Orientarea spre retail a bancilor a creat deficite pe piata bancara

Economia romanesca proasta trage creditarea in jos. Dupa ce politica Bancii Nationale Romane a fost creditarea fara prea multe restrictii pentru companiile falimentare de stat si dupa ce gaurile in buget au crescut semnificativ, BNR a inchis robinetul creditarii. Intre timp, indicele de intermediere bancara este in Romania de doua ori mai mic decat media regiunii.

Bancherii dau vina pe economia proasta a tarii. In schimb, specialistii atrag atentia asupra faptului ca orientarea tot mai vizibila spre retail a bancilor comerciale, cu dobanzi real negative, potenteaza deficitul comercial.

Oficialii guvernamentali din Senat si Camera Deputatilor au atras atentia la sfarsitul saptamanii trecute la Bucuresti asupra indicelui redus de intermediere bancara in Romania comparat cu produsul intern brut, care este mult sub nivelul tarilor limitrofe.

In Croatia gradul de intermediere bancara este de 60 la suta din Produsul Intern Brut, in Bulgaria si Bosnia – Hertegovina procentul este de aproximativ 30 la suta, in vreme ce in Romania procentul este similar cu cel din Serbia, Macedonia sau Turcia, de dlar 20 la suta.

"Fara scoaterea la suprafata a economiei subterane nu vom putea avea 36 la suta venituri in PIB, cu toate consecintele pozitive", a avertizat un oficial guvernamental.

Producatorul clujean de medicamente Terapia SA lucreaza cu cinci banci pana acum si de la toate a solicitat credite. Cel mai consistent credit, de 25 de milioane de dolari de la HVB Bank si Banca Austria Credit Anstalt, se deruleaza de fix un an si va fi returnat in totalitate peste cinci ani.

"Colaborarea e buna", este de parere Adriana Magdas, seful serviciului trezorerie al companiei. "S-ar putea si mai bine", a declarat in schimb seful serviciului financiar al producatorului de cosmetice Farmec SA Cluj, Veronica Bozdoc.

Farmec a achizitionat la inceputul anului o linie de creditare de un sfert de milion de euro de la Banca Romana pentru Dezvoltare, care va trebui returnat la inceputul anului viitor. Pentru ca legaturile cu banca sunt vechi, Bozdoc admite ca "avem facilitati de la banca".

Directorul sucursalei clujene a BNR, Grigore Bice, sustine ca in ceea ce priveste creditarea situatia nu e atat de grava si aceasta din cauza comisioanelor si a dobanzilor mascate ale bancilor. "Acum dobanda la credite e de 6-7 la suta, dar la costul efectiv, cu comisioane mascate, nu gasiti sub 12 la suta. si atunci cat e intermedierea?", s-a intrebat Bice.

Directorul sucursalei clujene a BNR recunoaste insa ca indicele redus de intermediere bancara se datoreaza unei economii proaste. "Cresterea indicelui de intermediere bancara e mica pentru ca noi nu avem o economie sustenabila.

Intr-o economie in restructurare e foarte greu sa plasezi banii in societati gen «Tractorul Brasov» pentru ca nu ii mai primesti", a declarat Bice. El admite ca economiile tarilor din jur sunt "mult inaintea noastra" si ca acesta este principalul motiv pentru care indicele de intermediere bancara este in Romania mult sub nivelul tarilor din regiune.

Romania este sub nivelul tarilor din jur nu doar la indicele de intermediere bancara, ci si la majoritatea indicilor bancari sau financiari, cum ar fi de exemplu procentul de active raportate la PIB, unde Romania este pe locul sapte in regiune.

Ponderea creditelor la produsul intern brut, plaseaza Romania pe locul opt in regiune, in vreme ce creditul destinat populatiei este in Romania de doar cinci la suta din PIB, comparativ cu jumatate din total, in tarile din UE. Depozitele retail din tara sunt de doar 15 la suta, comparativ cu 55 la suta in UE.