Prefectul pe viata Ciprian Dobre, pe care il vom mai misca din functie doar daca va face vreo boroboata de Codul Penal, prin demisie sau, Doamne-fereste, deces, tine cu tot dinadinsul sa ia la scuturat serviciile deconcentrate

Aceleasi pe care le vizeaza si hoarda dezlantuita, reintregita dupa puciurile din anul trecut si din ianuarie 2006

Cine va fi victorios? Prefectul pe viata sau trupa Florea - Opriscan - Antonie - Maior - ofiterii? Razboiul abia incepe, dar, pentru ca tot nu mai este mult pana jucam Hora Unirii, ne reamintim ca unde-s doi puterea creste

Reporter: Domnule prefect Ciprian Dobre, ati depus juramantul in functia publica de prefect zilele trecute. Care sunt motivele pentru care ati decis sa renuntati si la politica si la avocatura, pentru a deveni prefect, deci inalt functionar public?

Ciprian Dobre: Aici sunt, de fapt, doua intrebari. La politica am renuntat pentru ca eu cred cu tarie intr-o noua echipa pe care am consolidat-o in 2005, aici, in Prefectura, si din acest punct de vedere cred ca pot face o administratie bazata mai mult pe profesionalism decat pe interese politice.

Cred de asemenea ca nu puteam sa dau cu piciorul la un an in care pana la urma s-a investit atat in mine, cat si in echipa mea, si in al treilea rand cred ca prin calitatea pe care o am, aceea de prefect al judetului Mures, imi pot ajuta muresenii mai mult decat in calitate de om politic. Cred ca pot sa fac mai multe din aceasta postura.

Rep.: Care este raspunsul la cea de-a doua intrebare: de ce ati renuntat la avocatura?

C.D.: La avocatura am renuntat acum un de zile. In viata unui om sunt etape si una din etapele din viata mea a fost si avocatura. Cea de-a doua a fost de om politic si prefect si, iata, a treia, de prefect, de inalt functionar public. In avocatura am aratat ce aveam de aratat.

Am fost omul care a castigat primul proces pe legea 1 din judetul Mures, am fost omul care a facut practica judiciara, am intors rezolutiile, gratie unor judecatori foarte buni din Targu Mures, care au avut curajul ca pe o anumita speta sa faca Tribunalul sa-si intoarca practica de zece ani.

Si Curtea de Apel a avut acelasi curaj, si a intors practica si Curtea Suprema. Deci chiar cred ca in avocatura am spus ce aveam de spus; am adus in opt ani si cabinetul acolo unde nu stiu cati au mai facut-o intr-o perioada similara. De altfel, colaboratorii mei isi continua activitatea.

Sotia mea lucreaza acolo. Eu am devenit om public dupa ce am demonstrat ca ma descurc in privat fara ajutorul nimanui. Niciodata n-am beneficiat de ajutorul statului.

Rep.: Dupa un an de activitate ca prefect, care sunt lucrurile de care sunteti mandru? Ce ati reusit sa realizati ca prefect in 2005?

C.D.: Eu vreau sa ies in fata oamenilor cu un raport saptamana aceasta, in care sa prezint ce am facut si ce n-am facut in 2005. Pot sa spun ca 2005 a fost un an greu si pentru mine si pentru Romania. Am reusit sa ma apropii foarte mult de oameni, ceea ce nu am facut atunci cand eram in politic.

De asemenea, cred ca am reusit sa pastram un echilibru la nivelul judetului Mures in ceea ce priveste deciziile politice pe termen mediu si lung; cred ca, impreuna cu toate structurile pe care le conduc, am reusit sa facem in asa fel incat sa nu avem scandaluri majore in randul functionarilor publici din Mures.

Asta este oarecum partea nevazuta sau ceea ce nu se pune in vitrina.

