Evaluarea cladirii fostului Cazino din Parcul Central este realizata in paralel cu evaluarea terenului si a cladirii de pe strada Meziad nr. 4, unde functioneaza Scoala Generala nr. 6. Acest lucru se datoreaza faptului ca Primaria a negociat cu Televiziunea Romana un schimb intre aceste doua imobile.

TVR detine in proprietate fostul Cazino si este dispus sa il cedeze in schimbul cladirii in care functioneaza Scoala nr. 6.

La licitatia pentru expertiza tehnica privind stabilirea valorii reale a acestor cladiri si terenuri s-au inscris firma Darian Rom Suisse (care executa si evaluarea terenului situat pe strada Avram Iancu, numerele 22-28, unde va fi construit un parking in asociere cu IMMO Mangement - n. red.) si persoana fizica autorizata Virgil Vescan.

"Conform caietului de sarcini, evaluarea se va face in 30 de zile, iar cel care o face este Vescan, deoarece a avut cea mai buna oferta financiara", a declarat directorul tehnic al Primariei, Sorin Apostu. Potrivit acestuia, TVR a acceptat deja schimbul de cladiri si terenuri.

Proiect agreat de toti

La finele anului trecut, primarul Emil Boc a lansat ideea realizarii, in Parcul Central, prin reamenajarea si extinderea cladirii fostului Cazino, a unui Centru Cultural al Transilvaniei. Acolo urma sa functioneze Filarmonica Transilvania, dar si sa fie amenajate sali de concerte mai mici si galerii de expozitie.

Dupa ce a respins mai multe solutii, care nu corespundeau cerintelor artistice ale unei sali de concerte pentru filarmonica, conducerea Filarmonicii a acceptat proiectul din Parcul Central. "Este o idee minunata si noi am spus de multa vreme ca acolo e cea mai potrivita locatie pentru Filarmonica.

Este foarte bine ca se doreste realizarea unui Centru Cultural, desi aceasta inseamna neaparat o extindere a cladirii, pentru ca, altfel, nici macar noi nu avem suficient loc acolo", a declarat directorul Filarmonicii Transilvania, Dorina Mangra.

Potrivit acesteia, Filarmonica are nevoie de o sala mare de concerte de 900 de locuri, de o sala pentru concerte mai mici, de sali de repetitii, atat pentru orchestra, cat si pentru cor, dar si spatii pentru birourile administrative. "Sper sa reusim sa ne adunam cu totii intr-un loc, ca asa, imprastiati in mai multe locatii, e foarte greu.

De asemenea, speram ca proiectul sa se realizeze cat mai repede pentru ca in actualul spatiu (Casa de Cultura a Studentilor - n. red.) suntem doar tolerati si avem dificultati atunci cand sala este inchiriata si pentru alte evenimente", a mai spus Mangra.

Pentru demararea proiectului, Boc a obtinut deja, la finele lui 2005, 1 milion de lei de la Guvernul Romaniei, dar alte sume vor fi prinse si in bugetul pe 2006, pe care il voteaza astazi consilierii locali. Lucrarile se vor realiza in colaborare cu Consiliul Judetean, care are in custodie Filarmonica Transilvania.

Sponsorizare pierduta de 1,3 miliarde lei

"Ma abtin sa fac comentarii pe marginea a ceea ce declara Dorina Mangra", a spus purtatoarea de cuvant a Primariei, Raimonda Boian, fata de afirmatiile facute vineri seara de directoarea Filarmonicii, Dorina Mangra, inaintea concertului care a inaugurat cutia acustica, cu privire la cei 1,3 miliarde de lei alocati de Consiliul Local pentru acest proiect, insa care nu au mai ajuns la "beneficiar".

E nevoie de o noua hotarare de Consiliu

Cei 1,3 miliarde de lei vechi oferiti Filarmonicii pentru cutia acustica din Sala Casei de Cultura a Studentilor (CCS), de Primaria Cluj, s-au "pierdut" din cauza faptului ca nu au existat facturile de decontare, dupa cum a explicat Raimonda Boian.

Aceste acte ar fi trebuit sa fie eliberate de Casa de Cultura a Studentilor, insa institutia respectiva nu a fost inclusa, pana la urma, printre beneficiarii proiectului cutiei acustice. "De la Consiliul Local a fost alocata suma de 1,3 miliarde lei pentru CCS in vederea realizarii cutiei acustice.

Deoarece CCS nu a reusit sa incheie o licitatie pentru realizarea cutiei acustice, in final, aceasta s-a facut in alte conditii decat ceea ce puteam noi deconta.

De la bugetul local s-a decontat factura privind proiectarea cutiei acustice. Ca orice alocare, conform legii, daca CCS nu a depus o adresa prin care sa se solicite transferarea sumei nedecontate in anul urmator, suma s-a Ťpierdutť, in sensul ca ea nu mai poate fi decontata decat pe baza unei noi Hotarari de Consiliu Local pentru alocarea banilor", a mentionat Boian.

Primaria a platit doar 90 de milioane de lei vechi pentru documentatia tehnica a proiectului, realizata de Universitatea Tehnica din Cluj.

Marea majoritate a banilor cheltuiti pentru constructia cutiei acustice a fost alocata direct de Consiliul Judetean firmei Tomsa Import-Export SRL, cea care a castigat oferta publica directa facuta de forul judetean si care, in cateva saptamani, a reusit sa inchida scena CCS intr-o cavitate acustica.