Cativa profesori de la Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca ii acuza, sub protectia anonimatului, pe unii dintre membrii conducerii institutiei de incompatibilitate. Ei au trimis o scrisoare deschisa de pe o adresa electronica ce sugereaza ca lucreaza la Facultatea de Drept. Epistola a fost adresata rectorului Nicolae Bocsan si redactiilor ziarelor din Cluj.

Protestul vine ca urmare a unei decizii a conducerii UBB, adoptata in 26 noiembrie, prin care profesorilor care au norma de baza la universitate, dar care detin functii de conducere la alte institutii de invatamant superior de stat sau private, li se cere sa aleaga intre cele doua functii. Salariile celor care predau la UBB sunt printre cele mai mari.

Protestatarii sustin ca sapte persoa-ne din conducerea universitatii ar incalca aliniatul 2 al art. 72 din Legea 128/1997. Aliniatul prevede ca "functiile de conducere de rector, de prorector, de director de departament sau de colegiu ori de unitate de cercetare, proiectare, microproductie si de sef de catedra nu se cumuleaza".

Cu toate acestea, profesorul Istvan Szamoskozy este vicepresedinte al Consiliului Academic al Universita-tii "Babes-Bolyai", directorul Centrului de Invatamant la Distanta, prodecan al Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei si sef de catedra in cadrul acestei facultati. Rectorul Nicolae Bocsa este si seful Catedrei de Istorie Medievala la Facultatea de Istorie.

Directorul Bibliotecii Centrale Universitare, Doru Radosav, este seful Catedrei de Istorie Medievala si Istoriografie la aceeasi facultate.

De asemenea, prorectorul Serban Agachi este si seful Catedrei de Inginerie Chimica si Stiinta Materialelor Oxidante de la Facultatea de Chimie. Prorectorul Wilfried Schreiber este seful Catedrei de Geografie Regio-nala din cadrul Facultatii de Geografie.

Totodata, prorectorul Levente Salat este director al Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala si directorul Centrului de Cooperari Internationale.

Purtatorul de cuvant al UBB, istoricul Ovidiu Pecican, a afirmat ca, prin Charta institutiei, se permite cumularea functiilor administrative de conducere cu cea de sef de catedra. Mai mult, potrivit acestuia, unii dintre profesorii mentionati in epistola nu intra sub incindeta prevederilor legale ce interzic cumulul de functii.