Angajatii Romconstruct Holding, firma desemnata prin licitatie sa renoveze Teatrul National Cluj, au amenintat ca vor sista lucrarile in cel mult doua saptamani. Din totalul de peste 150 de miliarde de lei solicitate prin caietul de licitatie de Romconstruct s-a aprobat pana acum de catre Ministerul Culturii o suma de doar 15 miliarde de lei.

Chiar si asa, din aceasta suma au fost virate efectiv doar cinci miliarde, reprezentand contravaloarea lucrarilor de anul trecut.

Cele zece miliarde de lei pentru acest an au fost doar alocate in buget, si nu virate in conturile Romconstruct, aceasta cu atat mai mult cu cat o parte dintre lucrari sunt inca in curs de aprobare la directorul economic al Teatrului National Cluj, Vasile Pintea.

Lucrarile la exteriorul cladirii vor fi sistate oricum in curand, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, insa echipa de 18 muncitori a Romconstruct ar putea trece la lucrarile de interior. "Am pierdut mult timp. Lucrarile la exterior puteau fi gata, dar am inceput lucrarile doar in iunie", a confirmat seful de santier al Romconstruct Holding, Gheorghe Sasu.

Sasu ocupa aceasta functie de doar doua luni, dupa ce fostul sef de santier, Dan Simirea, a demisionat in 1 august. Timp de mai bine de o luna lucrarile au stagnat din nou, in lipsa unei persoane care sa-l inlocuiasca pe Sasu. Lucrarile vor fi sistate din nou in decembrie.

"Nu ne-au dat voie sa lucram la interior pentru ca nu se poate opri stagiunea" teatrala, a declarat directorul general al Romconstruct SA, Mirela Mihai.

Valoarea lucrarilor de la teatru se ridica la 130 de miliarde de lei, suma din care s-au aprobat pana acum doar 15 miliarde iar reprezentantii ministerului sustin ca valoarea lucrarilor este de doar 73 de miliarde.

In plus, dupa ce preturile unice ale lucrarilor suplimentare au fost negociate, membrii din comisia de negociere locala din Cluj Napoca, angajati ai Teatrului National intre care si directorul economic Vasile Pintea, s-au razgandit. "Nu stiu din ce motiv s-au razgandit, negocierile s-au derulat conform legii", a declarat directorul general al Romconstruct, Mirela Mihai.

De remarcat ca acelasi procedeu de negociere a lucrarilor suplimentare a fost urmat si pe santierul de la Opera Romana din Bucuresti, unde firma desemnata pentru lucrari a fost tot Romconstruct. Un control al reprezentantilor Ministerului Culturii la Opera Romana a aratat ca lucrarile au fost umflate si ca insusi contractul a fost atribuit ilegal.

Intr-un raport se arata ca valoarea initiala a contractului, de 509 de milioane de lei, a fost modificata, iar acum Turcu solicita pentru lucrarile efectuate peste 140 de miliarde de lei.

Solicitarea lui Turcu a fost posibila prin modificarea contractului initial de atribuire a lucrarilor prin nu mai putin de 16 acte aditionale, fiecare dintre acestea semnat de fostul director general al Operei Romane, Ludovic Spiess, care a fost si eliberat din functie din acest motiv.

Am solicitat in repetate randuri purtatorului de cuvant al Ministeurului Culturii, Miruna Berescu, informatii privind sumele alocate pentru lucrarile la Teatrul National din Cluj Napoca, fara succes insa.

Proiectantul general al lucrarilor de renovare la teatru a fost firma Arhimet SRL Cluj Napoca, firma care apartine decanului facultatii de arhitectura din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Adriana Matei.

Mai multe surse au confirmat ca proiectul initial a fost trimis spre aprobare la minister prea devreme si ca din acest motiv o parte dintre masuratori au trebuit repetate de catre angajatii Romconstruct.

Muzeul National de Istorie din Bucuresti a fost renovat tot de Romconstruct Holding. Lucrarile de la Opera Romana din Bucuresti au fost artizanate tot de holding-ul lui Vasile Turcu. Pentru prima lucrare Vasile Turcu a incasat deja o parte consistenta din cele aproape trei milioane de euro la care a fost calculata valoarea lucrarii.

In afara de lucrarile finalizate deja in mandatul fostului ministru Razvan Theodorescu, firma lui Vasile Turcu a castigat trei alte lucrari, consolidarea si restaurarea Muzeului National de Istorie a Romaniei Bucuresti, lucrarile de incalzire centrala si reparatii acoperis la Opera Nationala Romana Bucuresti si consolidarea si restaurarea Palatului Culturii din Campulung.