In al treilea rand, cred ca am reusit sa omogenizam putin mediul de afaceri in privinta interesului comun al oamenilor de afaceri din judet, cred ca am reusit sa imprim ideea ca in judetul Mures nu face fiecare ce vrea, de capul lui, cu nesocotirea intereselor generale; de asemenea, ma gandesc ca am avut succes in demersul de a da incredere anumitor comunitati din judetul Mures, comunitati locale care nu mai sperau si mai credeau in nimic si acum au fost insufletite.

Aici fac referire la Valea Muresului; cred ca mi-am indeplinit toate promisiunile pe care le-am facut pentru 2005; sa dea Dumnezeu sa-mi pot tine promisiunile pe care le voi face in aceasta luna in raportul pentru 2006.

Am spus ca in aceasta institutie va fi omul si calculatorul si asa este; am spus ca vom ajunge la sfarsitul anului ca un pasaport sa se elibereze in cateva ore in regim de urgenta si se elibereaza in trei-patru ore, in regim normal in patru-cinci zile.

Am ajuns ca la inmatriculari auto sa nu se mai calce lumea pe picioare, sa fie un circuit fluid. Intentionam sa facem un ghiseu unic pentru RAR, Vama, Inmatriculari, ca lucrurile sa mearga si mai rapid. Am deschis Oficiul Prefectural la Sighisoara.

De asemenea, am restituit padurile catre biserici in proportie de 99 la suta. Siguranta cetateanului s-a imbunatatit. Pentru 2006, ma voi ocupa punctual de fiecare serviciu descentralizat in parte si voi incerca sa pun la punct activitatea de zi cu zi a acestora.

Rep.: Sa inteleg ca anul 2006 va fi dedicat deconcentratelor, ca va veti ocupa de fiecare in parte?

C.D.: Da! O spun cu maxima seriozitate.

Rep.: In ideea uneia din intrebarile adresate anterior, care sunt nereusitele dvs. din 2005? Ce v-ati reprosa?

C.D.: Mi-as reprosa poate faptul ca n-am reusit sa reinfiintez echipa de fotbal ASA Tg. Mures. Lucrul acesta mi-a ramas pentru 2006. Nu am reusit sa fac prea multe pe Valea Gurghiului. Cam atat la acest capitol.

Litera legii deasupra oamenilor

Rep.: Cum caracterizati relatia pe care Institutia Prefectului a avut-o anul trecut cu serviciile descentralizate? Dar cu primariile de orase si de comune si cu Consiliul Judetean?

C.D.: Am tinut neaparat sa avem o relatie bazata pe litera legii. Si daca ati urmarit fenomenul, ati obsevat ca nu prea am avut menajamente pentru nimeni. Am intervenit in toate cazurile in care mi s-a parut ca se incalca legea.

Rep.: In privinta primariilor si a Consiliului Judetean, ce ne puteti spune?

C.D.: Am avut o relatie buna cu aproape toate primariile, cu toti primarii, cu una sau doua exceptii, in relatia cu respectivii existand asperitati.

Sper ca primarii vor intelege ca interesul este comun, pentru ca o relatie buna intre prefect si primari poate duce la lucruri bune pentru cetateni.

Cu Consiliul Judetean de asemenea, am avut o relatie buna, dar in 2006 trebuie sa se schimbe cateva lucruri. Va trebui sa punem pe alte paliere formarea bugetului pe 2007, va trebui sa gasim surse de finantare pentru CJ, pentru ca in situatia de astazi este imposibil.

Consiliul Judetean se afla in dificultate in ceea ce priveste Parcul Industrial, groapa ecologica, si deseurile neecologice. De asemenea, o alta mare dificultate sunt drumurile judetene, care in proportie de 70 la suta trebuie refacute. 50 la suta din bugetul CJ inseamna asistenta sociala.

Nu cred ca e posibil progresul cu acesti indicatori. Cata vreme esti cantonat sa vezi cum cheltui o suma fixa, nu esti decat un ordonator fals de credite.

