Inca de la inceputul acestui an, GAZETA de Bistrita a scris pagini intregi despre firmele straine care au castigat, in noiembrie 2004, contractele pentru reabilitarea DN17 Cluj – Bistrita – Suceava.

Daca pe unii administratori straini i-a prins in cele din urma rusinea si s-au apucat de lucru, chiar daca au facut-o destul de tarziu, pe grecii de la Proodeftiki i-a durut in cot de statul roman si de obligatiile pe care acesta si le-a luat fata de Banca Europeana de Investitii (BEI) – care finanteaza 75 la

suta din intreaga lucrare. Vreme de aproape un an, grecii de la Proodeftiki s-au bazat pe unele persoane influente din Bistrita si nu numai, care au facut lobby pe unde au stiut pentru ca firmei elene sa nu-i fie reziliat contractul.

Prefectul de Bistrita-Nasaud a aruncat si bomba: "Graficele de executie n-au fost respectate, cu toate ca grecii au cheltuit aproape toti banii alocati in acest an, adica peste 3,5 milioane de euro din totalul de 3,8 milioane". Cu siguranta cineva stie unde s-au dus acesti bani, in timp ce a fost sapat doar un sant!

Grecii de la Proodeftiki au castigat licitatia de reabilitare a 52,4 kilometri de drum, de la limita judetelor Bistrita-Nasaud si Cluj pana in municipiul Bistrita. Grecii au sperat ca impartind comisioane si donatii in stanga si in dreapta, toata lumea va inchide ochii si ei isi vor face de cap in Romania.

In acest an, GAZETA a dovedit cu varf si indesat ca grecii de la Proodeftiki pot fi asociati lejer cu niste tepari, care nu urmaresc altceva decat sa traga pe sfoara statul roman.

Afacerile dubioase in care este pomenit numele Proodeftiki au fost semnalate de presa din intreaga tara si, totusi, nimeni nu a verificat in amanunt firma greaca. Cu siguranta in spate se afla cineva influent care il tine in brate pe Koutlas Spyros (directorul general al firmei – n. red.) si compania.

De curand, sursele saptamanalului nostru au confirmat faptul ca primarul Bistritei, Vasile Moldovan, a solicitat mai multor sefi de institutii din judet sa ii pasuiasca pe greci si, mai mult, sa nu le creeze probleme pentru ca ar fi "baieti de treaba".

Interventii de acest fel par sa fi venit si din partea omului nr. 1 de la Clubul de Fotbal "Gloria Bistrita¨, care a declarat intr-o sedinta organizata la primarie ca patronii de la Proodeftiki au facut echipei o donatie de 100 de mii de euro.

Legatura dintre primarul Bistritei, presedintele "Gloriei Bistrita" si grecii de la Proodeftiki trebuie cautata in alta parte, nu neaparat pe plajele insorite din Grecia unde toti s-au relaxat in aceasta vara.

Cu siguranta interesele sunt mult mai mari si cu siguranta persoane aflate in functii inalte la nivel central au avut grija sa acopere ispravile grecilor in judetul Bistrita-Nasaud.

Toata lumea tace

Saptamana trecuta, prefectul Szilagyi a avut o intalnire la Cluj cu ministrul Laszlo Borbely si a incercat sa afle, impreuna cu acesta, care sunt dedesubturile acestei afaceri de aproximativ 22 de milioane de euro (valoarea contractului incheiat de CNADNR cu Proodeftiki – n. red.). Si totusi, nimeni nu pare sa stie ce se intampla.

"Din datele pe care le-am adunat la Prefectura reiese ca firma Proodeftiki a primit pana la data de 30 septembrie suma de 3.594.000 de euro din totalul de 3.800.000 cat reprezinta programul anului 2005.

Am cerut CNADNR sa monitorizeze atent executia lucrarilor pe sectorul de drum ce revine grecilor, sa analizeze prevederile contractuale in concordanta cu graficele de executie si sa ia masuri. Am cerut sa fie discutata si posibilitatea rezilierii contractului.

Ministrul Borbely mi-a spus ca nu are cum sa ma ajute in demersul meu, asa ca am luat decizia care se impune, asta dupa ce am fost sa vad cum decurg lucrarile. E nesimtire curata, dar platita", a declarat prefectul Szilagyi.

Trebuie precizat faptul ca reprezentantul Guvernului in teritoriu a mai inaintat o adresa catre CNADNR la sfarsitul lunii iulie, prin care atragea atentia asupra faptului ca firma Proodeftiki nu lucreaza deloc pe tronsonul din DN17 castigat la licitatie.

"Mi s-a raspuns ca se va face o analiza si ca voi primi concluziile, dar pana la aceasta data nu mi-a parvenit nici un raspuns oficial", a mai aratat Szilagyi.

Din cate se pare, firma Proodeftiki a devenit total dezinteresata de reabilitarea DN17, dupa ce grecii au esuat in incercarea lor de-a atrage intr-o capcana societatea LDP – aflata in subordinea Consiliului Judetean.

La acea vreme, maestrul de ceremonii s-a numit Vasile Moldovan, dar specialistii de la LDP au refuzat sa semneze contractul de subantrepriza cu Proodeftiki pentru ca profitul lor era nul.

Cu alte cuvinte, edilul Bistritei si, nu este exclus ca si deputatul Ioan Oltean, sa fi tras sforile pentru greci, dar cineva le-a batut obrazul in ultimul moment sfatuindu-i sa nu sara calul troian.

Si totusi, in aceste conditii se impune o intrebare de bun simt: cum au cheltuit grecii cele peste 3 milioane de euro si unde? Reprezentantii CNADNR ar trebui sa fie preocupati de acest aspect.

Surse din cadrul Companiei au declarat saptamana trecuta ca o echipa de specialisti va fi trimisa la Bistrita pentru a analiza situatia semnalata de catre prefectul Szilagyi. Vom reveni!