In 1992, Octav Cozmanca era gata sa ia gatul oricui indraznea sa aduca vorba despre regionalizare si autonomie l Dupa 2000, PSD facea cu sarg ghetele UDMR, actiunea culminand in 2004, cand Adrian Nastase si gasca lui ar fi asceptat orice compromis cu liderii Uniunii l Se formasera grupurile de interese si se nascuse deja celebra vorba: Viorel Hrebenciuc se traduce in ungureste Verestoy Attila.

Cea mai teribila concesie, ce seamana a tradare, facuta de partidul lui Iliescu la Targu Mures a fost cedarea liceului Bolyai l PSD a avut o aterizare fortata cu toata sustinerea ungurilor lui Marko Bela, care s-au orientat rapid l In toata aceasta perioada, Ardealul a fost regiunea care a inclinat balanta. De aceea, cand vor sa dea credibilitate actiunilor lor, politicienii isi muta comandamentele in Ardeal l Sambata, conducerea PSD s-a intalnit cu liderii ardeleni la Izvorul Muresului, in inima Secuimii, unde au atacat dur proiectul Legii statutului minoritatilor nationale, aflat in dezbatere la Camera Deputatilor

Daca liberalii si democratii se poarta cu manusi cu partenerii de guvernare, social-democratilor le miroase a federalizare l Nici unii dintre liderii de la Bucuresti nu au luat insa vreo pozitie fata de un pericol si mai mare: jefuirea economica a Ardealului, printr-un ordin al ministrului de Finante, care prevede mutarea banilor marilor firme din tara in Bucuresti (vezi pag. 9) Liderul PSD, Mircea Geoana, s-a lepadat de alura diplomatica si a iesit la atac. Un atac dur la adresa fostilor parteneri de guvernare, avertismente si amenintari catre zona puterii. Geoana a vorbit despre zona extremismului maghiar, care doreste o intoarcere catre modelul de regiune autonoma de tip sovietic, din anii 1950.

„Daca exista un pretext, in perspectiva integrarii europene, de enclavizare si recreere a unor structuri de tip federalo-sovietic, vreau sa spun UDMR, in numele meu si al partidului pe care il reprezint, ca acest lucru nu se va intampla in Romania", a declarat Mircea Geoana.

Liderul PSD a mai afirmat ca este dispus sa vorbeasca despre descentralizare, subsidiaritate si autonomie, dar niciodata nu va accepta ca pretextul integrarii sa conduca la insularizarea, enclavizarea, izolarea si, pana la urma, condamnarea minoritatilor, altele decat cea maghiara, la subdezvoltare si atrofiere.

Eternul santaj UDMR

Social-democratii considera ca UDMR a profitat de nepriceperea partenerilor de coalitie. „Eu sunt absolut Sonvins ca nu stiau ce semneaza", a afirmat Geoana. El a mai afirmat ca liderii uniunii au dezinformat atunci cand au propus proiectul in parlament.

„E inacceptabil ca a fost introdus in dezbaterea de la Senat, cand comisia de la Venetia nu se pronutase, iar UDMR a spus ca legea este euroconforma. Santajul UDMR este inacceptabil. Se dovedeste ca este vorba de interesul etnic, nu de cel national", a conchis presedintele PSD.

La randul sau, presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a avut aceeasi reactie dura. „Prin aceasta lege, ungurilor li se ofera mai curand dreptul de a nu fi romani, decat dreptul de a fi maghiari", a spus Adrian Nastase.

Care a facut referire si la intentia de a se amplasa porti secuiesti la intrarea in asa zisul Tinut Secuiesc care, in opinia sa, duce cu gandul lI construirea unor enclave, caz in care nu mai poate fi vorba de deschidere ci de autoinchidere.

Grupul de la Cluj a propus la intalnirea de la Izvorul Muresului un proiect de dezvoltare regionala, pe actualele regiuni, dar care sa primeasca personalitate juridica. Potrivit lui Adrian Ivan, conf. univ. dr, Univ. Babes -Bolyai (inca!) specialist in problemele UE, cel mai potrivit model ar fi cel francez.

De asemenea s-a propus infiintarea functiei de prefect regional si desfiintarea celor de prefecti de judete, care nu fac decat sa impovareze bugetul. „Regiunea trebuie sa devina un actor european", a declarat Adrian Ivan.

In ceea ce priveste relatia cu minoritatile, Grupul de la Cluj a propus trecerea de la discriminarea pozitiva la actiunea pozitiva, de la toleranta la respect.

Pozitia PSD deriva in problemele pe care le are la nivel de varf. Acum ei cred ca un discurs nationalist prinde. La nivelul Aliantei s-a hotarat sustinerea proiectului, concomitent cu cu modificarea Legii electorale care prevede ca acolo unde romanii sunt minoritari sa aiba reprezentati. Se obtine astfel echilibrarea pozitiilor in societate. Nu trebuie sa privim aceasta situatie emotional

Eugen Nicolaescu, deputat PNL

UE nu are interesul sa blocheze legea

In ceea ce priveste Legea statutului minoritatilor, in PSD se contureaza doua voci distincte, una nationalista si una moderata. Problema este extrem de complexa, dar in ceea ce priveste convietuirea cu minoritatile, Romania e un varf de lance. Acest proiect nu numai ca nu e oportun, dar nu corespunde aquis-ului comunitar in materie, nu este o lege euroconforma.

Nu este o lege necesara integrarii, totusi, nimeni de la Uniunea Europeana nu are interesul de a bloca adoptarea ei, dar s-au facut niste recomandari, de care nu se tine cont.

S-a incercat imbracarea autonomiei teritoriale in alta forma, autonomia culturala.

E normal, consider eu, ca functionarii unei institutii care intra in contact cu populatia sa cunoasca limba unei minoritati, acolo unde aceasta depaseste 20%, dar nu e normal sa ti ceri unei persoane care doreste sa se amgajeze intr-un astfel de post sa cunoasca, pe langa limba, si cultura, traditiile si civilizatia respectivei minoritati.

Cristian Georgescu, senator PSD Mures

PSD putea sa o faca demult

Noi ne-am intalnit joi, la Miercurea Ciuc, cu comunitatile romana si maghiara, au fost oficialitati, prefectul de Harghita, primari romani, lideri de partide… A fost chiar si un reprezentant al ambasadei Ungariei, dar din partea UDMR nu a venit nimeni, desi au fost invitati.

Intalnirea PSD nu are nici o legatura cu noi. Oricum, ei au ajuns acolo tarziu. Daca voiau sa faca ceva, pana acum au avut ocazia, ca doar au fost la guvernare. Acest lucru ni l-au spus si oamenii de acolo.

Nu exista argumente pentru o asemenea lege. La nivelul legislatiei europene in materie de minoritati exista standarde, dar nici unul nu se refera la ceea ce cere UDMR in aceasta lege. Mai mult, vin cu presiuni, cu santaje si nu sunt deschisi la dialog, pentru ca nu au argumente care sa le sustina cererile. Eu cred ca guvernul nu ar trebui sa cedeze.

Lavinia Sandru, deputat PIN