Disputele pe marginea celor doua mitropolii ortodoxe din Transilvania au fost transate ieri de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Acesta a hotarat ca noul Centru Administrativ infiintat la Cluj-Napoca prin Hotararea Sfantului Sinod al BOR din 4 noiembrie 2005 se va numi Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Episcopul Vicar Patriarhal Vincentiu Ploiesteanu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca noua Mitropolie de la Cluj-Napoca va ocupa locul al patrulea in ordinea ierarhica a mitropoliilor din tara (diptice), dupa mitropoliile Munteniei, Moldovei si Ardealului.

Ordinea ierarhica nu se refera la intinderea si numarul de eparhii aflate in subordinea unei mitropolii, ci la vechimea si incarcatura istorica.

Conform episcopului Vincentiu Ploiesteanu, titulatura si intinderea teritoriala a noii mitropolii din Transilvania vor fi supuse spre hotarare Adunarii Nationale Bisericesti, la inceputul lunii februarie.

Sfantul Sinod al BOR a decis, de asemenea, ca ierarhii din cele doua mitropolii sa se intruneasca periodic, cel putin de trei ori pe an, pentru a elabora si aplica un plan comun de cooperare permanenta la nivel pastoral si social.

Episcopul Vincentiu Ploiesteanu a declarat ca aceasta hotarare se datoreaza faptului ca infiintarea unei noi mitropolii in Transilvania a creat "pentru o parte din clerul credinciosilor ortodocsi perspectiva unei activitati pastoral-misionare mai intense, iar pentru alta parte a provocat teama slabirii unitatii bisericesti si nationale".

Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, si viitorul Mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, nu au dorit sa faca declaratii, in schimb s-au imbratisat.