Maghiari, dar romani prin partenerii de business-uri pe care si i-au ales. Profesori si afaceristi. Luptatori, dar perdanti. Fosti nobili, in prezent doar cetateni obisnuiti. Colericului Benedek Imre si retrasului Benedek Istvan le place sa faca valuri doar in preajma alegerilor. Colectionari de masini si immobile.

Din venituri inexplicabile …. Benedek Imre, un rau platnic implicat intr-o retea de firme pe care o controleaza. Acuzat ca a subjugat CJAS, iar intr-o vreme Directia de Sanatate Publica. Benedek Istvan - o figura in umbra fratelui

Fratii Benedek, medici de profesie, conferentiari universitari, oameni de afaceri si politicieni impulsivi, au fost de-a lungul timpului subiecte de scandal, in cele mai multe cazuri cu iz vadit politic.

ZIARUL de Mures reconstituie povestea sinuoasa din ultimii ani a vietii profesionale si politice a celor doi medici, istorie din care nu lipsesc isteria, acuzatiile de control a unor institutii ale statului, scandalurile in prag de alegeri, procesele.

Mai ales a medicului Benedek Imre, ramas in carti pentru sefia Spitalului Clinic de Urgenta in defavoarea actualului director, Bogdan Paltineanu, considerat prea apropiat de rectorul UMF, prof. Dr. Constantin Copotoiu.

Benedek Imre, medic cardiolog de profesie, conduce in prezent Clinica de Cardiologie Intarventionala din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Mures. De asemenea, este conferentiar universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures.

Pe langa aceste joburi, Benedek Imre, mai tanar decat fratele sau Istvan cu doi ani, dar mult mai incaruntit, controleaza patru firme, si anume Cardio Med, Benda Medical, Milk Prod si Med Line Tour, si detine un procent de 3,57% din actiunile uneia dintre primele policlinici private din judet - Caritsan, administrata de catre fratele sau.

Consilierul ministerial

Benedek Imre a avut in ultimii 10 ani o aplecare curioasa spre functiile de conducere si nu numai din institutiile medicale bugetare. Cea mai inalta functie la nivel central pe care a detinut-o a fost cea de consilier personal al fostului ministru al Sanatatii din perioada 1999-2000, Hajdu Gabor.

Hajdu a avut unul dintre cele mai linistite ministeriate, nefiind implicat in mari scandaluri de coruptie, fiind acuzat doar de protejarea a 2-3 judete, exact cele dSn regiunea Har-Cov si Muresul.

Daca despre Hajdu, istoria consemneaza ca a fost un ministru relativ bun fata de hraparetii care s-au perindat la sefia Sanatatii (cu exceptia faptului ca a fost dovedit colaborator al securitatii), despre Benedek, istoria infiintarii firmelor in Romania, consemneaza exact acea perioada ca moment al constituirii Cardio Med, Milk Prod, Benda Medical si Med

Line Tour. O perioada in care, sa nu uitam, Benedek era sfatuitorul de taina al ministrului si, in plus, avea acces la informatii despre achizitii direct de la sursa.

Tot in aceeasi perioada, Benedek Imre a fost si director al CJAS Mures, descurcandu-se greu de tot cu problema platii farmacistilor pentru furnizarea medicamentelor compensate si gratuite.

De altfel, in iarna-primavara 1999, cu toate ca dadea asigurari ca farmacistii mureseni isi vor primi cele 2I miliarde de lei restante, acestia amenintau cu tragerea obloanelor, dupa ce inainte cu o luna refuzasera sa mai elibereze medicamente pe retete compensate si gratuite.

Sforarul din umbra al Asigurarilor

Dupa scurta perioada de mariaj ministerial, Benedek Imre s-a intors acasa, dar nu oricum, ci in functia de director adjunct al Directiei de Sanatate Publica, fiind de asemenea membru in Consiliul de Administratie al CJAS.

Ultima functie detinuta i-a atras o serie de acuze, Benedek Imre fiind catalogat drept personajul din umbra care manevreaza CJAS dupa poftele lui si pe directorul general de atunci si actual, Csiki Iren Zsuzsanna.

Benedek a fost acuzat in 2001 de deconturi ilegale, aprobate de catre CJAS, pentru ambulantele din centrele de sanatate de la Sovata si Sangeorgiu de Padure.

Ambulante donate de italieni catre SMURD, dar trimise Consiliului Judetean, si care, in paranteza fie spus, au ajuns in cele doua comunitati locuite preponderent de etnici maghiari, dupa un scandal girat de medicul Benedek Imre si de ex-presedintele CJ, Virag Gyorgy.

