Una dintre societatile comerciale la care este actionar majoritar viceprimarul PNL din orasul Campeni (judetul Alba), Marcel Olimpiu Giurgiu, a ajuns in faliment din cauza datoriilor. O parte din activele firmei au fost cumparate de o alta societate la care este actionar viceprimarul.

Dosarul privind lichidarea judiciara si falimentul SC "Reconstruct" SRL Campeni dateaza din iunie 2004. Creditorii, care aveau de recuperat la vremea respectiva 770 milioane lei, au solicitat Tribunalului Alba declansarea procedurilor de faliment. Instanta a acceptat cererea creditorilor si a numit un lichidator judiciar care a administrat procesul de lichidare.

In dosarul de la Tribunal, administratorul si directorul societatii, Marcel Giurgiu, a declarat ca "factorii principali care au determinat incetarea de plati au fost preluarea unui volum mare de datorii cu ocazia desprinderii din SC "Hercules" SA, care au generat penalitati si au determinat intrarea in incapacitate de plata". Giurgiu detine 82 la suta din pachetul de actiuni al "Reconstruct" SA.

La data intrarii in faliment, societatea avea in proprietate o amenajare de santier in apropierea orasului Campeni si un bloc de locuinte pentru nefamilisti. Amenajarea de santier era evaluata la 433 milioane de lei fara TVA, iar blocul - la 911 milioane de lei.

Lichidatorul a reusit sa vanda activele firmei, obtinand in schimbul acestora aproximativ 1,4 miliarde lei.

Amenajarea de santier, care este compusa din cladiri si utilaje necesare fabricarii betonului, a fost achizitionata prin negociere directa, la pretul de evaluare, de SC "Vim Constructii Montaj" SRL Campeni, la care viceprimarul Giurigiu este, de asemenea, actionar, alaturi de alte doua persoane fizice - Ioan Oprea si Ioan Vlasa.

De asemenea, blocul de locuinte a fost vandut in schimbul sumei de 1 miliard lei. Lichidatorul judiciar a precizat ca "Vim Constructii Montaj" SRL are drept de proprietate asupra terenului pe care se afla constructiile cumparate. In mod ciudat, chiar daca a fost declansata lichidarea, "Reconstruct" a avut profit, in 2003 si 2004, cifrat la 204 milioane, respectiv 184 milioane de lei.

Anul trecut, "Reconstruct" a inregistrat un profit chiar mai mare decat firma la care a vandut activele, "Vim Constructii Montaj", aceasta din urma avand un profit de doar 52 milioane lei.

Viceprimarul Giurgiu mai este implicat intr-o afacere profitabila. Este vorba despre SC "M si N Forest '94" SRL Campeni, infiintata in anul 1994. Structura asociatilor acestei societati cu raspundere limitata cuprinde patru persoane, pe langa Marcel Giurgiu, regasindu-se fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean, Ioan Bele, Nicolae Eugen Narita si Ioan Orlea.

Primii trei detin fiecare cate 30 la suta din procentul de beneficii si pierderi, iar ultimul 10 la suta.