O comuna din judetul Alba este pe cale sa piarda finantarea de 840.000 de euro pentru un proiect Sapard din cauza firmei de constructii angajate pentru lucrari.

"Ben & Ben Serv" SRL din Cluj-Napoca si-a retras de aproape o luna utilajele care lucrau la DC 156 de la Ciuruleasa si au facut presiuni asupra autoritatilor locale pentru schimbarea dirigintelui de santier, care nu si-a dat avizul pentru calitatea lucrarilor.

Un raport privind aceasta problema a fost trimis pe adresa Directiei de Control si Antifrauda din cadrul Agentiei Sapard Bucuresti.

Firma "Ben&Ben" si-a retras, fara nici o notificare, utilajele de pe portiunea de drum pe care o avea in lucru la Ciuruleasa (judetul Alba) la data de 1 octombrie 2005, incercand sa preseze autoritatile locale din comuna sa renunte la contractul cu dirigintele de santier, Ioan Popa.

Acesta a refuzat sa-si puna semnatura pe documentele privind calitatea lucrarilor realizate de firma, lucru necesar pentru a se putea face deconturile pentru prima transa de bani (aproximativ 8 miliarde lei).

Primarul comunei, Ioan Mihalache, a declarat ca de fiecare data cand dirigintele de santier a constatat deficiente, reprezentantii firmei amenintau verbal ca se retrag. "Dupa parerea mea, nu-si insusesc unele corectii cerute de beneficiar, adica de Consiliul Local. Au invocat o proasta colaborare cu dirigintele de santier si s-au retras", a spus Mihalache.

Acesta a mai adaugat ca in prezent, din cauza pamantului rezultat in urma lucrarilor, albia Vaii Ciuruleasa este blocata.

La randul sau, dirigintele de santier, Ioan Popa, a declarat ca pentru deblocarea situatiei a fost de acord cu rezilierea contractului dintre firma sa SC "Tulip" Alba si Consiliul Local Ciuruleasa. "Nu am semnat actele pentru calitatea lucrarilor", a recunoscut Popa, dar a refuzat sa spuna care au fost deficientele constatate.

Se pare, insa, ca nemultumirea a fost legata de asa-numitele "lucrari ascunse", adica cele care nu mai sunt vizibile dupa ce sunt finalizate (fundatii, structuri de beton etc). De asemenea, a fost demarata o expertiza pentru verificarea calitatii lucrarilor.

Schimbarea dirigintelui de santier presupune o intarziere in derularea proiectului, pentru ca sunt necesare o serie de acorduri, printre care si cel al Agentiei Sapard din Bucuresti. Lucrarile sunt oricum intarziate, finalizarea lor pana in decembrie fiind acum imposibila.

Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, a declarat ca firma "Ben & Ben Serv" santajeaza administratia locala, care ar fi cea mai afectata de eventuala pierdere a proiectului. Acesta i-a cerut dirigintelui de santier sa nu se retraga, insa acesta a spus ca o va face totusi din motive de sanatate.

Directorul Agentiei Regionale Sapard Alba Iulia, Ana Goia Mocanu, a declarat ca au existat semnale ca la proiectul tehnic s-au facut modificari fara acceptul agentiei. "Am trimis in teren o echipa de experti care au facut un raport de verificare, pe care l-am trimis la Directia de Control si Antifrauda din cadrul Agentiei Sapard Bucuresti", a declarat Ana Goia Mocanu.

Reprezentantii SC "Ben & Ben" nu au putut fi contactati pentru declaratii.