Serviciile oferite de Serviciul de Anatomie Patologica (SAP) din Cluj-Napoca nu se incadreaza in prevederile legale * Un angajat SAP ofera servicii funerare in interiorul cladirii * Nu exista insa nici o licitatie pentru ofertarea acestor servicii

"Noi putem sa va oferim toate serviciile pana la cimitir, de la imbalsamat, pana la sicriu si accesorii", spunea Sever Tagorean, proprietarul firmei de serivicii funerare si angajatul Serviciului de Anatomie Patologica, unei familii care venise sa ridice un decedat si intreba care sunt formalitatile necesare.

"Puteti lasa decedatul aici pana in ziua inmormantarii, fara sa platiti nimic pentru cazare", mai spunea Tagorean.

"Noi facem tot"

Un corp neinsufletit, dupa ce i s-a efectuat autopsia, trebuie sa fie curatat, imbalsamat, cosmetizat si imbracat. Pentru a imbalsama, in Occident, trebuie sa fi absolvit un curs special in acest sens. In Romania, pentru ca nu exista un asemenea curs, pot imbalsama cei care au cursuri de autopsiatori.

Potrivit organigramei de la Anatomie Patologica, Tagorean este persoana care pregateste cadavrele pentru autopsie, asta intrucat el nu are cursul de autopsiator. Tagorean insa, prin firma sa, ofera apartinatorilor, contra cost bineinteles, servicii de imbalsamare, de cosmetizare si de imbracare.

Asta, in ciuda faptului ca Tagorean nu este autorizat pentru aceste servicii, neavand pregatirea necesara. La noi, acest lucru se numeste "smecherie". In Europa civilizata se numeste "profanare de cadavre" si se pedepseste aspru.

Ca si cum acestea nu ar fi de ajuns, daca o familie doreste sa colaboreze cu o alta firma de servicii funerare, lucrurile se complica. "Nu se poate sa veniti cu altcineva. Noi imbalsamam, cosmetizam si imbracam", spune Tagorean.

Taxa pentru aceste servicii, fara a include sicriul si serviciile pentru inmormantare - care sunt oferite tot de Tagorean - este de 1,2 milioane lei.

Fara licitatie

PF Sever Tagorean isi desfasoara activitatea intr-un spital. Or, fiind vorba de o institutie publica, pentru acest lucru ar fi trebuit sa aiba loc o licitatie sau un concurs de oferte. Acest lucru ne-a fost confirmat si de secretarul Primariei, Mircea Jorj.

Am incercat astfel sa aflam cum a reusit Sever Tagorean sa scape de licitatie si sa isi amplaseze firma in locatia unde oamenii au cea mai mare nevoie de asemenea servicii - la o morga.

La Institutul de Medicina Legala (IML), directorul Radu Vieru spune ca stie ca se vand sicrie la Anatomie Patologica, dar nu stie cine le comercializeaza sau daca a avut loc vreo licitatie in acest sens.

"Din cate stiu, exista o firma care colaboreaza cu cei de la Anatomie Patologica, dar nu stiu mai multe in acest sens. Cred ca Magdalena Petrescu, de la Anatomie Patologica, va poate oferi mai multe informatii", ne-a declarat Vieru.

A fost odata

Magdalena Petrescu, persoana care raspunde de Serviciul de Anatomie Patologica nu stie care sunt actualele costuri pentru imbalsamat, cosmetizat si imbracat pe care le percepe Tagorean, ultimele date de care ea are cunostinta fiind din anul 1999, cand imbalsamarea costa 300.000 lei, iar cosmetizatul 135.000 lei.

Pentru imbracat, aceasta spune ca nu se percepe o taxa fixa, angajatii neavand obligatia de a imbraca decedatul. "Obligatia lor este de a preda decedatul curat dupa autopsie. Daca un cadavru este autopsiat, el este automat si imbalsamat.

Imbracatul si cosmetizatul sunt optionale, la cererea familiei apartinatoare, care poate sa vina si cu alta firma care sa se ocupe de acest lucru, iar taxa pentru acestea este diferita de la familie la familie. Nu poti sa ceri o suma mare pentru imbracat unei familii sarace", ne-a declarat Petrescu.

In ciuda acestor declaratii, care pun SAP intr-o lumina de institutie umanitara si samariteana, realitatea lui Tagorean transforma totul intr-o afacere. Sau inselaciune.

Pile si relatii

Intrebata de ce fima lui Tagorean isi ofera serviciile funerare in incinta spitalului fara a fi participat in prealabil la un concurs de oferte sau licitatie, Petrescu ne-a declarat ca nu o intereseaza restul firmelor de servicii funerare din oras, preferandu-l pe Tagorean. "Prefer sa lucrez cu Sever, pe care-l stiu de 20 de ani.

