Seminarul tehnic organizat ieri, 16 noiembrie, de Focus Eco Center, in colaborare cu Directia Apelor Mures si finantat de catre Uniunea Europeana, la care au participat reprezentanti ai mass-media locala, ai ONG-urilor din judet, precum si a altor institutii descentralizate, a avut drept scop realizarea unei colaborari mai stranse pentru protejarea calitatii mediului in bazinul hidrografic Mures.

In deschidere, directorul general al Directiei Apelor, David Csaba, a precizat ca seminarul trebuie sa faca parte din mecanismul de acces la informatiile publice. "Eu sunt atasat de protectia mediului din 1990, moment in care fiecare cetatean al acestei tari a avut ocazia sa-si manifeste preferintele intr-un domeniu.

Vreau sa realizam o cat mai buna colaborare cu reprezentantii ONG-urilor, cu mass-media si cu opinia publica, intrucat este foarte important ca fiecare cetatean sa cunoasca necesitatea protejarii mediului, mai ales a apei", a explicat David Csaba.

Reprezentantul Focus Eco Center, prezent la acest seminar, a precizat ca proiectul se doreste a fi unul pilot pentru toate celelalte bazine hidrografice din tara, printr-un management integrat al acestora.

Implementarea Directivei Cadru

Inginerul Florin Moldovan, din cadrul DAM, a prezentat planul de implementare a Directivei Cadru, care are drept scop atingerea unui nivel egal cu calitatea apelor din Europa. "Directiva Cadru a fost votata in anul 2000 si si-a propus sa stabileasca cerinte care sa atinga starea de bine a apelor din punct de vedere dinamic, adica sa devina ecologice", a precizat Florin Moldovan.

In tara exista 11 directii de apa, fiecare aplicand un plan de management separat, specific fiecarui bazin hidrografic. Directiva Cadru din 2000, prin planul de management al bazinului din Mures, cuprinde o prezentare generala a bazinului, caracterizarea apelor de suprafata si subterane, analiza economica si concluziile de rigoare.

Bazinul Muresului

Bazinul din Mures are o suprafata de 28.310 km patrati. Planul de management cuprinde determinarea tipologiei corpurilor de apa, pe baza careia se va face ulterior o comparatie a caracteristicilor naturale ale raurilor si influenta activitatii omului asupra lor.

In bazinul hidrografic Mures s-au gasit 798 de rauri cu lungime de peste 10 km patrati si 16 lacuri cu suprafata de peste 50 de hectare.

Cele patru lacuri naturale - Bucura, Gales, Zanoaga Mare si Faragau - desi nu au cu mult peste 50 de hectare, pot fi luate in considerare la determinarea diferitelor criterii de evaluare a starii apelor, tocmai datorita caracteristicilor naturale pe care le poseda.

De asemenea, s-au depistat 16 tipuri de cursuri de apa ale raurilor care ajung in bazinul hidrografic Mures, patru tipuri de rauri cu caracter nepermanent, doua tipuri de lacuri naturale si patru tipuri de lacuri de acumulare.

"Trebuie luate in calcul si sursele de poluare care afecteaza calitatea apelor, cele mai importante fiind folosirea ingrasamintelor chimice sau a pesticidelor si cresterea animalelor", a explicat Florin Moldovan.

"Urmatorul pas este analiza economica, cei aflati in acest domeniu evaluand nivelul recuperarii costurilor pentru serviciile de apa, importanta economica a utilizarii ei", a mai precizat acesta.

De asemenea, infiintarea Comitetului de Bazin, in care se reunesc reprezentanti ai autoritatilor locale, ai ONG-urilor si asigurarea participarii publicului la luarea deciziilor din domeniul apelor, este un lucru nou si pentru noi, dar care sigur va duce la o mai buna evaluare a calitatii apelor.

"Progresam, intalnirea de astazi fiind un pas inainte in ceea ce vrem sa facem in viitor", a conchis Florin Moldovan.