Intors recent din vizita facuta la colegiul londonez Writtle, Lucian Iliescu a declarat ca deplasarea a fost sponsorizata de Ambasada Marii Britanii si se inscrie intr-un program lansat de fundatia "Viitor European pentru Fundatia Giurgiu", care are in vedere realizarea in parteneriat a unui centru universitar la Giurgiu.

Delegatia giurgiuveana a fost compusa din 10 persoane, intre care 3 profesori universitari de notorietate internationala. Prin aceste precizari, edilul sef al orasului Giurgiu a raspuns si unor intrebari rau-voitoare lansate de liderii opozitiei care se aratau grijulii cu banul public si oportunitatea acestei deplasari in Anglia.

Programul de lucru in cadrul acestei deplasari a fost unul extrem de incarcat, cuprinzand o serie de seminarii privind gama de servicii pentru sustinerea industriei locale, intalniri cu autoritatile locale, cu Lord Hanningfeld (Districtul Chelmsford), prezentarea Centrului International pentru Cereale, sesiune de planificare a transferului in sectorul academic, sesiune de cercetari politice si de afaceri, intalniri cu oameni de afaceri, seminar pe probleme de regenerare urbana.

Intentia declarata a membrilor delegatiei giurgiuvene a fost realizarea in parteneriat a unui colegiu cu profil agricol la Giurgiu, similar cu Institutul Agronomic Bucuresti, care sa-si deschida portile pentru prima generatie de studenti in anul 2006, luna octombrie.

Initiativa apartine Consiliului Judetean si primeste sprijin din partea Primariei Giurgiu, care s-a angajat sa asigure spatiul necesar functionarii acestui colegiu dupa transferul unitatii de jandarmi din centrul municipiului si tranformarea zonei intr-un campus universitar.

De asemenea, partea romana va pune la dispozitia colegiului o suprafata de circa 300 hectare de teren agricol pe care studentii sa desfasoare activitati specifice.

"Ne-a impresionat modul excelent de organizare si functionare a colegiului londonez. Prin practica prestata de studenti in agricultura sau zootehnie, se asigura, pe langa o instruire eficienta si o mare parte din finantarea colegiului, statul intervenind cu ajutor financiar intr-o mica masura. O alta importanta sursa financiara reprezentand-o programele europene accesate.

Procesul de invatamant se bazeaza foarte mult pe practica si cercetare. Sunt bucuros ca din delegatie au facut parte si profesori universitari. Am putut astfel sa vad de ce reputatie se bucura acesti profesori. Totodata, prezenta mea, a prefectului si a presedintelui consiliului judetean acolo a facut ca unele decizii sa fie luate imediat.

Am stabilit ca pentru inceput, in primul an de invatamant, sa se asigure locuri pentru 30-40 de studenti iar dupa terminarea colegiului, absolventii sa-si poata sustine examenul de Masterat.", a spus Lucian Iliescu in cadrul conferintei de presa sustinuta la sediul Primariei Giurgiu.