Un nou episod din telenovela licitatiilor de la Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" si de la Univers T s-a derulat in cursul saptamanii trecute * Reprezentantii celor doua comisii isi bat joc de presa * Desi s-a anuntat ca vinerea trecuta va avea loc anuntarea castigatorilor, cele doua comisii au chemat presa doar pentru a o informa ca inca deli(be)reaza

Plicurile au fost deschise. Avand in vedere faptul ca este vorba de licitatii de interes public si cu spatii din domeniul public, presa a spus ca vrea sa fie prezenta pe tot parcursul deliberarilor referitoare la licitatii. Comisiile au spus NU! Apoi, s-au razgandit. Presa a fost chemata la licitatii. Praf in ochi insa!

Transparenta opaca

In urma cu aproximativ doua saptamani, reprezentantii Consiliului Judetean au deschis plicurile cu ofertele aferente a doua licitatii extrem de controversate: cea de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" si cea de la Univers T.

Atunci, membrii comisiilor au anuntat ca la sfarsitul saptamanii care tocmai a trecut vor anunta castigatorii licitatiilor.

In ciuda faptului ca membrii celor doua comisii sustin cu inversunare ca doresc transparenta in problema licitatiilor, tot ei au anuntat vinerea trecuta ca presa nu poate sa fie de fata in momentul analizarii ofertelor si la anuntarea castigatorilor. Eventual, dupa, se va organiza o conferinta de presa.

Invitati la licitatie

In mod normal, dupa cum anuntasera reprezentantii CJ si ai celor doua comisii, in momentul de fata ar fi trebuit sa stim cine sunt castigatorii licitatiilor. Din pacate insa, lucrurile nu au stat asa cum se preconiza.

Pentru a incerca sa "inchida gura" presei care a urmarit aceasta problema, Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean, a trimis presei un comunicat.

Iata-l in intregime si fara nici o corectura: "Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Marius Nicoara, a adresat tuturor celor interesati (ofertanti si membri ai comisiilor de licitatii) de a doua etape a liciitatilor pentru valorificarea prin asociere/concesionare a unor terenuri din patrimoniul consiliului judetean (terenul din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie Leon Daniello si cel situat in parcul de Est) acordul pentru participarea presei la aceasta etapa.

La solicitarea domnului presedinte, care a dorit sa asigure o transparenta totala privind desfasurarea licitatiilor, au raspuns favorabil reprezentantii firmei Euromentor, cei ai firmei Nisco Invest si ai Agentiei pentru protectia Mediului Cluj.

De asemenea, s-au aratat deschisi participarii presei la licitatii si membri celor doua comisi.

Ca urmare, reprezentatii mass-media clujene si centrale sunt invitati vineri, 9 decembrie, incepand cu orele 10.00, sa participe la licitatia pentru ternul din incinta spitalului Leon Daniello si la cea privind terenul din parcul Est, incepand cu orele 11.30. Ambele licitatii se vor desfasura in sala mare de sedinte a Palatului Administrativ".

10 zile degeaba

Insa, surpriza, la licitatie nu s-a facut nici macar analiza detaliata a ofertelor, ce sa mai vorbim de anuntarea castigatorilor... Practic, au fost prezentate foarte pe scurt ofertele participantilor la licitatii si nimic mai mult din ceea ce anuntasera membrii comisiilor in urma cu o saptamana.

Astfel, presa a fost chemata, probabil, doar pentru a se da impresia ca lucrurile se desfasoara transparent.

In momentul in care reprezentantii comisiilor au fost intrebati de ce au chemat presa daca nu s-a facut nici macar o analiza detaliata a ofertelor, oficialii de la CJ au afirmat ca nu pot sa ia o decizie intr-o jumatate de ora si sa anunte castigatorul.

Ce au facut comisiile in rastimpul de 10 zile trecut de la deschiderea plicurilor nu se stie. Mai mult, unii dintre reprezentantii comisiei s-au aratat foarte indignati de faptul ca presa si-a exprimat nemultumirea legata de interzicerea participarii la dezbaterile referitoare la oferte si la prezentarea castigatorilor.

Beneficii pentru CJ

Asa cum am mentionat anterior, in cadrul sedintei de saptamana trecuta a fost facuta doar o prezentare foarte scurta a ofertelor.

Astfel, prima licitatie a fost cea pentru terenul de la Spitalul Leon Daniello (4.000 mp), unde urmeaza sa se inceapa o investitie de aproximativ 15 milioane de euro, constand intr-un parking plus un centru de interventii medicale de urgenta, dotat cu helioport.

Firmele care au ramas in competitie pentru obtinerea acestui teren sunt SC Nisco Investment, patronata de omul de afaceri Dan Nistor, si Euro Contact, firma a omului de afaceri Razvan Tarmure. Potrivit ofertei celor de la Euro Contact, in cazul in care vor castiga licitatia, acestia doresc sa termine investitia in 24 de luni.

Firma Euro Contact, dupa terminarea investitiei, va oferi pentru reprezentantii CJ un numar de 20 de parcari si consultatii gratuite.

De asemenea, in viitoarea clinica vor putea sa beneficieze, anual si gratuit, de servicii medicale un numar de 30 de persoane care provin din medii defavorizate.

In ceea ce priveste firma SC Nisco Investment, aceasta doreste sa termine lucrarile in 20 de luni. In oferta celor de la Nisco Investment mai este mentionat faptul ca vor oferi parcari gratuite atat pentru CJ, cat si pentru Directia de Sanatate Publica.

De asemenea, firma Nisco doreste sa reamenajeze aceesul in incinta terenului respectiv.

Oferta bate cererea

In cursa pentru concesionarea terenului aflat in Parcul Est din cartierul Gheorgheni (Univers T) au intrat doar doua firme, SC Iulius Group SRL si SC South East Euromentor SRL.

Prima dintre firme doreste sa faca o investitie de 47 milioane de euro, iar SC South East Euromentor SRL doreste sa investeasca pe terenul aflat in Gheorgheni in jur de 75 de milioane de euro.

Aceasta licitatie a fost una foarte mediatizata, avand in vredere faptul ca pe acel teren se doreste o investitie importanta.

Firma SC South East Euromentor SRL intentioneaza sa construiasca pe terenul aflat in Gherogheni un complex de tip mall, blocuri de locuinte pentru studenti, sa amenajeze un complex sportiv performant si sa reamenajeze lacul si intreaga zona de la Univers T.

De asemenea, societatea isi mai doreste sa colaboreze cu Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Cluj pentru a putea oferi 2.500 locuri de munca. Investitia preconizata de cei de la South East Euromentor este mult mai mare decat a celor de la SC Iulius Group.

Mai mult de atat, South East Euromentor a depasit cererile din caietul de sarcini propus de CJ, societatea venind cu un proiect mult mai amplu si cu o investitie mai complexa decat cerintele CJ. Oferta depusa de cei de la Iulius Group este in valoare de 47 de milioane de euro si nu este atat de complexa ca a celor de la SC South East Euromentor SRL.

In aceste conditii, rezultatul final al acestor doua licitatii va fi facut public in cursul acestei saptamani. Asta, daca ar fi vorba sa ne incredem in membrii celor doua licitatii. Ne asteptam insa la surprize…