Conform Legii 340/2004, care reglementeaza institutia Prefectului si a subprefectului din Romania, cele doua extensii gvernamentale in teritoriu vor trebui sa fie depolitizate incepand cu data de 1 ianuarie 2006.

In atare situatie, tandemul Ilie Bolojan si Traian Abrudan, care ocupa primele doua functii ca si importanta din cadrul Prefecturii Bihor, trebuie sa decida ce fel de cariera sa urmeze de la anul. Pana acum, nici unul dintre ei nu a facut-o.

Ambii au intentia sa amane pana in ultimul moment decizia prin care sa aleaga intre o cariera apolitica la Corpul Prefectilor si al Subprefectilor si o cariera politica. Cat de apolitica si de longeviva va fi pozitia de euro-prefect dupa 2006, ramane de vazut.

Pentru ca, daca alternanta la putere va functiona si in 2008 (Alianta sa treaca in opozitie, iar PSD sa revina la carma tarii), actualii ocupanti ai functiilor de prefect si subprefect s-ar trezi inevitabil schimbati din functie de catre PSD.

Pana cand va veni momentul de cumpana in care vor fi obligati sa aleaga, Bolojan si Abrudan au intentia de a-si consolida pozitiile politice de conducere din cadrul partidelor din care fac parte.

Fiind oameni politici cu experienta, ei au inteles de mult ca puterea si influenta este data de pozitia strategica pe care o vor detine pana in ultimul moment in cadrul propriului partid.

Bolojan: „probabil Prefectura"

Prefectul Ilie Bolojan a candidat cu succes la alegerile interne din data de 25 septembrie din cadrul filialei judetene a Partidului National Liberal. Vicepresedintele liberal va trebui insa sa demisioneze din partid la data de 1 ianuarie 2006 daca vrea sa-si pastreze fotoliul de la Prefectura.

In ceea ce priveste serviciile deconcentrate aflate in subordinea Prefecturii viziunea lui Ilie Bolojan este ca acestea ar trebui sa urmeze acelasi parcurs de depolitizare pe modelul functiei prefectului. "Deocamdata, directorii serviciilor deconcentrate pot sa fie membri de partid, dar sa nu detina functii de conducere.

Vom vedea cum va decide, insa, pe viitor leguitorul", a spus prefectul de Bihor.

Dupa declaratiile sale, Ilie Bolojan tinde sa opteze pentru functia de la Prefectura, daca si Guvernul va constata ca este potrivit pentru acest post si il va sustine in acest sens. "Este o chestiune pe care o voi trasa in viitor", a conchis prefectul.

Abrudan inclina spre politica

Urmand modelul sefului sau de la Prefectura, democratul Traian Abrudan vrea sa isi intareasca pana in ultimul moment pozitia din cadrul propriului partid, exprimandu-si dorinta de a candida la pozitia de presedinte executiv a formatiunii politice.

"Este destul de dificil de spus astazi care va fi alegerea mea atunci, Prefectura sau politica", spune Abrudan. „Am luat decizia, insa, de a candida la alegerile interne din cadrul filialei judetene a Partidului Democrat, pentru functia de presedinte executiv.

Nu stiu sa-si mai fi anuntat cineva candidatura la aceasta pozitie, dar candidaturile se pot face conform statutului pana cu o saptamana inaintea datei alegerilor, care vor fi undeva in luna decembrie 2005.

Am vazut si atitudinea publica pe care a adoptat-o prefectul Ilie Bolojan, care a candidat si a fost ales in functia de vicepresedinte PNL Bihor. Ma voi decide asupra viitorului carierei mele cand va intra in vigoare noua lege, la 1 ianuarie 2006" a mai adaugat subprefectul.

In ceea ce priveste noile reglementari, Abrudan are o parere ferma. "Cred ca depolitizarea functiilor de Prefect si Subprefect este una normala si fireasca, aceste posturi avand un rol important in controlul legalitatii actelor normative care se face fara a se tine seama de culoarea politica.

In ceea ce priveste directorii de servicii deconcentrate din subordinea Prefecturii, fiind numiti la propunerea Prefectului nu ma pot pronunta, daca ar trebui sau nu sa urmeze calea depolitizarii.

