Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Timis au finalizat recent urmarirea penala impotriva unui politist suspectat de implicarea in musamalizarea cercetarilor demarate in cazul unui accident grav de circulatie. Este vorba despre Ioan Buchi (53 ani), fost agent-sef principal la Postul de Politie Satchinez din judet.

Potrivit rechizitoriului, in urma cu circa doi ani, politistul a fost solicitat sa se deplaseze la locul producerii unui accident rutier. Din primele verificari, s-a stabilit ca Dorel V. pierduse controlul asupra volanului, iar masina s-a izbit violent de un stalp de pe marginea drumului.

Sosit la locul accidentului, Buchi a constatat ca soferul se afla intr-o avansata stare de ebrietate, ceea ce l-a determinat sa il duca pe acesta la unitatea medicala din localitate pentru ca asistenta de serviciu sa-i ia sange pentru stabilirea alcoolemiei. Flaconul a fost apoi predat sefului de post, fara a fi, insa, sigilat si fara sa se fi intocmit un proces-verbal de recoltare.

Procurorii mai sustin ca, a doua zi, politistul a revenit la unitatea medicala cu un set de documente antedatate si completate partial, solicitandu-i medicului de garda sa completeze, sa semneze si sa parafeze actele, pe motiv ca ar avea urgent nevoie de ele la o societate de asigurari.

De fapt, chiar in aceeasi zi, in baza acelor documente, a inceput urmarirea impotriva autorului accidentului, pentru conducere sub influenta alcoolului.

La dosar a mai fost anexat un buletin de analiza toxicologica trimis de un angajat al Institutului de Medicina Legala (IML) cu o adresa datata 5 august 2003, dar care continea rezultatele unor analize ce ar fi avut loc la 6 august, adica a doua zi. Toate aceste artificii si ilegalitati au avut ca rezultat achitarea soferului baut.

Politistul a ajuns si el in boxa acuzatilor, fiind deferit Justitiei pentru abuz in serviciu, uz de fals si instigare la fals intelectual. In acelasi dosar a mai fost anchetat penal si un medic legist, fata de care s-a luat masura scoaterii de sub urmarirea penala, cercetarile fiind continuate fata de un alt angajat al IML.