Deconturile pe cele doua ambulante din Sovata si Singeorgiu de Padue au fost umflate, pe baza unor rapoarte cosmetizate fiind decontate peste 2 miliarde pentru urgente de gradul 0 si 1, chiar daca acestea nu au existat.

Urgentele de gradul 0 si 1 sunt interventiile la domiciliu facute cu ambulante echipate cu aparatura conform unui standard impus de lege si la care participa un medic de urgenta. Doar ca cele doua ambulante nu dispuneau nici de echipamentul medical necesar, iar medici de ambulanta nu existau la acea data.

Cu toate ca anul trecut, Bendek Imre acuza indirect conducerea Spitalului Clinic si pe cea a DSP ca este sabotat de la alocarea unor fonduri mai insemnate pentru clinica pe care o conduce, in luna decembrie 2001 nu i s-a parut nimic nefiresc sa primeasca 4 miliarde de lei, bani din fondul destinat programului national pentru prevenirea si combaterea bolilor cardiovasculare, finantate de Ministerul Sanatatii si CNAS. Atribuire de fonduri ilegala, atata vreme cat Clinica de Cardiologie Interventionala a conf. Dr. Benedek Imre nu se afla printre spitalele care puteau beneficia de acei bani, fonduri alocate la acea data doar celor sase in stitute ale inimii existente la nivel national, lista publicata si in Monitorul Oficial.

La presiuni, conducerea spitalului a fost de acord sa semneze cedarea celor 4 miliarde catre clinica lui Benedek, cu toate ca fondurile erau destinate Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant, condus si la acea data de prof. Dr. Radu Deac.

Incompatibilitate pe functii

Dr. Benedek Imre a fost un maestru al incompatibilitatilor. In 2001, cand era membru in CA al CJAS si sef de clinica, incalca art. 32 din statutul CNAS. Benedek a negat atunci ca s-ar afla in incompatibilitate spunand ca nu face parte din structurile de conducere ale Spitalului Clinic Judetean Mures, cel care are relatie contractuala cu CJAS.

Dar a recunoscut oarecum ca are influenta asupra activitatii acesteia, atat prin postul de director adjunct al Directiei de Sanatate Publica Mures, cat si prin relatiile si influenta pe care le are la conducerea CNAS.

In 2003 insa, odata cu intrarea in vigoare a Legii 161, cand nu se afla intr-o incompatibilitate atat de vadita ca cea din 2001, Benedek Imire a optat pentru calitatea de consilier judetean in detrimentul celei de director adjunct al Directiei de Sanatate Publica.

Paienjenisul

Cum nu i s-a parut de asemenea nimic in neregula sa fie membru in CA al CJAS, sa fie director adjunct al DSP si sa detina patru firme ale caror interese nu aveau cum sa nu se intersecteze cu cele ale CJAS, respectiv DSP, tinand cont ca doua dintre ele erau specializate in domeniul comertului cu produse farmaceutice.

Astfel, Benedek Imre este actionar al Cardio Med SRL, alaturi de Med Line Tour si Benda Medical (ultimele controlate tot de catre el prin detinerea partilor sociale majoritare), firma care detine un spatiu pe Bulevardul 22 Decembrie nr. 76 si unde isi are cabinetul privat conf. Dr Benedek.

In Med Line Tour, Benedek este asociat cu Theodora Hintea si cu Benda Medical, detinuta de catre Theodora Hintea si Benedek Imre. Aceeasi reteta incurcata de actionari se regaseste si in cazul Milk Prod SRL, firma patronata de catre Benedek Imre si Med Line Tour.

Cele patru societati au obtinut cumulat in 2004 un profit care se cifreaza la aproape 600 de milioane de lei, din care circa 400 de milioane ii revin lui Benedek. Din actiunile detinute la Carit San, Benedek a castigat de o butelie de vin.

Venituri mai mari de altfel decat cele atestate in declaratia de avere, ca fapt divers, unde Benedek a consemnat ca a avut venituri de aproximativ 500 de milioane, dar din salariile de la UMF, clinica, indemnizatiile de sedinta de la CJ si din cedarea folosintei bunurilor - inchirierea Cardio Med.

In declaratie, Benedek nu a suflat nici un cuvant despre profitul celorlalte firme pe care le detine.

