. Si in plus, cine imi garanteaza ca produsele mele nu vor fi lovite sau deformate? Daca acest proiect va fi adoptat, vom fi nevoiti sa sesizam Consiliul Concurentei, pentru ca taxele sunt si asa foarte multe.

Eu consider asta un fel de monopol", ne-a declarat managerul bijuteriei Sabion din Targu Mures, Claudiu Bologa.

Vasile Kiss, patronul bijuteriei Colier Prescom, ne-a marturisit ca este total impotriva acestor noi prevederi si ca acum, la nivel national, este nevoie de foarte multi bani la bugetele de stat si se cauta tot felul de solutii aberante pentru completarea lor. "Eu sunt nesemnificativ pe aceasta piata, nu am putere foarte mare. Dar sunt categoric impotriva.

Si asa se percep deja niste taxe foarte mari, care nu-si au rostul. Pe langa asta, sa se mai impuna altele, este aberant. In fiecare an se gaseste ceva prin care sa ne ia cat mai multi bani. Marcari oricum se fac, asa ca este inutil sa se mai faca inca una. Nici pe clienti nu-i ajuta prea mult, pentru ca produsele pe care le cumpara trebuie sa fie marcate.

Daca vor fi aprobate masurile respective, voi fi nevoit sa inchid unitatea, mai ales pentru ca exista si o concurenta foarte puternica in ultima perioada si lumea nu prea mai cumpara aur sau bijuterii din aur", ne-a declarat Vasile Kiss.

Administratorul bijuteriei Jewel Impex din Reghin, Eniko Dali, a fost si ea de parere ca masurile sunt aberante. "Am platit foarte mult pana acum pentru examene, pentru licente. Acum, sa vina iar cu masuri de marcare este inadmisibil. Noi apartinem unui patronat din capitala, care ne-a informat ca va face tot posibilul ca modificarile sa nu fie aprobate.

Dar in cazul in care se va intampla asa, vom fi nevoiti sa mai scoatem niste bani din buzunar. Pe de alta parte, clientii nu vor fi cu nimic mai avantajati, pentru ca produsele sunt oricum marcate, iar licenta, marca si calitatea lor poate fi oricand demonstrata", a explicat Eniko Dali.