Pana in prezent, Autoritatea Nationala de Reglemetare a Energiei (ANRE) a autorizat circa 100 de societati in domeniul comercializarii electricitatii in toata tara. Energia este achizitionata inca, in mare parte, de la producatorii interni: Termoelectrica, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Profitul companiilor private nou aparute pe piata rezulta din reducerile de pret oferite de producatori (discounturile de volum), in functie de cantitatea de energie achizitionata.

Chiar daca la prima vedere afacerea pare costisitoare, totul poate fi inceput cu calculator si cu 100 de mii de euro in cont, bani pe care ANRE ii cere drept capacitate financiara. Tranzactiile cu energie se fac on-line, prin internet, iar livrarea catre beneficiari la fel. Privita din exterior, afacerea extrem de „curata", ascunde cateva chichite de care depinde succesul.

In primul rand, de la cine cumperi energia electrica (stiut fiind faptul ca energia produsa de Hidroelectrica este mult mai ieftina) si cine negociaza pretul din ambele sensuri, producator si vanzator. De asemenea, trebuie luate in calcul si cheltuielile de distributie, posibile numai prin Transelectrica, care administreaza reteaua nationala de transport de energie.

RAT a dat lovitura electrica

Conform documentelor ANRE, la Cluj exista deja patru societati care au primit autorizatiile de comercializare de energie. Doua dintre companii reprezinta nume importante pe piata energiei din Europa, iar celelalte doua sunt afaceri locale.

Cel mai important jucator privat de pe piata de energie din Cluj este un join venture realizat intre Regia Autonoma de Termoficare (RAT) si companiile germane E.ON Ruhrgas International AG si Rheinenergie AG.

Societatea constituita din participatiile celor trei companii se numeste „Colonia Cluj-Napoca Energie" si, conform celor declarate de Emil Miron, directorul RAT, societatea va comercializa, dar va si produce energie electrica. Investitia se ridica la 7,5 milioane de euro si consta in instalatii de producere atat a energiei termice cat si a energiei electrice.

Datorita faptului ca produce energia in regie proprie, societatea va putea „jongla" cu preturile, astfel ca va putea oferi preturi mai bune decat cele ale producatorilor traditionali.

Luxten a intrat pe piata printr-un intermediar

Al doilea jucator important este, la fel, o grupare de persoane implicate serios pe piata electricitatii. Societatea Enex SRL, infiintata in august 2004, ii are ca asociati pe Ioan Socea, Pal Peter si Stefan Gadola, oameni de afaceri clujeni care controleaza grupul de firme „Energobit" ce produce si livreaza echipamente electrice.

Alaturi de trio-ul de la Energobit in societatea Enex am gasit-o, in postura de asociat majoritar, cu 52 la suta din actiuni, pe Lorenzina Darie, sotia directorului diviziei de energie electrica a companiei Luxten, Stelian Darie. Luxten este una dintre cele mai puternice societati producatoare de echipamente electrice si corpuri de iluminat din tara.

Luxten are sediul la Timisoara si provine din privatizarea celei mai mari fabrici de corpuri de iluminat din Europa, facuta de statul roman in 1993.

Proprietarii Luxten sunt mai multe societati offshore reprezentate de cetateanul canadian de origine maghiara Szoltan Boszormenyi . Din conducerea si actionariatul companiei Luxten au facut parte de-a lungul timpului importanti directori ai companiei de stat „Electrica", printre care si Lucian Boghiu, ultimul director general al companiei, arestat pentru luare de mita.

Luxten este totodata si unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata nationala de energie, recent liberalizata, alaturi de companiile Grivco si Energy Holding.

Gevco are clienti, Ten Transilvania mai asteapta

La categoria „medie", alte doua companii clujene detinute de investitori locali au intrat, cel putin pe hartie, pe piata energiei. Una este societatea Gevco, care a incheiat deja contracte cu cativa beneficiari importanti, iar cealalta este „Ten Transilvania Energy".

Potrivit unuia dintre asociatii de la „Ten Transilvania Energy", Ovidiu Muresan, societatea nu a incheiat pana in prezent nici un contract dar afacerea a fost pornita pentru ca exista oportunitati pe piata.

Muresan a lucrat o perioada pentru compania de stat „Electrica" pe postul de dispecer la compania de distributie a energiei electrice, CONEL. Acesta a recunoscut ca majoritatea celor intrati in afacerea de comert cu energie provin din structurile companiei „Electrica".

Conform normelor ANRE, societatile care vor sa obtina licenta de furnizor trebuie sa aiba angajati electricieni specialisti de gradul III sau IV, iar pentru aceasta ANRE da examene de calificare.

In principiu, licenta este usor de obtinut daca ai minim trei specialisti avizati de ANRE, un plan de afaceri bun si 100 de mii de euro bonitate financiara, spune reprezentantul „Ten Transilvania Energy". Mai greu este sa faci rost de clienti.

„Baietii destepti" se imbogatesc sigur

Presedintele Traian Basescu a avertizat, in vara, ca grupurile de interese s-au infiltrat pe piata energiei, spunand ca „baietii destepti" cumpara energie de la Hidroelectrica iar ceilalti de le Termoelectrica, unde pretul este mult mai mare din cauza cheltuielilor de productie.

Cine reuseste sa cumpere energie hidro ieftina si multa, si reuseste sa o vanda la pretul de piata, a facut intr-adevar o afacere de sute de milioane de euro anual, care va creste de la an la an.

Dupa integrarea in UE, preturile la energie se vor dubla. Pe termen mediu, spun specialistii, nici importul de energie nu pare a fi o solutie salvatoare, pentru simplu motiv ca nu exista conditii tehnice pentru a transporta energia din spatiul ex- sovietic, cel mai mare producator din regiune, spre Romania.

In Ucraina, spre exemplu, exista 23 de centrale nucleare dar Romania nu poate importa energia ucrainiana foarte ieftina pentru ca liniile de mare tensiune ale retelei nationale de transport de electricitate nu se pot interconecta cu cele ucrainiene.

Ucraina nu poate livra energie la intreaga capacitate nici spre spatiul UE, deoarece nu poate sa-si interconecteze intreaga retea nationala cu cea europeana, doar daca isi rupe pe bucati sistemul de transport de energie si daca, pe viitor, va putea sa-si restructureze sistemul deja invechit.