Eternul perdant vindicativ

Cu toate ca o vreme Benedek Imre s-a aflat in prim planul vietii publice, de anul trecut el a fost mai mult subiectul unor esecuri. Desemnat primul pe lista eligibilor la o functie de consilier judetean, dupa alegerile din iunie 2004 si constituirea in 26 iunie a CJ, el a pierdut sefia autoritatii judetene in favoarea avocatului Lokodi Edita Emoke.

Dupa un vot intern catalogat voalat drept blat, deoarece Lokodi a castigat disputa interna cu 8-7. Benedek a acuzat atunci ca el era sigur pe 8 voturi. In ciuda acuzatiilor sale, faptul ca el miza pe 8 voturi ni se pare tot un aranjament, deci cu nimic mai nobil sau onorabil.

Dupa umilinta de a pierde in fata unei femei, Benedek nu a ratat ocazia de o ataca pe Lokodi, declarand recent ca se pregateste chiar inlocuirea ei, cu toate ca oficial a afirmat ca disputa dintre ei este incheiata.

De altfel, tot dintr-un registru al razbunarii face parte si castigarea presedintiei Consiliului Teritorial al Reprezentantilor din UDMR Mures in dauna ministrului delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Borbely Laszlo, ministru acuzat ca a sustinut-o pe Lokodi la presedintia CJ.

Dupa "lucratura" din CJ, Benedek a sperat o vreme ca va obtine mana unuia din cele mai ravnite, dar si problematice ministere, Sanatatea. Probabil de aceea nu a fost atat de diplomat cand deputatul Eugen Nicolaescu a preluat acest portofoliu, declarand ca este un minister greu, dar ca e dispus sa il ajute daca liberalul i-ar solicita sprijinul.

Rau platnic

Spiritul coleric al lui Benedek Imre s-a remarcat cel mai puternic in administrarea fermei de la Gaesti, unde sunt de notorietate scandalurile cu localnicii, precum si betiile care degenereaza in batai in toata regula.

Dincolo de renumele de scandalagiu, tot legat de ferma de la Gaesti, Benedek Imre mai are un defect: rau platnic. Astfel a intrat in conflict cu vecinul sau pentru ca a refuzat sa achite contravaloarea care ii revenea din factura de energie electrica, disputa transata in prezent pe holul instantelor.

De asemenea, oamenii din sat ne-au povestit ca administratorii sunt rulati cu repeziciune, in timp ce angajatii fermei sunt neplatiti cu lunile.

In afara de toate acestea, caracterul celor doi frati reiese si din ura si dispretul pe care le nutresc fata de romani. Desi au comportament de birjari, ei au pretentia de a fi tratati ca niste nobili. Ahtiati dupa bani si putere se lanseaza in adevarate campanii mediatice, sub acoperirea interesului pentru maghiari.

Pornesc razboaie cu toata lumea doar de dragul de a distruge. Sunt intriganti asemenea eroinelor din telenovele, doar ca la ei nu exista nici un scenariu, numai haos.

Benedek Istvan, in umbra fratelui

Medicul hematolog Benedek Istvan, cu toate ca este mai in varsta decat fratele sau, a stat intotdeauna in umbra acestuia. Sef al Clinicii de Hematologie si Transplant Medular Targu Mures a efectuat, in 2001, primul trasplant de maduva osoasa din Romania, avand la activ peste 10 transplante medulare.

Benedek Istvan este si consilier local, fiind la cel de-al doilea mandat, mandate care stau sub semnul disputelor cu primarul Florea pe orice tema cu potential de galceava.

Edilul sef i-a acuzat de altfel pe fratii Benedek ca promoveaza nepotismul in administratia publica locala, cu trimitere directa la schimbarea operata in CA al Energomur intre Benedek Istvan, devenit incompatibil, si fratele sau.

Legatura de sange, dar si convergenta intereselor de familie s-a remarcat si in alte situatii, pentru a mai aminti un exemplu: concesionarea de catre Benedek Imre a unui spatiu in Weekend, unde are o casa de odihna, aprobata de Comisia de specialitate care superviza si domeniul public si pe care fratele sau o prezida.

Benedek Istvan s-a contrat cu Florea si atunci cand propriile sale interese au fost lezate. Un asemenea exemplu, din 2004, a fost disputa dintre cei doi pe tema renovarii Clinicii de Hematologie, lucrare care a fost blocata, dupa cum sustine Benedek, de Dorin Florea, care nu a alocat fondurile prevazute in bugetul local.

Benedek Istvan l-a secondat pe fratele sau in orice actiune mediatica provocata pentru a obtine mai multi bani pentru clinicile pe care le conduc.