Infiintarea unei noi parohii in Dealul Viilor a generat discutii aprinse, care au scos la iveala mai multe intrebari decat raspunsuri.

Un act abuziv

Preotul dr. Vasile Muntean, din cadrul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului", semnalizeaza un „act abuziv, samavolnic, nedrept, facut de Mitropolia Banatului". Biserica din Dealul Viilor (Dealul Capelei), construita de Gh. Cristescu pentru Centrul de Instructie Jandarmi Lugoj, devine parohie, prin „furarea aproape a jumatate" din sectorul obtinut pe drept de preotul dr. Vasile Muntean.

Autoritatea suprema a Bisericii Ortodoxe Romane, Sfantul Sinod, prin Decizia nr. 2215/2004, stabileste sectorul parohial al dr. Vasile Muntean la 2000-3000 de suflete. In realitate, sunt inregistrati doar 1992 de credinciosi. Hotararea de a muta o parte din credinciosi dintr-o parohie in alta a fost luata fara sa se tina cont de vointa lor.

Preotul Vasile Muntean a scris in memoriul adresat IP Patriarhul Teoctist: „Dupa studiile si legile noastre, eu trebuie sa posed sectorul prim si acum vad ca al meu este furat pe jumatate […] in stil securist, comunist, despotic …". Memoriile inaintate la Mitropolia Banatului nu s-au discutat in cadrul „Consiliului Eparhial, cum prevede Regulamentul Bisericii Ortodoxe Romane".

IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, in binecunoscutul sau stil, a raspuns, prin actul mitropolitan, inregistrat cu nr. 1984-B/2005, ca motivul infiintarii noii parohii il constituie „nevoile credinciosilor din zona marginasa a Lugojului".

O bisericuta mult prea indepartata

Bisericuta din Dealul Viilor (Dealul Capelei) este in realitate o capela de rugaciune, construita pe locul unei foste capele romano-catolice, cunoscuta sub numele de Biserica Grofului, distrusa de comunisti prin anii ‘80. In parohia nou infiintata a fost numit un preot militar, Traian Biraescu, fost diacon.

„Nu ma las furat pe fata!"

Preotul dr. Vasile Muntean scria in memoriul sau: „Nu ma las furat pe fata de niste indivizi certati cu legea si care n-au facut nimic pentru Biserica si Neam". Printr-o hotarare abuziva, enoriasii de pe 12 strazi, din 19, sunt obligati sa-si sparga plamanii pentru a primi binecuvantarea Domnului.

Ei sunt nevoiti sa urce un deal inalt de cateva sute de metri, chiar daca sunt batrani si bolnavi. Confirmarea celor spuse de dr. Vasile Muntean este si faptul ca la instalarea preotului Traian Biraiescu au participat doar doua credincioase. Am chestionat mai multi credinciosi si fiecare a subliniat ca il respecta foarte mult pe preotul Vasile Muntean si nu doresc sa mearga la alt preot.

In plus, ei sunt foarte suparati si hotarati sa sustina toate demersurile impotriva acestui abuz si cer sanctionarea celor vinovati.

Ortodocsii au furat terenul

In Cartea Funciara, terenul pe care s-a construit respectiva biserica, nu era al Bisericii Ortodoxe si nici nu a apartinut vreodata. Am stat de vorba cu preotul romano-catolic Anton Butnaru si am aflat ca Biserica Romano-catolica detine actul de proprietate, fiind intabulati cu nr. de top 6686, pe locul respectiv, cu 5.845 metri patrati.

Intrebat despre constructia capelei din Dealul Viilor, preotul Anton Butnaru ne-a spus: „Eu sunt in Lugoj din 2001, insa am aflat de la predecesorul meu ca preotul Cristescu a cerut voie sa constru-iasca o capela ecumenica in locul unde a fost Biserica Grofului.

O biserica pentru jandarmi

Pentru a lamuri construirea acestei biserici, am stat de vorba si cu unul dintre initiatorii acestui proiect, col.(r) Remus Porumb, fost comandant al Centrului de Instructie Jandarmi Lugoj. Remus Porumb ne-a spus: „La inceputul lui 1999, de la Bucuresti s-a primit un ordin ca toate unitatile militare sa aiba o biserica.

Neavand posibilitatea sa construim in incinta unitatii macar o capela, am hotarat sa construim in afara unitatii, intr-o locatie pe care urma sa o stabilim ulterior. In acel an, noi am ajutat cu oameni la constructia bisericii de pe Str. Timisorii, unde era preot Gheorghe Cristescu.

Atunci, parintele ne-a sugerat sa construim o biserica pe terenul unde pana in 1984 era Biserica Grofului, de rit romano-catolic. S-au facut demersurile necesare si am participat la constructia acestei biserici cu oameni si bani, pentru ca s-a stabilit clar atunci ca va fi Biserica Jandarmeriei.

In baza acelor acte intocmite atunci si trimise la Bucuresti, am primit un post de preot militar, pe care l-a ocupat preotul Gheorghe Cristescu. In fundatia de beton a biserici s-a introdus chiar si un cilindru de otel inoxidabil, in care s-a pus un hrisov de ctitorire a bisericii, semnat de fostul protopop al Lugojului, Ioan Tigris, un reprezentant al Mitropoliei Ortodoxe, col. Gheorghe Feraru – comandantul Garnizoanei Lugoj si col. Remus Porumb – comandantul Centrului de Instructie Jandarmi.

Inainte de a ma pensiona, am cerut de la Mitropolie ca aceasta biserica sa fie trecuta in proprietatea jandarmilor si, dupa data de 30 iunie 2003, rezolvarea acestei probleme a intrat in atributia noului comandant, col. Ovidiu Miron.

Nu mai stiu ce s-a intamplat dupa aceasta data, dar eu cred ca biserica trebuie sa fie a jandarmilor, asa cum s-a stabilit la inceputul constructiei ei si datorita aportului nostru".

Ultima ora

Recent, protopopul Lugojului, Ioan Cerbu, ne-a prezentat si el un extras de carte funciara, datat in anul 2004, prin care ne-a demonstrat ca Biserica Ortodoxa s-a inscris in acel an Cartea Funciara cu locatia: "teren neagricol extravilan cu biserica Sfantul Iosif Mitropolitul Banatului si o casa parohiala".

Nu cunoastem cum s-a facut acest transfer de proprietate fara stirea adevaratului proprietar, in cazul nostru "fondul bisericesc romano-catolic".

In realitate, terenul respectiv nu mai este al romano-catolicilor, nici al jandarmilor, nici al ortodocsilor, ci al celor care in fiecare weekend urca sus cu lazi de bere, pe care le binecuvanteaza la poalele bisericutei din poveste.