"Printre fondatorii Grupului IMOFinance se regasesc actionari ai unor mari companii clujene, precum Banca Transilvania si Astral Telecom. Contam pe banii care au rezultat din vanzarea Astral Telecom catre UPC, pentru ca aceste sume au rezultat dintr-o afacere care a inceput din Cluj. Este normal ca acesti bani sa ramana si sa fie investiti la Cluj", a remarcat Pop.

"Asteptam pachetul de legi care se refera la institutiile de creditare, pentru a ne transforma intr-o banca de credit. Pana atunci, va trebui sa avem un capital minim de 5 milioane de euro. Vrem sa devenim un grup de nivel regional si apoi de nivel national.

In acest parteneriat sunt implicati si colegul meu de la Astral, Sorin Ghite, precum si Mircea Ilea si Radu Ster, fosti actionari la Seltron", ne-a declarat Valentin Nicola. El a adaugat ca nu se poate pune problema ca Banca IMOCredit sa concureze singura institutie financiara cu sediul la Cluj, BT, deoarece ultima are o experienta de 13 ani in piata si peste 100 de locatii.

"Nu ne intereseaza afacerile facute intr-o seara, la un restaurant, cu nu stiu ce vice, dar suntem interesati de afacerile realizate prin licitatii serioase, organizate de administratia judeteana sau locala", a atentionat presedintele IMOFinance.

El a solicitat reprezentantilor administratiei dreptul de a amenaja malurile Somesului, pentru ca acolo sa se poata amenaja locuinte, sa se amplaseze cafenele sau piste pentru biciclete, iar raul sa poata fi circulat de catre diferite ambarcatiuni.

Precizam ca, potrivit estimarilor ZIUA de Cluj, cei doi fosti actionari ai Astral implicati in grupul IMO detin peste 100 de milioane de euro, fapt ce ar putea asigura noii banci un start lansat pe piata.

In plus, trebuie mentionat ca Iosif Pop a fost, timp de sapte ani, presedinte al BT, in timp ce cei sase fosti actionari clujeni ai Astral se afla si printre cei 40 de membrii fondatori ai Bancii Transilvania. Astfel, alaturi de cei doi fosti "astrali" vin alti doi "cablisti", Mircea Ilea si Radu Ster, fiecare din ei cu averi estimate la peste 10 milioane de euro.

Autoritati in criza de bani

"Clujul a devenit un loc neplacut, din cauza constructiilor care nu respecta normele de calitate. Sunt apartamente nou-construite carora, daca le dai jos tencuiala, nu stii ce le gasesti. Cartierul pe care il ridicam noi la Cetatea Fetei, in comuna Floresti, reprezinta un pionierat bazat pe un buget mai "subtire".

Exista 200 de asa-zise apartamente pentru tineret, dar pe celelalte le vom trece in parteneriat public-privat, pentru ca preturile finale sa fie mai mici. In mod normal, utilitatile trebuie sa fie asigurate de catre primarii", a subliniat vicepresedintele CJ, Kerekes Sandor.

IMOInvest va finaliza, anul viitor, un cartier rezidential in comuna Gilau, in zona castelului din localitate, care se va intinde pe 11 hectare si va cuprinde 136 de case rezidentiale si 24 de apartamente. De asemenea, societatea construieste in Cluj-Napoca 16 apartamente cu standard ridicat, de 80-190 mp pe str. Liviu Rebreanu (fosta Borhanci) si 132 de apartamente pe str. Nasaud, iar la Sibiu un complex de sase blocuri cu 174 de apartamente de 1-2 camere, situate pe Calea Dumbravii. In curand, grupul isi va inaugura si noul sau sediu de la Bucuresti. Planurile Grupului IMOFinance vizeaza majorarea capitalului social de la 5 la 13 milioane de euro, respectiv atingerea unei cifre de afaceri de 28 de milioane de euro in 2005 si de 62 de milioane de euro in 2008 .

Infiintat acum doi ani de 46 de actionari din Cluj, Bucuresti, Sibiu, Timisoara, Arad si Baia-Mare, Grupul IMOFinance este condus de catre fostul presedinte al BT, Iosif Pop, si cuprinde societatile IMOFinance SRL - asigura managementul grupului, IMOCredit SA - credit ipotecar si IMOInvest SA - promoveaza proiecte imobiliare.