Directorii botosaneni demisi de actuala putere incearca sa-si cistige in instanta posturile. De altfel, Ioan Bordeianu, fostul director al Teatrului "Mihai Eminescu ", si Gheorghe Rusu, fostul director al Directiei Silvice, au obtinut hotariri judecatoresti care le confera dreptul de a fi repusi in drepturi.

Daca cel de-al doilea a initiat deja procedura de executare silita, si primul se gindeste la o masura asemanatoare. Pe lista directorilor care au initiat actiuni in instanta s-ar putea afla si Radu Malancea, demis duminica din functia de director al Spitalului Judetean.

Directorul de la Teatru, repus in functie

Primarul Catalin Flutur a decis sa organizeze, pe 19 decembrie, un concurs pentru ocuparea postului de director al Teatrului "Mihai Eminescu ". Edilul-sef spune ca decizia se bazeaza pe un act normativ emis de guvern. "Este o ordonanta data, parca in luna mai, care ne cere sa organizam concurs pentru postul de director al teatrului ", a declarat primarul Catalin Flutur.

Problema e ca ordonanta de guvern, data in luna iulie, precizeaza ca astfel de concursuri "se organizeaza de ordonatorii principali de credite in subordinea carora functioneaza institutiile publice de cultura, in 10 zile calendaristice de la vacantarea functiei de conducere ".

Vacantarea postului s-a facut, insa, in luna ianuarie, cind Consiliul Local (CL) a stabilit, in urma unui raport intocmit de o comisie speciala, ca directorul Ioan Bordeianu a incalcat legea achizitiilor publice. Alesii botosaneni au emis o hotarire prin care l-au demis pe director si l-au pus in locul lui pe liberalul Volinas Costin.

Pentru ca incalcarea legii nu a fost constatata si de organele de control, Ioan Bordeianu a cistigat, in urma cu doua luni, la Curtea de Apel Suceava dreptul de a fi repus in functia de director al Teatrului "Mihai Eminescu ". Acest lucru inseamna ca postul nu este vacant, iar el ar trebui sa-si continue mandatul pina in 2007, cind ii iexpira contractul de management.

In plus, decizia primarului trece si peste cea a consilierilor locali, care la ultima sedinta, au stabilit ca vor organiza o noua intrunire pentru a discuta pe marginea problemei fostului director al Teatrului "Eminescu ". "E un abuz. Rezilierea contractului de management al domnului Bordeianu ar fi trebuit discutata in CL.

Am convenit cu toti consilierii sa rediscutam cazul fostului director si acum aflu din presa ca nu va mai fi nici un fel de discutie ", spune consilierul Florin Egner.

Desi are o sentinta, care ii da dreptul sa ocupe in continuare functia de director al Teatrului "Mihai Eminescu ", Ioan Bordeianu s-a trezit ca postul i-a fost scos la concurs. "Scoaterea la concurs a postului de director este un abuz flagrant. Doresc sa fiu repus in drepturi si sa mi se dea drepturile salariale pierdute, in valoare de peste 100 de milioane de lei vechi.

Nu cer decit respectarea legii ", declara Ioan Bordeianu. Acesta spune ca va apela la un executor judecatoresc pentru a pune in aplicare hotarirea data de Curtea de Apel Suceava.

Potrivit primarului Catalin Flutur, Ioan Bordeianu nu poate participa la concursul pentru functia de director al Teatrului "Mihai Eminescu ", intrucit a iesit la pensie in luna mai. (Irina SIMINICEANU)

100 de milioane cerute de la Directia Silvica

Fostul director al Directiei Silvice Gheorghe Rusu si-a executat silit institutia pe care a condus-o pina la inceputul anului. El a contestat in instanta decizia Regiei Nationale a Padurilor (RNP) de a-l schimba si a cistigat procesul atit la Botosani, cit si la Curtea de Apel Suceava. Potrivit hotaririi finale ar trebui sa fie reincadrat pe postul detinut anterior si sa i se plateasca retroactiv salariile.

RNP a facut insa o contestatie la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Gheorghe Rusu a apelat la serviciile unui executor judecatoresc, care a instituit poprire pe conturile Directiei Silvice si a recuperat astfel peste 80 de milioane de lei vechi, adica salariile fostului director pe mai multe luni. "Sentinta Curtii de Apel Suceava este definitiva si irevocabila. Pina ce ma reangajeaza sint obligati sa imi plateasca salariile ", a afirmat Gheorghe Rusu.

