Primarul comunei muresene Apold, Nicolae Colceriu, retinut de procurori, pentru cateva ore in Ajunul Craciunului, in urma unui flagrant de luare de mita, a scapat deocamdata de teama ca ar putea fi revocat din functie printr-un referendum local.

Aceasta, deoarece la verificarea listelor cu semnaturile celor nemultumiti de activitatea edilului, organele competente au constatat ca aproape 200 de iscalituri nu sunt veridice.

In aceste conditii, comisia desemnata de prefectul judetului nu poate trece la verificarea restului aspectelor invocate de cei care au solicitat organizarea referendumului.

"Pentru moment am constatat ca nu sunt indeplinite criteriile prevazute de lege pentru organizarea referendumului, adica numarul celor care au sustinut initiativa este mai mic de 25 la suta din numarul locuitorilor cu drept de vot", a declarat subprefectul de Mures, Arpad Burckhardt.

El a adaugat ca inaintea intocmirii unui raspuns oficial, comisia constituita la nivelul Prefecturii va solicita o supraverificare.

Anumite surse sustin ca in urma verificarilor s-a constatat ca doar intr-un singur sat din comuna Apold au semnat pentru organizarea referendumului 25 la suta din locuitorii cu drept de vot, in restul localitatilor ideea neavand prea mare sprijin.

Actualul primar, Nicolae Colceriu, este sigur ca in spatele tuturor acestor actiuni s-ar afla nimeni altul decat fostul edil al comunei, Emil Todoran.

Un grup de initiativa format din liderii locali ai unor formatiuni politice din Apold - Valeriu Pitica din partea PNG, Radu Ilie, presedintele Partidei Romilor, si Matei Gheorghe, liderul Centrului Crestin al Romilor - sustinea, in urma cu aproape doua luni, ca 90 la suta din localnici sunt nemultumiti de comportamentul lui Colceriu, dar se tem sa semneze impotriva acestuia deoarece edilul i-ar fi amenintat cu amenzi de 100 de milioane de lei daca sunt de acord cu organizarea referendumului. Cei trei l-au acuzat public pe primar ca foloseste banul public in scopuri personale si ca manifesta dezinteres fata de proiectele de finantare europene.

Mai mult, liderii celor trei formatiuni politice sustin ca, in ultimul an, la Apold nu a fost eliberat nici un titlu de proprietate.