Sesizarile Garzii de Mediu Cluj privind gradul foarte mare de poluare provenit din activitatile societatii SC Lacosin SRL Constanta In urma dezmembrarii Intreprinderii de Fibre Artificiale –Cesom SA Dej au fost fara ecou pentru autoritatile locale.

Alaturi de Somes SA, fabrica de fibre artificiale, aflata pe aceeasi platforma industriala, reprezinta un focar de poluare pentru raul Somes. Chiar dezmembrarea Cesom SA este deosebit de periculoasa, asa cum arata un comunicat emis de Garda de Mediu, Intrucat pe stocul societatii au ramas cantitati importante de sulfura de carbon, o substanta toxica si foarte inflamabila.

In perioada 2004-2005, comisarii Garzii de mediu au aplicat societatii Lacosin SRL Constanta, responsabila de dezmembrarea Cesom SA Dej, patru amenzi In valoare totala de 240 milioane de lei vechi pentru nerespectarea unor conditii din autorizatia de mediu, nerealizarea unor masuri dispuse cu ocazia unor controale anterioare precum si pentru lipsa masurilor de supravheghere a unor instalatii pe care le dezmembra.

Totodata, In septembrie 2004 a fost Intocmit un dosar penal pe numele aceleiasi firme, pentru ca a manipulat necorespunzator sulfura de carbon ramasa pe stoc. Procurorii dejeni au considerat ca nu au fost Intrunite elementele infractionale care sa determine acuzarea acestora.

Sulfura de carbon este folosita mai ales pentru fabricarea unor insecticide, dar si pentru cea a fibrelor artificiale. Intoxicatia cu sulfura de carbon are consecinte grave asupra sanatatii, generand boli precum paralizia.

Intreprinderea de Fibre Artificiale (IFA) din Dej, cunoscuta dupa 1990 drept Cesom SA a fost, alaturi de Combinatul de Celuloza si Hartie (CCH), baza economica a orasului In perioada comunismului.

Construita pe platforma industriala din Dej, In imediata vecinatate a fostului CCH, devenit Intre timp Somes SA, IFA a trecut printr-o serie de privatizari al caror rezultat a fost devalizarea si falimentarea fabricii. In prezent, Cesom SA este o rusine a Dejului, iar din fabrica au ramas doar niste ruine, ca dupa un veritabil razboi.

SC Lacosin SRL Constanta, o societate In care, potrivit surselor noastre, sefii se apeleaza In functie de grad, ori maior, ori colonel, a taiat si comercializat utilajele Cesom SA, obtinand profituri considerabile.

Intre timp, Lacosin SRL a transformat Cesom SA In punct de lucru pentru taierea fierului vechi, iar efectele poluarii rezultate de pe urma acestei activitati au fost constatate de Garda de Mediu Cluj. In acest sens, comisarii Garzii de Mediu au sesizat organele de cercetare penala.

In perioada 2004-2005, comisarii Garzii de mediu au aplicat societatii Lacosin SRL patru amenzi In valoare totala de 240 milioane de lei vechi pentru nerespectarea unor conditii din autorizatia de mediu, nerealizarea unor masuri dispuse cu ocazia unor controale anterioare precum si pentru lipsa masurilor de supravheghere a unor instalatii pe care le dezmembra.

Totodata, In septembrie 2004 a fost Intocmit un dosar penal pe numele aceleiasi firme, pentru ca a manipulat necorespunzator sulfura de carbon ramasa pe stoc. Procurorii dejeni au considerat ca nu au fost Intrunite elementele infractionale care sa determine acuzarea acestora. Sulfura de carbon este folosita mai ales pentru fabricarea unor insecticide, dar si pentru cea a fibrelor artificiale.

Intoxicatia cu sulfura de carbon are consecinte grave asupra sanatatii, generand boli precum paralizia. De altfel, la Cesom SA a mai avut loc un incident la fel de semnificativ, cand In anul 2002 un angajat al constantenilor de la Lacosin SRL a murit din cauza unui accident de munca.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Munca, Emil Ungureanu, In varsta de 46 de ani, angajat In functia de manipulator, a cazut de la o Inaltime de aproximativ noua metri, In gol. Emil Ungureanu, casatorit si cu doi copii In Intretinere, trebuia sa arunce, de la etajul II al fabricii, o grinda metalica cu zabrele.

In momentul In care, Impreuna cu un coleg, facea aceasta manevra, Emil Ungureanu a fost acrosat de grinda si a fost tras pe geam o data cu ea. Muncitorul a murit la doua ore de la producerea accidentului, la Spitalul Municipal Dej. Ancheta a fost preluata de ITM Cluj si de Parchetul de pe langa Judecatoria Dej, Insa, si atunci, patronii nu au fost gasiti vinovati.

Din pacate, programul de restructurare a societatilor de stat sub supravegherea FPS, initiat de Guvern In 1994 prin hotararea din 29 iulie a fost un esec total In cazul Cesom SA. In schimb, de pe urma lichidarii societatii au profitat din plin mai multe societati care au taiat fier vechi – preponderent constantenii de la Lacosin SRL.

De altfel, "fierul vechi" era In mare parte otel de calitate superioara, iar comercializarea acestuia a fost o afacere deosebit de profitabila. Lacosin SRL a obtinut In 2004 un profit de 2.991.174.000 lei vechi, la o cifra de afaceri de 135 miliarde de lei. Potrivit informatiilor noastre, Lacosin SRL a taiat mai multe vagoane ale CFR care contineau reziduuri toxice.

Intrucat baza de lucru a Lacosin se afla In vecinatatea caii ferate, afacerea a mers ca pe roate, Insa elementele toxice s-au deverasat In raul Somes. Lacosin SRL a taiat In bucati si Nitramonia Fagaras, o alta fabrica poluatoare, In urma unei licitatii similare cu cea de la Cesom SA. Pe lista societatilor #desfiintate# de Lacosin SRL prin dezmembrare se numara si Fabrica de Zahar din Babadag.

Pe langa Lacosin SRL, In randul castigatorilor de pe urma lichidarii Cesom SA sunt si unii dintre directorii care s-au perindat la sefia fabricii dupa 1990. Potrivit surselor noastre, fostul director Moraru si-a cumparat o casa In apropierea sediului Politiei din Dej chiar dupa lichidarea definitiva a Cesom SA.

In plus, localnicii au putut observa si autoturismul marca Mercedes pe care l-a achizitionat In aceeasi perioda, mai exact In anul 2004. In prezent, ex-directorul deruleaza o afacere pe cont propriu, In care Il are ca asociat chiar pe lichidatorul Cesom SA.

Cotidianul Buna ziua, Ardeal va reveni cu noi anchete privind modul In care s-au capatuit mai multe societati sau persoane responsabile de viitorul activelor uneia dintre cele mai importante fabrici din orasul Dej.