Cei care cumpara astfel de suprafete nu o fac nici ca sa investeasca in livezi si productia de fructe, si nici pentru motive cum ar fi aspectul sau ambianta, ci pentru ca aceste terenuri inca au preturi rezonabile.

"Cei care iau astfel de terenuri le vor pentru investitii sau constructii, majoritatea livezilor dispar, noii proprietari nu cred ca mai merita sa investesti in ele", spune Ramona Todirita, consilier imobiliar. In momentul in care cererea este in crestere, cresc si preturile, iar tendinta este de majorare a preturilor, ca pentru toate tipurile de terenuri.

Exista astfel de terenuri in cartierele Dambu Rotund, Iris, Borhanci sau Someseni. "Preturile sunt bune tinand cont de faptul ca, in acest domeniu, cresc tot timpul. Se vor face si constructii, dar, deocamdata, zonele acestea nu stau prea bine din punct de vedere al utilitatilor. Mai sunt si cele pentru care proprietarii nu au inca toate actele.

Preturile deja au crescut. La inceputul anului se vindeau astfel de terenuri si cu 5-7 euro", spune Adriana Marincean, coordonator la o agentie imobiliara. "Majoritatea celor care iau livezi o fac pentru ca preturile sunt accesibile din cauza lipsei utilitatilor", conchide Marincean.

Potrivit expertilor imobiliari, o posibila varianta pentru persoanele sau firmele care vor sa construiasca pe astfel de terenuri este sa se asocieze si sa suporte cheltuielile pentru utilitati.

Pret accesibil, dar fara pretentii

Cei mai multi cumpara in zone cu livezi ca sa investeasca - iau terenul si apoi, dupa ceva vreme, il vand din nou. Exista insa si cei care vor sa faca restaurante, vile sau hoteluri. Zonele de acest tip sunt cautate mai ales de cei care nu au suficienti bani sa cumpere terenuri in zone foarte bune, dar vor totusi sa faca investitii pe termen lung. Au aparut deja constructii, mai cu seama case si vile.

"Cel mai mult se cauta pentru investitii, dar incep sa se acumuleze cereri si pentru constructii de case, vile sau duplex-uri. Cresterea este vizibila mai ales din august incoace", a adaugat Todirita.

"De-abia acum au inceput sa se dea terenuri inapoi si se vand la preturi mici pentru ca nu exista infrastructura", este de parere si Cristi Holerga, director de marketing la o agentie imobiliara.

Costurile depind foarte mult de zona in care se afla terenurile, preturile variaza in functie de amplasament, utilitati si vecinatate si oscileaza intre 10 si 30 de euro pe metru patrat. In zona Feleac, de exemplu, preturile se invart in jurul a 15-20 de euro pe metru patrat, iar in Borhanci pretul pentru un metru patrat poate ajunge la 32 de euro.

"Sunt persoane care nu au foarte multi bani si atunci prefera sa vanda la preturi mici, iar terenurile se vor vinde bine daca raman la un pret scazut, daca se dau sub pretul pietei", a spus Holerga.

Productie scazuta

"In ultimii 15 ani, suprafata livezilor si a pepinierelor pomicole s-a redus la jumatate: de la 8558 hectare, cate erau in 1990, anul trecut mai erau 4170 de hectare. Iar datele acestea se refera la suprafata, fara sa vorbim de starea in care sunt cele care au mai ramas", ne-a informat Codrea Pop, director al Directiei Regionale de Statistica (DRS) Cluj.

Disparitia spatiilor cu livezi se reflecta, inevitabil, in productia de fructe a judetului, care scade de la an la an.

Daca in 2000 in livezile Clujului se produceau aproape 40.000 de tone de fructe, anul trecut productia a scazut la 35.000 de tone. "Prin 1989, se produceau 15-20.000 de kilograme la hectar, acum media este de 2-3000 si nu avem nici cantitate, nici calitate. Am avut un potential pomicol foarte mare, dar nu s-a stiut valorifica.

Acum, aproape 80% dintre fructele pentru consum vin din afara judetului", a concluzionat Aurel Sabadus, consilier in cadrul Directiei Agricole.