Acestia s-au imbratisat zilele trecute, in fata jurnalistilor, dupa ce Sfantul Sinod a facut cunoscut printr-un comunicat numele oficial si locul nou-infiintatei mitropolii nord-ardelene in cadrul Bisericii Ortodoxe.

Oficiali ai Patriarhiei Romane au precizat ca dorinta celor doi ierarhi este ca situatia creata in aceste zile sa fie detensionata si in randul credinciosilor care au cerut unitatea si nu scindarea Transilvaniei. "Nu se scindeaza Ardealul, ci vor functiona doua mitropolii, complementare.

Si nu mai exista separare, pentru ca n-o sa putem actiona separat, desi fiecare eparhie in parte este independenta", a precizat IPSS Laurentiu Streza.

La randul sau, IPSS Bartolomeu a subliniat faptul ca, la Adunarea Nationala Bisericeasca din martie, decizia Sfantului Sinod va fi doar parafata, nimic din ceea ce s-a hotarat in zilele acestea neputand fi schimbat.

El a fost contrazis, in parte, de mitropolitul Serafim al Germaniei, care a explicat ca, totusi, este posibil ca Adunarea sa schimbe intinderea noii mitropolii, fiindca aceasta are sase judete, iar cea veche doar patru.

Problemele in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) vor reveni atunci cand se va infiinta o serie de noi episcopii, asa cum se preconizeaza a fi cea de la Targu-Mures sau Brasov, ori cea a Salajului, unele din noile structuri avand posibilitatea sa fie reatasate Sibiului. "Sunt multe probleme in Biserica si mai avem inca multe lucruri de facut.

Va trebui sa discutam si de infiintarea unor noi episcopii, pentru ca acestea sunt unitatile de baza si episcopul are absolut toate prerogativele pastorale, liturgice si invatatoresti", dupa cum a remarcat mitropolitul Streza. Pe langa cele trei reuniuni sinodale in comun, cei doi ierarhi vor organiza "si slujbe in comun la Sibiu, la Alba Iulia si la Cluj".

Ridicarea lui IPSS Bartolomeu la rangul de mitropolit, o data cu activarea mitropoliei de la Cluj, imediat dupa aprobarea din Adunarea Nationala Bisericeasca, ii creeaza un potential drum spre scaunul patriarhal arhiepiscopului clujean. Inaltul ierarh a declarat ca "in nici un caz" nu va candida ca succesor al Patriarhului Teoctist.

Sibiul, un simbol vesnic

"Sibienii si brasovenii sunt oameni intelepti. Ei nu au pierdut absolut nimic, pentru ca Arhiepiscopia Sibiului si Mitropolia Ardealului raman statuare; mai avem inca o structura care poate sa functioneze intr-o unitate deplina, intr-o comuniune.

Eu ma bucur enorm de mult ca s-a ajuns la detensionarea acestei probleme, pentru ca era foarte, foarte periculoasa (…) Credinciosii stiu ei ca, Sibiul a fost si va ramane ceea ce a fost in istoria noastra a Ardealului. Iar unele lucruri ne depasesc.

Si lucrurile acestea tin de partea nationala, de sentimentul unitatii nationale", avea sa declare, imediat dupa sedinta Sfantului Sinod, mitropolitul Laurentiu Streza.

Radu Preda, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj, a readus pe tapet, cu aceasta ocazie, faptul ca BOR nu reuseste sa-si gestioneze mai inteligent crizele si disensiunile, oferind posibilitatea unui spectacol mediatic, preluat pe toate canalele de informatii.

"Sper ca, din cele intamplate pana acum, sa aiba de invatat nu numai cei implicati direct, cele doua partide, cea sibiana si cea clujeana, ci si tertii. Adica, aceia care, in ierarhie sau simpli credinciosi fiind, s-au implicat in felul lor, elegant, in aceasta dezbatere.

Pe de alta parte, sper sa fi invatat si noi un lucru, ca Biserica; si anume, ca nu este cazul sa folosim metode politice, sa nu parlamentarizam Sinodul, sa nu otravim spiritul crestin al comuniunii dintre noi cu metode care ne sunt straine. Pentru ca, daca vom face asa, credibilitatea Bisericii noastre nationale va avea de suferit in mod profund", a precizat teologul clujean.