Comisia de privatizare a CNM Petromin a hotarat eliminarea celor doi ofertanti care depusesera documentele si garantia de participare la licitatia de privatizare a companiei constantene.

Motivul invocat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este acela ca ofertantii nu indeplineau singurul criteriu prevazut in caietul de sarcini, anume o experienta de cinci ani in domeniul transportului pe apa.

Atat grecul Sotirios Emanouil, cat si grupul de firme Algoritm reprezentau doar simple interfete pentru grupuri de afaceri cu un potential si un interes enorm legat de creantele si arhivele Petromin. Din acest punct de vedere, decizia AVAS a stricat planurile elaborate in birourile puterii si ale baietilor cu ochi albastri din structurile secrete.

AVAS a publicat, miercuri seara, pe site-ul oficial, anuntul privind eliminarea consortiului format din Asociatia Salariatilor Actionari din CNM Petromin SA si SC Algoritm Consult SRL Bucuresti si a persoanei fizice Emanouil Sotirios, pentru neindeplinirea criteriului de precalificare, respectiv dovada unei experiente de cinci ani in domeniul transportului pe apa.

Sotirios, care cunoaste situatia din shippingul romanesc inca de pe vremea cand Nicolae Vacaroiu conducea delegatii de afaceri in Grecia, in calitate de prim-ministru, nu a facut dovada unei experiente de cinci ani in domeniu.

Potrivit unor surse din AVAS, cetateanul grec a depus la dosarul de participare documente care atesta o experienta bogata in domeniul naval, pe sectorul constructiilor de nave.

Sotirios este actionar majoritar la firma „Massachusetts Heavy Industries" din Statele Unite ale Americii, care a derulat un parteneriat strategic cu „Santierul Naval Fore River" din orasul Quincy, timp de mai bine de cinci ani.

Cu toate acestea, comisia de privatizare a considerat experienta irelevanta, mai ales ca aceasta viza constructia de nave si nu transportul pe apa, asa cum cerea caietul de sarcini.

De cealalta parte, „Asociatia Salariatilor Actionari din CNM Petromin SA", condusa de directorul general Pavel Fronea, a fost infiintata cu doar o luna de zile inaintea publicarii anuntului de privatizare, astfel incat, ca persoana juridica, nu are nici un fel de experienta in domeniu, in ciuda faptului ca cei 50 de membri lucreaza de o viata in companie.

In plus, chiar daca AVAS-ul ar fi luat in calcul experienta individuala a membrilor asociatiei, in ultimii ani Petrominul a avut ca obiect principal de activitate „sustinerea activitatilor economice" si nu transportul pe apa, de care nu s-a mai ocupat inca de pe vremea cand navele companiei au trecut in patrimoniul unor ciudati gasiti prin Norvegia, Grecia, Cipru sau prin birourile companiei.

La randul ei, firma bucuresteana Algoritm Consult nu are nici un fel de experienta in domeniu, fiind infiintata pe 6 decembrie 2004 si avand ca obiect principal de activitate consultanta pentru afaceri si management. Firma este detinuta de Ana Bodea si Gabriel Vilceanu, doi ilustri anonimi.

Bodea este asociata, in alte doua firme, cu ruda septuagenara a unui important om de afaceri constantean, cam scump la vedere dar prezent in toate potlogariile din ultimii ani. Cele doua societati, Algoritm SRL si Geoasset SRL detin mai multe contracte de concesiune a unor rezerve de petrol si calcar din vestul Romaniei.

Datele noastre atesta faptul ca grupul de interese din spatele celor doi anonimi are conexiuni speciale cu mafia care coordoneaza tot ce inseamna resurse minerale in Romania. Vom reveni.