RomTelecom a anuntat, ieri, ca va scoate la vanzare, la 22 noiembrie, cladirea de birouri cu o suprafata desfasurata de 5100 mp. Imobilul are o suprafata utila de 4340 mp, fiind construit pe un teren de 600 mp, suprafata concesionata fostei companii de stat de catre Consiliul Local (CL).

"Terenul nu este afectat de sarcini sau ipoteci", a precizat RomTelecom. Operatiunea va avea doua etape: depunerea de oferte financiare in plic inchis, avand ca limita data de 22 noiembrie, urmata de o licitatie cu strigare. RomTelecom a fixat o "pornire" de minimum 4,2 milioane de euro (3,5 milioane de euro plus TVA).

Una dintre conditiile impuse este semnarea, de catre potentialii cumparatori, a unei scrisori de confidentialitate. Cei care participa la licitatie vor mai trebui sa scoata din buzunar o garantie de participare la licitatie de 358.000 de euro.

Ei trebuie sa demonstreze, printr-o declaratie pe propria raspundere, ca nu se afla in faliment, in lichidare, ca si-au achitat impozitele, taxele catre stat si contributia la asigurarile sociale si ca nu furnizeaza informatii false.

Consultantul desemnat pentru vanzare este compania multinationala PricewaterhouseCoopers. "RomTelecom a decis ca nu mai avea rost sa mai tina cladirea administrativa pentru ca nu mai dispune de atata personal, dupa restructurari.

Am primit scrisori de intentie inca inainte de licitatie, dar nu stim cati se vor prezenta. Inscrierile se vor face si la Cluj, si la Bucuresti", a recunoscut Romulus Pete, sef serviciu administrativ la RomTelecom Cluj. El a dat asigurari ca RomTelecom nu va vinde si sediul Palatului Telefoanelor, aflat in apropiere.

Interese mari pentru Cladirea Albastra

ZIUA de Cluj a descoperit ca, pentru sediul de pe Baritiu, s-au interesat mai multi investitori de marca. Printre acestia se numara Banca Transilvania (BT), Dorel Tamas - omul de afaceri care a cumparat Hotelul Continental, Grupul "Ion Tiriac" - pentru un centru de afaceri, sau HVB Bank - pentru un centru regional.

Potrivit surselor noastre, Consiliul de Administratie al BT a dat unda verde pentru achizitionarea sediului RomTelecom, cu conditia ca pretul sa nu depaseasca 4,8 milioane de euro.

In noul sediu urma sa se mute BT, in timp ce in actuala cladire a grupului financiar sa functioneze BT Leasing, BT Asigurari, BT Direct si BT Securities.

Arhitectii "antamati" de BT au propus amplasarea unui tunel suspendat deasupra strazii Baritiu, care sa faca legatura intre viitoarele sedii ale grupului financiar, insa aceasta idee ar putea intampina dificultati atunci cand BT va cere aprobari de la Primarie si de la alte organisme abilitate.

Parc peste parking

Totusi, sediile BT, Banca Comerciala Romana sau RomTelecom de pe strada Baritiu nu indeplinesc normele in aceasta privinta, iar Directia Apelor Somes-Tisa n-a aprobat construirea unui parking deasupra raului Somes.

In aceste conditii, primarul Emil Boc a vehiculat, in cercurile de afaceri, ideea amplasarii unui parking pe teritoriul actualului Parc "I.L. Caragiale".

Aflat in vecinatatea viitorului sediu financiar, parkingul, care ar trebui sa fie construit din contributia viitorului proprietar al cladirii RomTelecom si din cea de la bugetul local (50%-50%), ar urma sa preia autovehiculele din viitorul centru financiar si comercial al Clujului, care va include si prelungirea magazinului Central, cat si complexul comercial al businessman-ului Mircea Moga, de la Porcelain Manufacturers. Parcul "Caragiale" urma sa fie asezat, in varianta primarului, deasupra parking-ului, asa cum s-a construit in Austria.

Varianta pritocita de Boc vine si ca urmare a problemelor intimpinate cu parking-ul programat in actuala piata de vechituri din Mihai Viteazu, unde sunt dificultati cu proprietarii, care nu accepta nici instrainarea terenurilor, nici prezenta a sute de parcari, care sa genereze un trafic intens.

