Contractul de executie a centurii ocolitoare a orasului Cluj-Napoca pe varianta nord-est a atras patru societati de constructii de drumuri. La licitatia organizata de Primaria Cluj-Napoca au fost depuse patru oferte pana la data limita stabilita de municipalitate la 18 ianuarie.

Pa&Co SRL din Bacau, Ben&Ben SRL, ARL si Nordconforest SRL din Cluj concureaza pentru obtinerea contractului, finantat din bugetul local. Lucrarile se vor derula in perioada 2006-2007. Criteriul de selectie al castigatorului va fi oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic.

Deloc neglijabila este participarea firmei Pa&Co SRL din Bacau, detinuta de controversatul om de afaceri Costel Casuneanu, unul dintre abonatii la contractele Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului atat pe vremea guvernarii PSD, cat si in mandatul Aliantei D.A.

Clujul este inca unul dintre putinele orase mari din tara care nu are o centura ocolitoare. Traficul se desfasoara greoi, iar orasul este plin de masini de mare tonaj care trebuie sa tranziteze Clujul.

Necesitatea unei centuri ocolitoare a fost discutata de autoritati inca din anul 1994, cand AND a avut intalniri pe aceasta tema cu reprezentantii municipiului si ai judetului. Tot in acea perioada s-au inceput demersurile pentru acest obiectiv de interes major.

Proiectul studiului de fezabilitate a fost efectuat de SC Search Corporation SRL, care a intocmit documentatia denumita "Varianta de ocolire a municipiului Cluj Napoca". Proiectul a fost respins intrucat nu raspundea necesitatilor din teren.

In 2006, Primaria Cluj-Napoca a reusit, in sfarsit, sa organizeze o licitatie in vederea atribuirii contractului de executie a unei centuri ocolitoare a orasului pe zona nord-est. Ofertele au fost depuse pana la data de 18 ianuarie, termenul limita impus de primǎrie. Garantia de participare a fost de 100.000 RON.

Desi, potrivit surselor noastre, ofertele au fost deschise deja, nu s-a stabilit inca un castigator, intrucat au ramas sa fie evaluate preturile propuse de participanti. Pe langa cele trei societati clujene – Ben&Ben SRL, ARL si Nordconforest SA, s-a inregistrat si oferta societatii Pa&Co SRL din Bacau.

Pa&Co SRL este controlata de controversatul om de afaceri bacauan Costel Casuneanu, care alaturi de "regele asfaltului" – Dorinel Umbrarescu a beneficiat de contracte banoase cu statul pentru reabilitarea de drumuri in anul 2004. De altfel, Costel Casuneanu, aflat intre primii 30 clasati in Top 300.

Firmele pe care le detine Casuneanu sunt afaceri de familie, iar cifra de afaceri anuala derulata prin societati de constructii, industria lemnului si transporturi este de aproximativ 25 milioane de euro.

Totodata, Casuneanu este cunoscut ca unul din apropiatii lui Traian Basescu, inainte ca liderul PD sa ajunga presedintele Romaniei. O dovada a prieteniei din Casuneanu si PD a fost nominalizarea firmei Pa&Co, fara licitatie, pentru repararea drumurilor din Moldova, distruse de inundatii in vara anului trecut.

Casuneanu are, de altfel, bune relatii si cu fostul partid de guvernamant, fiind unul din sponsorii oficiali ai PSD in timpul campaniei electorale din 2004.

Valoarea contractului pentru lucrarile de executie a centurii ocolitoare a orasului Cluj-Napoca pe varianta nord-est este estimata la peste 30 de milioane de euro, astfel ca lupta pentru adjudecarea acestuia va fi stransa. Vom reveni cu detalii dupa ce primaria va face public numele castigatorului.