Noua firme au depus oferte la Consiliul Judetean Cluj pentru construirea unui mall in "capitala Ardealului". Printre ele se numara si compania "Iulius Mall", detinuta de unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, Iulian Dascalu, precum si una dintre companiile omului de afaceri clujean Arpad Paszkany, patronul clubului de fotbal "CFR Ecomax".

Viitorul mall ar urma sa fie construit in cartierul Gheorgheni, in zona complexului "Univers T". Proprietarul terenului, Consiliul Judetean, ofera in concesiune, pentru o perioada de 49 de ani, o suprafata de 6,8 hectare de teren. Este vorba de un teren viabilizat si care este considerat drept o adevarata mina de aur pentru viitorii investitori. Mall-ul ar urma sa aiba magazine, spatii de agrement si parcari.

Ofertele investitorilor pot fi depuse pana miercuri, la ora 13.00, iar de la ora 14.00, comisia de licitatie, in care sunt reprezentate toate partidele care au consilieri judeteni, precum si Directia Generala a Finantelor Publice, va deschide ofertele.

Pentru terenul viitorului mall exista oferte depuse de mai multa vreme. "Iulius Mall" a depus o oferta de asociere anul trecut, insa consilierii clujeni au respins oferta, cerand organizarea unei licitatii publice.

O alta oferta de asociere a fost depusa de clubul de fotbal "CFR Ecomax", care cerea Complexul "Univers T", pentru a fi transformat intr-o baza sportiva de care sa beneficieze echipa. Odata cu hotelul, clubul ar fi putut primi si terenul din zona, din care a fost individualizata recent parcela pentru mall. Si de aceasta data, consilierii au respins oferta.

"Iulius Mall" a construit primul mall romanesc la Iasi in anul 2000. De asemenea, recent a fost inaugurat un alt mall la Timisoara. Pe de alta parte, omul de afaceri Arpad Paszkany a inceput demersurile pentru construirea unui mall in celalalt capat al municipiului Cluj-Napoca, in zona Sapca Verde de la intrarea dinspre Oradea.

Terenul respectiv a fost cumparat de una dintre companiile conduse de finantatorul clubului CFR Cluj, "Polus Transilvania", de la o fosta so-cietate de stat, "Agroindustriala". Pentru aceasta tranzactie, fostul director al firmei, Cristian Istratescu, a fost condamnat la inchisoare.

Terenul este revendicat de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, a carei conducere sustine ca pamantul respectiv le-ar fi fost luat ilegal de catre fostul prefect Alexandru Farcas, care l-a trecut in proprietatea "Agroindustriala".

Arpad Paszkany a inceput lucrarile de constructie in aceasta vara pe terenul de la Sapca Verde, insa universitatea a obtinut o hotarare judecatoreasca privind oprirea lucrarilor. Acum, reprezentantii institutiei de invatamant si afaceristul poarta negocieri pentru lamurirea conflictului juridic pe cale amiabila.