Una dintre cele mai cunoscute societati comerciale din Romania in domeniul productiei de ceasuri - "Victoria" SA Arad - se afla intr-o situatie economica dificila. Potrivit bilantului contabil corespunzator activitatii din prima jumatate a anului 2005, rezulta o pierdere totala de aproape 5,5 miliarde lei.

"In conditiile unei uzuri fizice (de peste 60 la suta) si morale mari a mijloacelor fixe, intreaga gama de produse a societatii se realizeaza inca cu costuri ridicate, ceea ce are ca urmare o eficienta economica redusa a intregii activitati a societatii comerciale", se afirma intr-un raport de gestiune al administratorului societatii.

Pe langa ceasuri mecanice de masa, "Victoria" SA mai produce contoare de apa, precum si alte produse de mecanica fina. Inainte de 1990, firma era una dintre cele mai cunoscute din Romania in domeniul respectiv de activitate.

Pierderea inregistrata in primele sase luni ale anului 2005 este cu atat mai surprinzatoare cu cat la finalul lui 2004, societatea a avut un profit de 2,6 miliarde lei, iar datoriile nu s-au ridicat la o valoare care sa afecteze relatiile comerciale, fiind cifrate la aproximativ 40 miliarde lei.

SC "Victoria" SA a avut, in ultimii ani, o evolutie economica ciudata in sensul ca perioadele in care s-a obtinut profit au fost urmate de altele in care s-au inregistrat pierderi considerabile. Astfel, daca in 2003 firma a avut o pierdere de 2,4 miliarde lei, in anul urmator a avut un profit de 2,8 miliarde lei.

"Se impune in continuare inzestrarea societatii cu instalatii si utilaje de inalta tehnicitate, care sa asigure importante economii de materii prime, materiale energie, cheltuieli si timp de lucru, micsorarea considerabila a rebuturilor, abordarea unor produse noi si cresterea calitatii", a mai afirmat administratorul societatii.