Un nou scandal zguduie administratia clujeana, in contextul verificarilor pornite de prefectul judetului, Alin Tise, la institutiile publice. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a descoperit ca directorul Casei Judetene de Pensii (CJP), Vasile Doleanu, instalat acum un an in functie cu sprijinul PD, si-a dat ilegal premii de zeci de milioane de lei.

Premii consistente au primit si directorul economic al institutiei, Aurelia Tocaciu, precum si fratele directorului, angajat la departamentul financiar al institutiei.

Ca urmare a unor sesizari primite in timpul audientelor organizate de prefect, el i-a cerut sefului CJP sa ii trimita documentele referitoare la toate platile salariale facute in octombrie, noiembrie si decembrie 2005. Vasile Doleanu a trimis doar documentele referitoare la luna decembrie, iar acest lucru l-a determinat pe Tise sa dispuna un control.

Inspectorii Corpului de Control al Prefecturii au descoperit ca, in decembrie 2005, directorul si-a dat un premiu de 25 de milioane de lei, alte 14 milioane de lei si le-a acordat cu titlul de stimulente financiare, iar 26 de milioane de lei si le-a platit cu titlul de ore suplimentare.

Directoarea economica Aurelia Tocaciu a primit stimulente de 13 milioane de lei, un premiu de 19 milioane si 21 de milioane de lei pentru orele suplimentare. Fratele directorului a primit in total 20 de milioane de lei. In acelasi timp, functionarii Casei de Pensii au primit premii de doar 700.000 de lei pentru munca prestata in 2005.

Ilegalitati descoperite de prefect

Seful Prefecturii a spus ca intreaga poveste a fost provocata de un ordin al ministrului Muncii, care interzicea caselor de pensii sa acorde suplimente financiare angajatilor in perioada februarie-noiembrie 2005. In luna decembrie, Ministerul Muncii a oferit acestor institutii o suma importanta de bani ca sa ii recompenseze pe angajati.

O parte din acesti bani au fost destinati pentru plata stimulentelor speciale acordate functionarilor implicati in recalcularea pensiilor si care au avut mai mult de lucru. Premiile si plata orelor suplimentare ar fi trebuit sa fie facute in functie de fisele de pontaj si de registrele de activitate.

Numai ca aceste documente nu au fost intocmite la Casa de Pensii Cluj. Asa ca directorul Vasile Doleanu si cu directoarea economica Aurelia Tocaciu au contrafacut in decembrie foi de pontaj si registre de activitate. Ei si-au trecut sute de ore suplimentare, unele dintre ele chiar in zile in care se aflau in deplasare.

Alin Tise a adaugat ca in cadrul CJP au existat angajati contractuali care au primit premii mai mari decat functionarii, desi acestia din urma au un statut mult mai bun, pentru ca platile au fost facute dupa bunul plac al directorului. In acest sens, prefectul a sesizat Curtea de Conturi si Corpul de Control al Guvernului.

De asemenea, el ar urma sa sesizeze si Politia, in legatura cu falsurile descoperite la Casa de Pensii.

Dosare recalculate chiar de seful CJP

In schimb, directorul Vasile Doleanu a afirmat ca nu sunt greseli in activitatea sa. El a mai declarat ca nu si-a dat singur premiul, ci acesta i-a fost acordat de presedintele Casei Nationale de Pensii. Doleanu ar fi primit cel mai mare premiu banesc din tara deoarece a primit cele mai mari calificative si cea mai mare nota din tara la concursul organizat pentru ocuparea postului de director.

Totodata, seful CJP a adaugat ca in privinta dosarelor de recalculare a pensiilor, angajatii, indiferent ca erau functionari sau angajati contractuali, au primit bani in functie de numarul de dosare rezolvate. Doleanu a mai afirmat ca el insusi a recalculat un mare numar de dosare, pentru care a lucrat aproape toate sambetele anului trecut.

In privinta premiului acordat fratelui sau, directorul a mentionat ca valoarea acestuia a fost de doar 1,5 milioane de lei.

Legat de premiile directoarei Aurelia Tocaciu, seful CJP a declarat ca aceasta a venit la serviciu cateva zile din concediu, pentru care a primit peste suma cuvenita circa doua milioane de lei, bani care au fost, insa, recuperati dupa ce Doleanu si-a dat seama ca plata nu era legala.

Nu este pentru prima data cand prefectul Alin Tise intra in conflict cu directorii din subordinea sa. El a depus plangeri penale impotriva fostului director al Directiei de Munca si impotriva directoarei adjuncte de la aceasta institutie, dupa ce a descoperit ca cei doi faceau afaceri cu Ministerul Muncii printr-o firma infiintata pe numele mamelor sau copiilor acestora.

A urmat directoarea filialei din judet a Oficiului Registrului Auto, care patroneaza o retea de firme cu activitati conexe registrului auto si care sunt detinute de apropiatii membrilor conducerii institutiei.