Una dintre firmele care apartine afaceristului timisorean Ovidiu Tender datoreaza bugetului de stat nu mai putin de 76,8 miliarde lei. Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Timis a identificat peste 6.100 de agenti economici datori la bugetul de stat cu o suma ce depaseste 2.000 de miliarde lei vechi.

In capul listei datornicilor se afla "Agroindustriala Agrogiarm" Giarmata, cu o suma restanta la bugetul general consolidat de 76,8 miliarde lei vechi. Fostul IAS este inclus in lista firmelor care fac parte din grupul agroindustrial condus de magnatul Ovidiu Tender.

Directorul executiv adjunct al DGFP, Doru Dudas, a afirmat ca "Agroindustriala Agrogiarm" a intrat in executare silita. Institutia a organizat, in acest an, mai multe licitatii pentru a mai recupera din datorii, asa ca a scos la mezat atat plantatiile de pomi si vie, cat si utilajele agricole si spatiile unitatii privatizate in 2001. Societatea inregistreaza pierderi de miliarde de lei de mai bine de sase ani.

Acum patru ani, datoriile societatii se cifrau la aproape 66 de miliarde lei, conform unor date aflate in evidenta Ministerului Agriculturii. Atunci s-a constatat ca efectivul de taurine fusese vandut la un pret mult inferior celui practicat pentru abatorizare, asa ca a fost sesizat Inspectoratul General al Politiei Romane.

La sfarsitul lunii septembrie 2005, "Agroindustriala Agrogiarm" avea o datorie la bugetul asigurarilor sociale de 38,3 miliarde lei, 34 de miliarde la bugetul de stat, 163 de milioane la bugetul asigurarilor de sanatate si de patru miliarde lei vechi la bugetul asigurarilor pentru somaj.

In executare silita a intrat si societatea "Energo El Group", cu o datorie la bugetul general consolidat de aproape 60 de miliarde lei. Numele acestei firme a aparut in dosarele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

In luna mai a anului trecut, comisarii institutiei au facut un control inopinat la societatea datoare la bugetul de stat si s-a constatat ca nu functiona la sediul declarat. Cu acest prilej s-a stabilit ca patronul si administratorul firmei retrasesera din conturile ""Energo El Group" 8,1 miliarde lei, cu scopul declarat de a plati salarii, prime si a achizitiona cereale si animale vii. Aceste operatiuni nu se regaseau, insa, in evidenta contabila.

In plus, conform actelor de constatare, societatea nici nu avea personal angajat. Primele si salariile erau deci, pentru niste angajati-fantoma.

Locurile urmatoare pe lista neagra a datornicilor din Timis sunt ocupate de alte doua foste IAS-uri, respectiv "Agrotim" si "Petim" Peciu Nou, cu 54 de miliarde lei vechi, respectiv 41 miliarde lei vechi datorii la bugetul general consolidat. Spre deosebire de "Petim", care este pe cale de beneficia de inlesniri la plata, "Agrotim" este in executare silita.

Pe lista datorinicilor apare si PLS "Nenad&Co.", cu o datorie de 47 de miliarde lei vechi. Aceasta firma a intrat in atentia comisarilor de la Garda Financiara tot anul trecut. De societate este legat si numele ginerelui fostului lider PSD, Eugen Milutinovici, Nenad Vuletici, cercetat de Serviciul de Investigare a Fraudelor.