Primarul Florea i-a catalogat pe cei care cer inapoierea cladirii in care functioneaza Liceul "Bolyai Farkas" drept "descreierati", dupa ce procesul dintre municipalitate si Eparhia Reformata Cluj-Napoca a ajuns la Curtea Suprema. Florea s-a opus de la inceput retrocedarii, contestand in numele Consiliului local o decizie a Guvernul Romaniei.

Procesul dintre Primaria Targu Mures si Eparhia Reformata din Cluj-Napoca, cea care a revendicat cladirea Liceului "Bolyai-Farkas", a ajuns la Curtea Suprema, dupa ce biserica a formulat in luna aprilie recurs impotriva deciziei Curtii de Apel Targu Mures.

Va reamintim ca, in aceasta primavara, Maria Coman, sefa Sectiei Comerciale si de Contencios Administrativ din cadrul CA, a admis contestatia primarului Dorin Florea impotriva deciziei de retrocedare data de Comisia Nationala de Retrocedari de pe langa Guvernul Romaniei.

Potrivit deciziei Comisiei guvernamentale, datand de la finele anului trecut, cladirile in care functioneaza mai multe licee din Targu Mures urmau sa fie retrocedate bisericilor istorice maghiare. Printre acestea si imobilul Liceului "Bolyai-Farkas", construit in anul 1557 de catre cultul reformat.

La acea data, contestatia lui Florea a fost pusa sub semnul intrebarii de catre Benedek Istvan, care a afirmat ca primarul a actionat in numele Consiliului local fara a avea girul consilierilor si ca instanta ar fi trebuit sa respinga actiunea, deoarece Florea nu avea calitate procesuala activa in speta.

Imediat dupa decizia CA, biserica reformata a formulat recurs, procesul aflandu-se pana de curand la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

O alta speta aflata pe rol la Curtea Suprema este cea dintre municipalitate si Breasla macelarilor, care a revendicat in instanta cladirea in care se afla in prezent seduil Politiei comunitare, din P-ta Trandafirilor.

Potrivit lui Florea, demersul macelarilor, care au detinut respectiva cladire in perioada interbelica, tine de perioada medievala, breslele fiind "o chestie perimata".

Diagnostic de primar

Referindu-se la procesul cu biserica reformata, Dorin Florea i-a catalogat ieri pe sustinatorii retrocedarii in natura a respectivelor imobile catre bisericile maghiare drept "descreierati care vor reabilitarea unor vremuri apuse".

Doi dintre sustinatorii retrocedarii - consilierul local Benedek Istvan si presedintele UDMR Mures, deputatul Kelemen Attila - i-au dat replica primarului, apreciind ca Florea nu intelege principiul proprietatii. Va reamintim ca Dorin Florea este, din 21 noiembrie, presedintele PD Mures.

"Eu nu stiu ce specialitate are domnul Florea, stiam ca e chirurg, nu neuorolog sau psihiatru. Dar aici e vorba de o proprietate, asa ca poate Florea sa dea tot felul de diagnostice, cu ele ramane. Trebuie sa ne conformam regulilor europene, iar acolo ce a fost al unuia, ii apartine. Aici nu e vorba de vremuri, e vorba de proprietate."

Kelemen Atilla, presedinte UDMR Mures

"E o prostie, o aberatie. Daca continuam cu atitudinea asta o sa ne intoarcem inapoi in comunism. In aceste cladiri o sa fie in continuare scoli, confesionale, iar la Unirea vor fi si clase in limba romana, pentru ca sunt si catolici romani in Targu Mures. Dar daca primarul crede ca a-ti cere inapoi ce-i al tau inseamna ca esti descreierat, asa o fi…"

Benedek Istvan, consilier local UDMR