Sunt doua posibilitati insa: fie sa fie manageri publici, iar in acest caz functiile ar fi depolitizate si criteriile de angajare sa fie doar cele de competenta si de profesionalism. A doua posibilitate este ca aceste posturi sa fie sub o oarecare masca politica asa cum sant si la ora actuala. Eu inclin insa spre prima varianta", a spus Traian Abrudan.

Atributiile Prefectului

- asigura, la nivelul judetului sau, dupa caz, al municipiului Bucuresti, realizarea intereselor nationale, aplicarea si respectarea Constitutiei, a legilor, a ordonantelor si hotararilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum si a ordinii publice;

- actioneaza pentru realizarea in judet, respectiv in municipiul Bucuresti, a obiectivelor cuprinse in Programul de Guvernare, si dispune masurile necesare pentru indeplinirea lor, in conformitate cu competentele si atributiile ce ii revin, potrivit legii;

- conduce, prin compartimentele proprii de specialitate, activitatea serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale;

- verifica legalitatea actelor administrative adoptate sau emise de autoritatile administratiei publice locale si judetene, cu exceptia actelor de gestiune;

- asigura, impreuna cu autoritatile si organele abilitate, pregatirea si aducerea la indeplinire, in conditiile stabilite prin lege, a masurilor de aparare care nu au caracter militar, precum si a celor de protectie civila;

- dispune, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru situatii de urgenta, masurile care se impun pentru prevenirea si gestionarea acestora si foloseste, in acest sens, sumele special prevazute in bugetul propriu cu aceasta destinatie;

- utilizeaza, in calitate de sef al protectiei civile, fondurile special alocate de la bugetul de stat si baza logistica de interventie in situatii de criza, in scopul desfasurarii in bune conditii a acestei activitati;

- dispune masurile corespunzatoare pentru prevenirea infractiunilor si apararea drepturilor si a sigurantei cetatenilor, prin organele legal abilitate;

- dispune masuri de aplicare a politicilor nationale hotarate de Guvern si a politicilor de integrare europeana;

Fragmente din Legea 340/2004, privind Institutia Prefectului

Art. 26, din Legea 340 / 2004:

(1) In exercitarea atributiei cu privire la verificarea legalitatii actelor administrative ale autoritatilor administratiei publice locale ori judetene, prefectul poate ataca, in fata instantei de contencios administrativ, aceste acte, daca le considera nelegale, cu exceptia actelor de gestiune. Actul atacat este suspendat de drept.

(2) Cu cel putin 10 zile inaintea introducerii actiunii prevazute la alin.(1), prefectul va solicita autoritatilor care au emis actul, cu motivarea necesara, reanalizarea actului socotit nelegal, in vederea modificarii sau, dupa caz, a revocarii acestuia.".

In baza acestor atributii ale Prefectului, intre acesta si Primaria Oradea s-a iscat un adevarat conflict, care are toate sansele sa capete amploare.

Prefectul Ilie Bolojan a atacat in contencios administrativ, trei hotarari adoptate de Consiliul Local al Municipiului Oradea – doua hotarari privind salubritatea si una ce prevedea achizitionarea de tramvaie second-hand din Germania.

O a patra hotarare, care reglementeaza editarea de catre Primaria Oradea a unui monitor periodic, are toate sansele de a urma acelasi traseu.

Daca instanta de judecata va statua ca fiind nelegale, trei dintre hotararile adoptate de Consiliului Local in termen de sase luni, atunci Prefectura poate cere motivat Guvernului, dizolvarea Consiliului Local Oradea.

In acest context, intre colegii de alianta Petru Filip si Ilie Bolojan, se prefigureaza cu conflict total, iar in acest joc unul dintre ei va pierde cu siguranta totul. Raportul de forte inclina, cel putin teoretic, inspre Filip care, primar fiind, are un mandat direct acordat de electorat.

El este si vicerpresedinte al PD la nivel national, functie care-i consolideaza un puternic sprijin politic. Ilie Bolojan are un mandat acordat de catre Guvern, care i-l poate retrage oricand. La ultima conferinta de presa Bolojan a declarat, destul de tensionat: "Cand voi constata ca sunt un element de decor la Prefectura voi pleca. Eu fac naveta in fiecare zi, am domiciliul stabil in orasul Alesd".