Tensiunile dintre liderii PD si cei al PNL seamana, la Cluj, cu ciocnirea placilor tectonice. La prima vedere, Alianta "D.A." functioneaza ireprosabil pe plan judetean, dupa cum sustin conducerile celor doua formatiuni politice. In profunzime, din cand in cand se produce cate un cutremur.

Un indiciu al erei glaciare care pare sa fi intervenit in relatiile dintre PNL si PD este faptul ca liderii liberalilor si democratilor nu au mai organizat de o jumatate de an o conferinta comuna de presa. Simbolurile Aliantei au fost indepartate din sediile celor doua partide, sub pretextul unor renovari.

Raceala are mai multe nivele. De pilda, in Primaria Cluj-Napoca, toate posturile de conducere au revenit oamenilor de incredere ai primarului Emil Boc, ce este si presedintele PD la nivel central. De pilda, postul de director al Directiei de Urbanism este ocupat cu delegatie de arhitectul Adrian Iancu, vecin de bloc cu primarul.

Postul de purtator de cuvant i-a revenit fostei jurnaliste Raimonda Boian, care s-a ocupat de relatia cu presa si in cadrul filialei democratilor.

Totodata, sefa Directiei pentru Administrarea Fondului Imobiliar de Stat este Stefania Ferencz, fosta angajata a cabinetului parlamentar al lui Boc din perioada in care acesta era deputat. Functia de sef al Directiei Tehnice i-a revenit medicului veterinar Sorin Apostu, fost director-adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare in perioada guvernarii CDR.

In aceste conditii, viceprimarul PNL al municipiului, Adrian Popa, a trebuit sa se multumeasca sa ofere unora dintre colaboratorii sai posturi de mai mica importanta.

Mai mult, Emil Boc a refuzat o lunga perioada de timp sa delege atributii clare celor doi viceprimari, ambii desemnati de coalitia aflata la Putere. Este vorba de Adrian Popa de la PNL si de Janos Boros de la UDMR. Acest refuz a fost criticat vehement de catre o serie de lideri politici locali, cum ar fi, de pilda, presedintele UDMR Cluj Laszlo Attila, care este si consilier local.

Prin oras se vorbeste ca primarul nu ar vrea sa ofere o putere prea mare viceprimarului Adrian Popa, care este si presedintele organizatiei municipale a PNL, deoarece in anul 2008, acesta ar putea deveni unul dintre contracandidatii sai la functia din fruntea administratiei locale.

Daca la nivelul Primariei, PD tine haturile, lucrurile stau exact invers in Consiliul Judetean. Presedintele acestei institutii, liberalul Marius Nicoara, este un prosper om de afaceri. El este perceput drept omul de incredere al premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Inainte de Congresul PNL care l-a desemnat pe Tariceanu drept presedintele statutar al partidului, liderii filialelor Partidului National Liberal din Transilvania s-au intrunit la Cluj-Napoca, unde au semnat o declaratie comuna prin care au decis sa il sustina neconditionat pe actualul premier. Nicoara a fost cel care a initiat acest demers, iar eforturile sale au fost rasplatite.

El a fost cooptat in conducerea centrala a PNL, partid in care se bucura de o influenta informala mai mare decat cea a multor vicepresedinti.

Acest lucru este potentat, deoarece Nicoara este vazut drept unul dintre cei mai bogati politicieni din Cluj. El este actionar al Grupului "Compexit", unul dintre cei mai importanti parteneri ai "Skoda", precum si unul dintre fondatorii grupului financiar al Bancii "Transilvania".

De asemenea, presedintele CJ si-a instalat oamenii de incredere in fruntea mai multor directii descentralizate, precum si in fruntea unor regii. Iar in unele cazuri, interesele liderilor PD si cele ale sefilor din PNL au intrat in coliziune frontala. Sa luam cazul filialei clujene a Regiei Protocolului de Stat "Victoria".

In fruntea regiei se afla seful organizatiei judetene de tineret a liberalilor, Liviu Miclaus, unul ditnre prietenii de nadejde ai lui Nicoara. Printre altele, chiar sotia acestuia lucreaza pentru Grupul "Compexit".