In general, finantistii „prefera" casele si terenurile, la care sint mai usor de aplicat sechestrele. Reprezentantii Fiscului spun insa ca, pentru o datorie de un milion de lei, „nu vine nimeni sa ridice masina din fata blocului". In acest an, doi ieseni au fost in situatia de a pierde o parte dintre bunurile personale, deoarece nu si-au achitat datoriile catre stat.

Astfel, inspectorii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi au pus sechestru pe o parte dintre bunurile mobile sau imobile ale celor doi ieseni, pentru a recupera datoriile prin valorificarea lor.

„Pina la finele lunii octombrie sint inregistrate in evidentele noastre doua persoane fizice carora li s-au pus sechestru pe bunuri, in contul unei datorii totale de 8.000 de lei noi. Este vorba despre un autoturism evaluat la 3.500 de lei noi si un teren al carui valoare este de 4.500 de lei noi", ne-a spus Dumitru Axinte, sef administratie in cadrul DGFPJ Iasi.

Comparativ cu anul trecut, datele transmise de DGFPJ Iasi arata ca numarul iesenilor carora Fiscul le-a pus sechestru pe bunuri in contul datoriilor catre stat a scazut cu 80%. „Anul trecut au fost in total 11 persoane fizice carora li s-au pus sechestru pe bunuri. In opt dintre cazuri este vorba despre bunuri mobile evaluate la 37.545 de lei nou.

Restul sint bunuri imobile cu o valoare de peste 177.000 de lei noi", a adaugat acesta.

Fiscul prefera terenurile

Seful de adminsitratie din cadrul DGFPJ Iasi mai spune ca, pentru unele secheste ale persoanelor fizice nu s-a mai impus valorificarea bunului, deoarece fie ieseanul a achitat datoria, fie lucruile au fost tergiversate, deoarece s-a ajuns in instanta. Potrivit acestui, in cele mai multe situatii de acest fel este vorba despre bunuri imobile.

„Pentru doua imobile sechestrate, proprietarii au obtinut in instanta anularea formelor de executare silita, iar sechestrele vor fi ridicate la solicitarea contribuabililor. Pentru un alt sechestru, aplicat pe un teren, acesta a fost valorificat de societatea de lichidatori.

In cazul unui imobil pe care s-a pus sechestru s-a achitat datoria, iar, in cazul debitelor pentru care s-au aplicat sechestre pe trei imobile, la solicitarea Curtii de Conturi sint in litigiu, la instanta de judecata", ne-a mai spus Dumitru Axinte.

Cum se aplica sechestrul

Specialistii Fiscului spun ca, pentru persoanele fizice, se aplica aceleasi norme de recuperare a datoriilor la stat ca si in cazul persoanelor juridice, dar, mai spune Axinte, nu va veni nimeni sa „ia masina din fata blocului" daca un iesean are datorii, de exemplu, de 1.000.000 de lei vechi. „Legile sint aceleasi atit pentru persoanele fizice, cit si pentru persoanele juridice.

In cazul persoanelor fizice, sechestrul se impune atunci cind valoarea de recuperat poate fi acoperita cu valoarea bunului sechestrat", ne-a mai spus Axinte. Cum ajungi sa apari cu datorii la Fisc? Trebuie retinut faptul ca si o simpla amenda data de Politia Rutiera, neachitata la timp, ajunge tot la DGFPJ drept datorie.

Numai pina la finele lunii trecute, putin peste 15.000 de ieseni au primit amenzi in valoare totala de 36,9 miliarde de lei vechi.