Un ordonator de credite trebuie sa aiba libertatea de a "jongla" cu intrarile si cu iesirile dintr-un buget, iar eu cred ca mai intai trebuie sa umblam la intrari. Sursele de finantare ale CJ trebuie sa fie mai multe.

Vreau sa aducem Filarmonica sa-si scoata macar salariile, daca nu sa ne produca profit. Toate cele 11 institutii culturale din subordinea CJ vreau sa ne aduca un leu profit, sa nu cheltuim cu ele.

Vreau sa incercam sa facem parteneriate public-private ale spitalelor, astfel incat o parte din cheltuieli sa le asiguram prin co-finantari din sectorul privat. Sa angajam credite pentru investitii care sa ne aduca profit. Pentru ca altminteri, nu facem decat ce au facut cei din guvernarea 2000-2004 sau cei din 1996-2000.

Si nu vreau sa se intample asa, cel putin in judetul Mures.

Rep.: Pomeneati la un moment dat de una-doua exceptii privind relatiile bune pe care le-ati avut cu primariile. Intre aceste exceptii se numara si Primaria Municipiului Tg. Mures?

C.D.: Nu, noi n-am avut probleme de colaborare la nivel institutional. Nu. Si eu cred ca si primarul de Tg. Mures, data fiind proaspata sa intrare in PD, se va alinia la programul de guvernare. Cred ca nu vom avea nici un fel de probleme, daca dumnealui se aliniaza la programul de guvernare.

Rep.: Cum vedeti relatia dvs. cu o serie de consilieri locali si ei proapat intrati in PD, gen Doru Opriscan sau Claudiu Maior?

C.D.: Pe mine nu ma intereseaza persoanele, care de ce partid politic atarna. Ci ma intereseaza sa functioneze bine in ansamblu consiliile locale, pentru ca acolo unde exista "un frecus" intre consiliul local si primar, pierde orasul, comunitatea. Ma intereseaza sa avem consilii locale bune.

Iar asta inseamna a diminua taxele pentru persoane fizice, a oferi conditii publice de zi cu zi bune, si cresterea numarului de taxe pentru persoane juridice. Cu cat ai sau atragi mai multe investitii in judet, taxele cresc. Asta trebuie sa faca un consiliu local! Acesta trebuie sa fie interesul consilierilor.

Rep.: Ce poate face Institutia Prefectului pentru ca investitorii straini sa nu ne mai ocoleasca? E o edidenta ca judetul nostru sta slab la acest capitol.

C.D.: N-as spune slab. As spune doar ca n-a existat o preocupare. Noi am organizat primul seminar economic, in care am implicat de la guvern pana la agenti economici, unde s-a discutat despre oportunitati de investitii in judetul Mures. Eu cred ca acolo am reusit sa expunem unde ne situam.

Lucrul acesta nu s-a mai facut in judetul Mures. Evident, trebuie sa existe etapa urmatoare. Interesul pe care noi l-am aratat, contactele pe care le-am facut sunt convins ca in 2006, in 2007, in 2008 vor da roade. Era foarte bine daca se facea pasul asta in 2000, in 2001.

Rep.: Care sunt modelele dvs. din viata politica, din avocatura, si nu in ultimul rand din administratia publica?

C.D.: E cam greu sa ai un model, privind spectrul politic actual. Dar un model al meu este Kennedy, ca mod de actiune dintr-o anumita functie. El a fost unul dintre oamenii care au marcat istoria lumii. La fel ca Napoleon. Daca ar fi sa definesti in cateva fraze lumea, n-o poti face fara sa pronunti cele doua nume.

Iar in avocatura, nu prea am modele. Am incercat sa iau de la fiecare cate putin si mi-am creat propriul model ideatic.

Rep.: Domnule prefect, va multumim pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu si va dorim mult noroc si sanatate ca sa duceti la indeplinire ce v-ati propus.