Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani s-a trezit cu conturile blocate de catre Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) din Ministerul Finantelor, dar si cu o decizie de executare silita, pentru ca nu si-ar fi platit ratele unui credit extern.

Suma calculata ca restanta este de aproape 400 de miliarde lei, insa conducerea CNH sustine ca totul nu este decat o neintelegere dintre directiile Ministerului de Finante si ca, de fapt, compania a achitat banii in cauza.

Pentru realizarea proiectului "Itochu- Integrat" Paroseni, care a presupus modernizarea unei uzine de preparare a carbunelui si a unor unitati miniere, CNH a folosit un credit extern, Ministerul de Finante fiind garant al imprumutului. Ratele trebuiau rambursate in perioada 2003-2004 din veniturile companiei, care, conform bugetului, pot proveni din 4 surse.

Luna trecuta, Ministerul Finantelor a instituit, prin Directia Generala a Marilor Contribuabili, o poprire pe conturile companiei din judetul Hunedoara, la sesizarea Directiei Credite Externe, de asemenea, din cadrul ministerului de resort.

Suma care se considera ca mai este de achitat se cifreaza la 399 de miliarde lei, dar CNH a formulat o contestatie la executarea silita, procesul fiind pe rolul Judecatoriei Petrosani.

Conducerea companiei a mentionat ca ratele au fost platite din veniturile societatii si ca exista acte care ceritifica aceasta plata. "In perioada 2003-2004, CNH a platit ratele creditului extern din inlesnirile la plata, reglementate de OGR 37/2003. Ministerul de Finante a emis certificate care demonstreaza ca s-a platit", a declarat directorul general al CNH, Daniel Surulescu.

Pe de alta parte, se are in vedere sursa din care s-a platit, in conditiile in care se prevede ca ratele creditului nu puteau fi acoperite din inlesnirile la plata, dar la vremea achitarii transelor nimeni nu a contestat sursa de plata. "CNH considera ca este o neintelegere in cadrul Finantelor Publice", a adaugat Surulescu, care crede ca instanta va face lumina in acest caz.