Consiliul Local (CL) al Primariei municipiului Cluj-Napoca vrea sa construiasca un complex comercial de tip mall in locul actualului complex expozitional Expo Transilvania * Daca procesul intentat de Expo Consiliului Local va fi pierdut, cel de-al doilea complex expozitional ca marime si importanta din Romania risca sa dispara

Potrivit unei Hotarari a Consiliului Local (HCL) al Primariei municipiului Cluj-Napoca, din 28 iunie anul acesta, in vederea construirii unui magazin de tip mall, Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) si Regiei Autonome de Termoficare (RAT) li s-a retras dreptul de administrare asupra terenurilor in suprafata totala de 5 hectare situate in zona Expo Transilvania.

Cele doua regii au obtinut dreptul de administrare asupra terenurilor mai sus amintite in anul 1991, printr-o decizie a Primariei. Unul dintre terenuri, cel al RAT, fusese transferat in anul 1991 catre societatea Expo Transilvania ca aport in natura la constituirea capitalului societatii, iar RAT a devenit astfel actionar la Expo Transilvania.

Prin hotararea luata in vara acestui an de Consiliul Local, complexul expozitional a ramas practic fara spatiu de functionare. Societatea Expo Transilvania a dat in judecata Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca si a reusit, in prima faza, anularea hotararii Consiliului Local. Pe 9 decembrie va avea loc o ultima infatisare la Tribunal in procesul intentat de Expo Transilvania.

50 euro / mp

Propunerea de retragere a dreptului de administrare detinut de cele doua regii asupra respectivelor terenuri a venit din partea Directiei Domeniului Public si Privat si a fost aprobata de primarul Emil Boc si de membrii Consiliului Local in sedinta extraordinara din 28 iunie 2005. In aceeasi sedinta a Consiliului Local au mai fost aprobate caietul de sarcini si instructiunile pentru organizarea si desfasurarea procedurii de concesionare prin licitatie publica deschisa a terenurilor in suprafata de 5 hectare situate pe strada Aurel Vlaicu.

Pretul de pornire a licitatiei a fost stabilit la suma de 50 euro/mp, iar perioada de concesionare a terenului este de 49 ani.

Mall in loc de parc

Decizia Consiliului Local Cluj-Napoca de a desfiinta platoul unde au loc manifestarile expozitionale, in vederea realizarii unui mall i-a luat prin surprindere pe actionarii Expo Transilvania. "Noi nu am fost nici macar avertizati de ceea ce avea sa se intample. Am aflat de hotararea CL din presa", ne-a declarat Ioan Avram, directorul general al Expo Transilvania. "CL a decis sa retraga si sa concesioneze terenul RAT, in conditiile in care aceasta regie, care detine 7,2% din Expo Transilvania, prin aport in natura, a incasat, an de an, dividende de zeci de milioane de lei", a continuat Avram.

Directorul complexului expozitional spune ca primaria nu s-a documentat in ceea ce priveste posibilitatea amplasarii unui centru comercial de tip mall in zona Expo Transilvania. "Este o zona de parc, care nu poate sa fie distrusa pentru amplasarea unui centru comercial. Si asa Clujul are un deficit foarte mare de spatii verzi, iar acum se decide ca un parc sa dispara pentru a aparea un mall" ne-a declarat Avram. In replica, primarul Emil Boc spune ca Planul Urbanistic General (PUG) prevede pentru acel spatiu constructii gen mall.

Instanta va decide!

Societatea Expo Transilvania a actionat in judecata Consiliul Local pentru hotararea luata. Secretarul primariei, Mircea Jorj, ne-a declarat ca, "pana in prezent, s-a reusit de catre cei de la Expo anularea HCL", dar procesul continua. Iar reprezentantii Expo Transilvania sunt optimisti. "Probele sunt in favoarea noastra. Acest aport in natura adus de RAT la constituirea capitalului societatii a fost perfect legal. Noi aveam drept de folosinta si de exploatare. Puteam construi pe acel teren, dar singura conditie era sa nu instrainam terenul.

Nu se poate ca acum, dupa mai bine de 15 ani in care am functionat pe acest amplasament, municipalitatea sa distruga cel de-al doilea complex expozitional din tara doar pentru a construi un mall. In plus, noua nu ni s-a oferit nici o alta alternativa. Se vorbea la un moment dat ca Expo Transilvania sa fie mutata sub tribunele viitorului stadion, dar nu am mai auzit nimic. Oricum, instanta va decide daca va trebui sa ne mutam de pe actualul amplasament sau nu", ne-a declarat directorul general al Expo Transilvania.

Certificat de deces

Intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor locale si judetene, conducerea Camerei de Comert si Industrie (CCI) Cluj, principalul actionar al Expo Transilvania, avertiza ca decizia Consiliului Local Cluj-Napoca va duce la desfiintarea celui mai mare complex expozitional din Transilvania si al doilea ca importanta din Romania.

"Camera de Comert si Industrie a incercat si incearca atragerea si promovarea unor investitii noi pentru Cluj.

Ceea ce se intampla acum inseamna eliberarea unui certificat de deces pentru o investitie care functioneaza de peste 15 ani, cu beneficii multiple pentru mediul de afaceri si pentru cetatenii municipiului si judetului", atragea atentia CCI.

CL poate face ce vrea

Viceprimarul Clujului, Adrian Popa, sustine insa ca hotararea Consiliului Local a fost perfect legala. "Daca Regia Autonoma de Termoficare este subordonata in totalitate Consiliului Local, este normal ca acest consiliu sa poata sa ia oricand decizii cu privire la RAT si la proprietatile aesteia. Daca CL vrea, poate face orice cu terenul de la Expo Transilvania.

Se va incerca eventual ajungerea la un consens. Sau se va cere parte din capitalul social al Expo Transilvania sau se va cere o despagubire materiala. Daca Expo vrea sa ramana acolo, va trebui sa ajungem la o intelegere. Din punct de vedere legal, solutii exista. Oricum, instanta va hotara cine are dreptate", ne-a declarat Popa.

Mall sau Expo?

Primarul Clujului, Emil Boc, spune ca acest mall este necesar pentru Cluj. "Timp de 12 ani Clujul a fost privat de investitori. Vreti sa ajungem in 2010 si sa observam ca nici atunci Clujul nu are Mall? Prin decizia luata in Consiliul Local, aratam deschidere Clujului catre investitori", a declarat primarul Clujului. Cu siguranta sunt si alte variantepentru construirea unui mall, dovada fiind licitatia organizata de Consiliul Judetean Cluj pentru terenul de la Univers T, dar pentru Expo Transilvania, deocamdata, nu s-a dat nici o solutie.