Stiu ca imbalsameaza civilizat si ca este o persoana civilizata. Va spun ca medic cu 30 de ani de experienta ca restul firmelor din oras habar nu au sa imbalsameze.

In privinta sicrielor si a celorlalte servicii oferite de Tagorean, e o problema pe care spitalul a acceptat-o din respect, intrucat acesti oameni care ofera aceste servicii sunt seriosi. Nu as fi de acord sa vina o alta firma.

Vreau sa intelegeti ca eu nu am nici un castig din faptul ca Sever Tagorean are firma aici, dar mi se pare normal ca, lucrand cu aceasta persoana de 20 de ani, sa nu am nevoie sa lucrez cu alte firme din oras care habar nu au ce inseamna imbalsamat. Aceste firme sunt false.

Eu am considerat ca, daca li s-a permis de catre administratia Clinicii Medicala 1 sa-si ofere serviciile in incinta cladirii unde functioneaza Anatomia Patologica, sa nu ma opun nici eu.

Dar, in aceasta mizerie in care traim noi, nu inteleg de ce va intereseaza pe dumneavostra atat de mult cine si ce vinde aici", ne-a declarat Magdalena Petrescu. "In plus, obligatia mea este sa le spun sa fie civilizati, dar in rest nu am timp sa umblu dupa ei toata ziua.

Eu nu i-am verificat ce fac si ce taxe percep pentru ca am incredere ca sunt niste persoane civilizate", a continuat Petrescu. Cu alte cuvinte, Petrescu stie ca Tagorean imbalsameaza. Detaliile legale, cum ar fi licitatia sau lipsa specializarii, nu conteaza. Prietenia e criteriul de selectie al ofertelor.

In afara legii

Seful serviciului administrativ de la clinica Medicala I, Mircea Moraru, de care apartine Serviciul de Anatomie Patologica, nu stie sa fi fost de acord ca firma lui Sever Tagorean sa isi ofere serviciile funerare la Anatomie Patologica.

"Nu stiu absolut nimic de vreo firma de servicii funerare care sa-si desfasoare activitatea acolo, dar, daca este asa, va asigur ca nu au nici un fel de aprobare din partea noastra.

Daca firma respectiva este acolo si mai este si a unui angajat, atunci el isi desfasoara activitatea in afara legii", ne-a declarat Moraru. Nici directorul de la Medicala I, Silviu Albu, nu stie nimic despre aceasta problema. "Daca firma respectiva functioneaza acolo, nu este legal.

Din partea nostra nu are nici un acord. Cladirea respectiva apartine Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) si s-ar putea ca spatiul respectiv sa-i fi fost inchiriat, dar daca e sa tina de noi, eu nu mi-am dat acordul", ne-a declarat Albu.

In jurul cozii

Cladirea apartine intr-adevar celor de la UMF, dar nici ei nu au habar de ceea ce se intampla acolo. Cei de la UMF ne-au declarat ca stiu ca se vand sicrie la Anatomie Patologica, dar nu stiu cine face acest lucru.

Ceea ce stiu cei de la UMF este ca se vand sicrie la Anatomie Patologica pentru a se veni in ajutorul familiilor apartinatoare, pentru ca acestea sa nu mai fie nevoite sa caute in alta parte. Reprezentantii UMF spun insa ca cei de la IML se ocupa de acest lucru, spatiul respectiv fiindu-le cedat lor.

Si astfel, dupa toate investigatiile, am ajuns de unde am plecat, la IML. Daca ar fi sa continuam, am ajunge la singura persoana care stie cu adevarat de ce PF Sever Tagorean isi ofera serviciile funerare in spatiul de la Anatomie Patologica, Magdalena Petrescu, a carei declaratie ati putut-o citi mai sus.

Stamatian nu stie

Ne-am incercat totusi norocul si la Directia de Sanatate Publica (DSP), in speranta ca vom gasi pe cineva care are totusi cunostinta de ce se intampla la Amatomie Patologica.

Directorul Directiei de Sanatate Publica, Florin Stamatian, spune ca nu e de competenta lui sa stie ce se intampla la morgile clujene, daca se vand sau nu se vand sicrie sau cine imbalsameaza. "Eu, ca director la DSP, nu trebuie sa stiu ce se intampla la morga.

Daca e o problema pe care eu ar trebui sa o stiu, fiti siguri ca o stiu, dar in ceea ce priveste morgile, nu va pot ajuta" ne-a declarat Stamatian. Amin!