In data de 5 septembrie 2005 a avut loc Adunarea Generala a membrilor Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Deva. Nimic dosebit pana acum, doar ca la aceasta intrunire s-a discutat un subiect care a facut ca dintr-o sedinta obisnuita sa se ajunga la reprosuri, jigniri si, in final, la un adevarat circ.

Noua conducere a CARP, reprezentata prin actualul presedinte, inginer Eugen Carbou, a adus la cunostinta celor 190 de membri prezenti la sedinta ca fostii directori, cenzori si contabili au creat, in 2004, Casei un prejudiciu de 300 milioane lei.

Dupa schimbarea organelor de conducere, membrii CARP Deva au solicitat Consiliului Director proaspat instalat sa verifice situatia contabila reala pe anul 2004, existand banuiala ca familia Damian, cea care a condus institutia mult timp, ar fi comis o serie de ilegalitati. Pentru limpezirea problemei, CARP Deva a angajat un expert contabil.

Acesta a constatat ca evidenta contabila nu a fost gestionata corect precum si faptul ca s-au facut plati fara justificare legala, in valoare de 300 milione lei vechi, prin acordarea unor sume nerambursabile catre unele persoane ce nu aveau dreptul sa beneficieze de acest tip de ajutor.

Printre acestia se numara si unii dintre membrii fostului Consiliu Director, precum si alti angajati ai CARP Deva. Trei membri au cerut noului director ca in sedinta din 5 septembrie sa faca propunerea ca vinovatii sa fie dati pe mana justitiei. Eugen Carbou, directorul CARP, a inaintat aceasta propunere Consiliului Director si s-a hotarat ca solutia cea mai buna ar fi cea a votului.

Vot original

Inainte de inceperea procesului de votare, Carbou a tinut sa-si exprime punctul de vedere, pronuntandu-se impotriva propunerii de a da pe mana Justitiei pe cei din fosta conducere. Se pare ca parerea lui a avut o influenta mai mare decat se credea, astfel ca, din cei 190 de membri prezenti, 187 au optat pentru "parerea" directorului CARP Deva.

Francisc Balla, unul dintre cei care vor ca vinovatii sa plateasca, ne-a declarat: "Nu pot sa cred asa ceva! Este inadmisibil ce se intampla la aceste adunari. Cum poate cineva sa treca cu vederea peste 300 milioane lei, daca nu are nimic de castigat? Este imposibil! Odata cu venirea noii conduceri, am crezut ca se va schimba situatia, dar se pare ca ea devine din ce in ce mai neclara.

Am fost amenintati ca vom fi dati afara daca mai ne impotrivim deciziilor Consiliului Director. Eu nu vreau sa fiu tras la raspundere pentru marsaviile conducerii actuale".

Eugen Carbou, presedintele CARP Deva, ne-a declarat referitor la aceasta chestiune: "Nu inteleg de ce se face un asemenea scandal pentru o treaba care se va rezolva. Am demarat deja procesul de recuperare a banilor, deci nu mai putem vorbi de un prejudiciu.

Dupa finalizarea actiunii de control (cu privire la activitatea financiara pe anul 2004 - n.r.) am luat masuri drastice, deci nu se poate spune ca am protejat pe cineva.

Am eliberat din functie fostul contabil sef, s-a votat si desfiintarea functiei de director administrativ, de care nu mai este nevoie, si am intocmit decizii de imputare pentru suma de 300 milione lei celor 23 de persoane care au beneficiat de ajutoarele acordate ilegal, adica Consiliului Director, comisiei de cenzori si unei parti a angajatiilor.

Am stabilit ca intr-o perioada de 18 luni banii sa fie recuperati integral de catre CARP Deva. Pana in momentul de fata, s-au recuperat aproximativ 50 milioane lei". In apararea lui Carbou a sarit si directorul adjunct al CARP Deva, Theodor Pop, care spune si el ca "aceasta problema ar fi trebuit sa fie o problema interna si nu era cazul sa se faca un asemenea scandal pentru nimic".

Se pare ca pentru directorii de la CARP Deva o "gaura" de 300 de milione lei reprezinta "un nimic" si rezolvarea problemei era o chestiune de bucatarie interna.

Ceea ce au uitat diriguitorii respectivei institutii este faptul ca ei nu se afla la conducerea vreunei banci importante sau la conducerea unei firme de succes, ci la conducerea unei case de ajutor reciproc care functioneaza din cotizatiile pensionarilor. Pensionari pentru care suma de 300 milioane lei reprezinta venitul lor pe 10 ani si poate chiar mai mult.