Pe de alta parte, impotriva acestuia, a fostei directoare economice Viorica Andronachi, cu care

Directia Silvica are un alt proces si a fostului sef al Ocolului Dorohoi Adrian Haidautu, s-au depus plingeri la Parchet de catre conducerea actuala a institutiei. Gheorghe Rusu e acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, Viorica Andronachi de neglijenta in serviciu, si toti trei de plata unor prestatii ce nu ar fi fost efectuate in realitate.

Potrivit unui material intocmit de actualul director Mihai Axinte, printre altele, s-ar fi dat facilitati la agenti economici care in baza contractelor incheiate cu institutia au ridicat cu prioritate masa lemnoasa mai valoroasa, s-ar fi achizitionat materiale de constructii care au ajuns pe proprietatea lui Adrian Haidautu si care si-ar fi construit o casa la Prelipca in aceeasi perioada cind cantonul silvic din localitate se renova.

Totodata, conform unei expertize judiciare, la o licitatie s-ar fi ales o oferta cu 1,3 miliarde lei vechi mai scumpa. "Sint pagube concrete, care exista cu certitudine si trebuie recuperate. Nu e nici o vendeta politica. Niste oameni care produc pagube, mai emit si pretentii. Mi se pare aberant ", afirma Mihai Axinte. Acesta mai spune ca aspectele in cauza ar fi mentionate si in rapoarte ale Camerei de Conturi.

Nici unul din cei trei fosti din silvicultura nu mai lucreaza in cadrul institutiei. Gheorghe Rusu asteapta ca RNP sa-l reincadreze directorul general, Viorica Andronachi doreste sa fie numita contabil sef la Ocolul Mihai Eminescu, iar Adrian Haidautu este in concediu medical dupa ce a adus act ca ar suferi de TBC. Primul dintre acestia spune despre acuzele amintite ca sint "fabricate " de seful in functie al Directiei Silvice.

Radu Malancea se pregateste de proces

Directorul Spitalului Judetean de Urgenta "Mavromati " ii va scrie ministrului Sanatatii pentru a afla motivele exacte care au stat la baza demiterii sale. "Am ramas putin nedumerit pentru ca arata spre acest lot de directori ca si cum ar fi hotii sistemului sanitar. Din punctul meu de vedere am facut ca spitalul sa functioneze in conditiile unei subfinantari cronice ", a spus Radu Malancea, directorul Spitalului Judetean de Urgenta.

Acesta a mai precizat ca la inceputul acestui an cea mai mare unitate din judet figura pe ultimul loc in clasamentul bugetelor, avind mai putini bani chiar decit spitalele municipale. Cu toate acestea au fost tratati mai multi bolnavi decit era prevazut in contractul incheiat la inceputul anului cu Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate. "Spitalul trateaza bolnavi, nu e societate comerciala.

Si totusi avind bani putini, am reusit in doi ani sa reduc si cuantumul datoriilor. Practic am facut managementul arieratelor. Vreau si eu sa vad care este managementul defectuos si unde am furat sistemul sanitar ", a precizat directorul Spitalului Judetean de Urgenta "Mavromati ", care s-a ferit sa catalogheze drept politica decizia ministrului Sanatatii. In actul care va fi trimis ministrului Eugen Nicolaescu, acesta mentioneaza ca datoriile Spitalului Judetean au scazut in ultimii doi ani, de la 88 de miliarde de lei vechi la 35.

Avind in vedere acest lucru, Radu Malancea nu a exclus posibilitatea de a ataca in instanta hotarirea de demitere, care ar fi trebuit sa ajunga ieri la Botosani.

Contactat de reporterii "Monitorului de Botosani ", Ovidiu Florentin Mimor, medicul desemnat de Alianta DA sa-l inlocuiasca pe Radu Malancea, a preferat sa nu comenteze situatia. "E mai bine sa asteptam ceva oficial. Acum sintem la nivelul de vorbe. Sa vedem daca vor fi si concretizate. Pina atunci nu pot vorbi. Din respect pentru actualul director ", a precizat Ovidiu Florentin Mimor.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica spun ca decizia de a desemna un inlocuitor pentru

Radu Malancea chiar inainte de a sosi ordinul de demitere a fost luata pentru a evita crearea unui vid de putere. Rodica Bontas, directorul DSP, spune ca o eventuala actiune in instanta initiata de actualul director e justificata, acesta avind dreptul de a-si demonstra buna credinta. "Ne-am sfatuit chiar si cu actuala conducere pentru gasirea unor inlocuitori. Totusi si computerele gresesc, dar oamenii. Acum trebuie vazut daca a gresit un computer sau un om. Eu as fi foarte multumita daca va fi asa cum spune doctorul Malance ", a precizat Rodica Bontas.