Succesul autoritatilor in cazul judetului Cluj sau esecul in cazul altor judete au facut ca investitorii privati sa fie interesati de infiintarea de parcuri industriale private. In Cluj suprafetele puse la dispozitie prin parcurile industriale administrate de Tetarom au fost deja ocupate integral.

Investitorii straini raman incet fara alternative pentru investitiile greenfield.

Nu mai putin de 40 de hectare au fost achizitionate in Dej de o firma care a infiintat un parc industrial. Ce e de remarcat e ca intreaga suprafata a fost cumparata de o persoana fizica, Adriana Cristea, care a infiintat firma care se va ocupa de administrarea parcului abia ulterior.

Inutil de precizat ca administratorul firmei ARC Parc Industrial SRL este tot Adriana Cristea. Deocamdata firma are un singur client, care va intra pe piata din Romania in cel mult o luna, potrivit lui Cristea. Aceasta, chiar daca pana la aceasta ora terenul parcului industrial nu e viabilizat in totalitate.

Chiar daca e o persoana fizica si a achizitionat terenurile de la alte persoane fizice, Cristea a obtinut fara probleme acordul Consiliului Local. "Le-am dat cu placere", a explicat primarul Ioan Ungur. Arc Parc Industrial SRL a primit si avizul Ministerului Administratiei si Internelor, 027/2005.

Mai merita precizat ca parcul industrial privat din Dej ete singurul din Ardeal administrat de un SRL. Toate celelalte sunt administrate de societati pe actiuni infiintate de administratiile locale.

Potrivit unor documente ale Directiei pentru Zone Asistate si Ajutor de Stat din cadrul MAI nu doar Dejul, ci si Huedin, Aghiresu, Turda si Campia Turzii sunt eligibile pentru a constitui parcuri industriale, chiar daca pana la aceasta data nici administratia locala si nici investitorii privati nu s-au aratat interesati de o astfel de investitie.

Un alt parc industrial privat a fost infiintat in Cluj in comuna Apahida, in apropierea localitatii Sannicoara, de firma Nervia Consulting SRL. Nervia este in negoceri si pentru a concesiona o parcela in parcul industrial din localitatea salajeana Jibou, ca developer pentru un investitor spaniol al carui nume nu a fost divulgat.

Nervbia a achizitionat 17 hectare de teren intre Sannicoara si Apahida si intentioneaza concesionarea altor patru hectare in Jibou. "Deocamdata parcul din Jibou nu e o prioritate", a admis insa directorul Nervia Consulting, Adam Ambrus.

Parcul industrial din Jibou se dovedeste insa o investitie mai putin reusita. Doar patru contracte au fost semnate pana acum de primarie, cinci hectare concesionate firmei Grovinvest SRL, 1,5 hectare concesionate Comat SA si alte 1,2 hectare au fost concesionate pentru firma Comatex SA.

O ultima suprafata concesionata, de 0,2 hectare, face obiectul unui contract cu firma Tehnomodern SRL Zalau. In aceste conditii, pana acum parcul industrial Jibou este ocupat in proportie de mai putin de jumatate. Din totalul de 22 de hectare al terenului au ramas libere 14 hectare, din care trei sunt ocupate de parcari si cladiri administrative.

In zona de nord a Ardealului au fost infiintate patru parcuri industriale, cel din Carei (Satu Mare), Baia Mare (Maramures, trei locatii), Bors (Bihor), Jibou (Salaj), si Cluj Napoca (Cluj, doua parcuri industriale).

In zona de dezvoltare 7 un singur proiect pe infrastructura PHARE a fost finalizat, cel de la Vidraslau (Mures), administrat de SC Parc Industrial Mures SA.

Alte parcuri industriale, de aceasta data private, au fost deschise la sura Mica si selimbar (Sibiu), si in Cugir (Alba, administrator Parcul Industrial Cugir SA) si Sebes (Alba, administrator SC Pisa – Parcul Industrial Sebes Alba SA)