Parlamentar degeaba

Desi, aparent, nu au nici o legatura, politica a fost confundata in ultimii ani cu activitatea didactica. Dupa ce, dimineata, tin cursuri la Univeristatea de Petrol-Gazedin Ploiesti, seara oamenii politici se intrec in discursuri demagogice. Asta in varianta fericita, pentru ca de cele mai multe ori cursurile sint tinute de altcineva cit "profu" este la Parlament.

Printre primii politicieni care au jucat la doua capete s-a numarat fostul rector al Universitatii de Petrol-Gaze, Napoleon Antonescu. A fost deputat social-democrat in legislatura 2000-2004 si sef al Universitatii. Cu toate ca primul om al scolii avea ceva putere, Universitatea s-a plins, an de an, ca nu are bani.

Desi universitatea avea reprezentare in comisia de invatamint a Camerei, caminele arata, si acum, ca niste ghetouri. Cind i s-a incheiat mandatul de rector, Napoleon Antonescu a devenit presedinte al Universitatii, functie creata special pentru a-i mai acorda o sansa deputatului de atunci Napoleon Antonescu.

Nepotismul, materie de UPG

In aceeasi ograda social-demorata se mai afla alti profesori ori asistenti universitari, precum Ion Eparu, consilier local si familia Apostolache, Mihaela si Mihai Cristian, acesta din urma fiind deputat PSD. Merita amintit faptul ca sotii Apostolache au ridicat anul trecut de la casieria UPG peste 130 de milioane de lei pentru functiile de asistent si preparator universitar.

Un alt politician-profesor este si Cristian Bucur, fost presedinte al Partidului Unitatii Nationale Romane (PUNR), filiala Prahova. Dupa ce nimeni nu mai stia de existenta acestei formatiuni politice, PUNR a fuzionat cu "Romania Mare" a lui Vadim. Bucur a ramas profesor, chiar sef de catedra.

Nici deputatul independent William Brinza nu a stat departe de UPG, acesta numarindu-se si el printre cadrele universitare cu mandat de parlamentar.

Si cum nepotismul a devenit ceva obisnuit in sistemul de invatamint prahovean, in UPG lucreaza Lucia Antonescu, sotia lui Napoleon Antonescu si Irina Toma, sotia deputatului PNL Horia Toma, care, din functia de lector, a incasat 265 de milioane de lei.

De la catedra UPG, la inchisoare

Politica conducerii UPG de a accepta la catedra personaje controversate s-a dovedit a fi falimentara. Cel putin in cazul fostului colonel SRI, Corneliu Paltinea, care acumeste arestat si cercetat pentru luare de foloase necuvenite si favorizarea infractorului.

Cum a ajuns acesta sa predea studentilor? Rectorul UPG, Vlad Ulmeanu, recunoaste prejudiciul de imagine cauzat de arestarea lui Paltinea: "Este regretabil ceea ce s-a intimplat si speram sa nu mai avem astfel de cazuri. Pe domnul Paltinea l-am suspendat din functie pina la clarificarea situatiei sale".

Clipuri de campanie in mijlocul elevilor

De remarcat este faptul ca printre oamenii care au facut politica la catedra se afla si doi deputati liberali: Ion Preda si Horia Toma. Preda - profesor de istorie la Colegiul Caragiale iar Toma - profesor de fizica la "Mihai Viteazul".

Daca despre primul nu s- au auzit decit zvonuri, cum ca in campania de la ultimele alegeri a pus note mai bune celor care au lipit afise, Toma a fost mai pragmatic: si-a filmat unul dintre clipurile decampanie chiar intr-o sala de curs, in mijlocul unor elevi care il priveau cu jind.