De cladirea RomTelecom este interesat si un grup de oameni de afaceri clujeni, care ar oferi pana la 5,5 milioane de euro in vederea realizarii unui centru de birouri de clasa A. "Normal ca ar fi un sediu bun pentru Banca Transilvania, orice institutie financiara si-ar dori asa ceva.

Nu putem spune nimic despre participarea noastra la aceasta licitatie", a spus Laura Petrehus, PR manager la BT. Informatiile de care dispune ZIUA de Cluj se refera la un pret final de vanzare a cladirii RomTelecom situat la 5-6 milioane de euro.

Clujul are nevoie stringenta de birouri de clasa A, iar - in lumina acestei necesitati - cladirea RomTelecom capata o valoare comerciala foarte mare.

In prezent, in oras exista o singura cladire dedicata birourilor de lux, pe strada Victor Babes, apartinand cetatenilor germani Dan Potocianu si Radu Tandrau, originari din Cluj.

In scurt timp, o noua cladire de birouri clasa A, City Center, va fi inaugurata de omul de afaceri Sorin Dan in Piata Mihai Viteazu, in cladirea "biscuite" a fostei Banci Agricole. Aceasta va fi urmata de centrul Maestro, de pe bulevardul 21 Decembrie, apartinand oamenilor de afaceri Dorel Goia si Horia Ciorcila.

Alaturi de cele trei, "cladirea albastra" ar putea fi cel de-al patrulea complex de birouri de lux, de altfel cel mai bine pozitionat din oras.

Presiuni serioase de la "centru"

Specialistii nu vad cu ochi buni sediul RomTelecom. "Acea cladire este cea mai inzorzonata din centrul orasului. S-au dat comisioane grase pentru a pune placajele si decoratiile.

Si mie au vrut sa-mi dea spaga cei de la RomTelecom, pentru autorizare din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, dar n-am acceptat", sustine Vasile Mitrea, presedintele Comisiei. Arhitectul clujean nu agreeaza ideea construirii unui parking in "I.L. Caragiale", deoarece acesta ar compromite vestigiile, vechi din secolul al XV-lea, descoperite acolo.

Potrivit surselor noastre, RomTelecom a obtinut aprobarea de la Ministerul Culturii si Cultelor, peste capul Comisiei Zonale. "De doi ani nu se mai lucreaza nimic la sediul RomTelecom. Grecii s-au prins ca nu mai au de unde sa scoata atatia bani pentru investitii", sustine Ioan Petran, sef al Inspectoratului Teritorial in Constructii Cluj.

Confidentialitate cat incape, licitatie zero

"Contractul dintre CL si RomTelecom este unul confidential", ne-a marturisit Raimona Boian, purtator de cuvant al Primariei. Ea ne-a informat ca, prin modificarea Hotararii CL nr. 49/1996, consilierii locali au aprobat concesionarea terenului pe 99 de ani, la un pret de 4 lei noi/mp.

Terenul concesionat avea 360 mp, dar apoi, la sugestia fostului primar Gheorghe Funar, forul local a aprobat inca 240 mp. De remarcat ca obiectul concesionarii este "construirea Directiei de Telecomunicatii Cluj", iar vanzarea sediului ar impune schimbarea destinatiei pentru cladire.

In decizia de incredintare directa (fara licitatie – n.r.), Funar a subliniat necesitatea ridicarii sediului DTC prin faptul ca este un obiectiv de utilitate publica, care trebuia sa aiba, ca amenajari, "Canalul Morii, circulatia pietonala, crearea unui ambient placut, a unui luciu de apa deasupra Canalului".

Specialistii spun ca proiectul initial nu a mai fost respectat, in sensul ca sediul RomTelecom trebuia de fapt sa fie suspendat pe piloni, pentru a permite vizibilitatea dintre str. Baritiu si Doja, precum si traficul pietonal pe sub toata cladirea.

Cum grecii n-au fost dispusi sa mai investeasca, sediul s-a transformat in loc pentru lipirea afiselor, depozitarea gunoaielor si, nu in ultimul rand, ca WC public "in natura".