In urma unui control efectuat de o comisie a Prefecturii Cluj au iesit la lumina grave nereguli comise in zona comunei Rasca in urma concesionarii mai multor terenuri cu o valoare de piata extrem de ridicata.

Astfel, oameni de afaceri locali, politicieni, fosti sau actuali sefi de institutii, functionari publici precum si rudele acestora au beneficiat de terenuri, in urma unor licitatii considerate de prefect ilegale.

Precizam faptul ca perioada concesiunii este de 49 de ani, iar pretul platit de castigatorii licitatiei era cel din 2000, mai exact intre 10-30.000 de lei vechi/mp., valoarea actuala fiind de cateva sute de euro/mp., avand in vedere potentialul turistic al zonei. Concluzia prefectului Alin Tise a fost ca toate aceste licitatii efectuate in zona sunt ilegale.

Prefectul Clujului, Alin Tise, a acuzat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, grave nereguli privind concesionarea a unor suprafete de teren pe raza comunei Risca. Prefectul a sustinut ca, in urma controalelor efectuate de o comisie de control constituita la nivelul Prefecturii Cluj s-au constatat mai multe abateri de la legile in vigoare.

Printre persoanele in favoarea carora s-a incalcat, potrivit concluziilor controlului, in mod flagrant legea se afla oameni de afaceri locali, politicieni, fosti sau actuali sefi de institutii, precum si rudele unor functionari publici.

Pe lista neagra a prefectului, Alin Tise figureaza& Ioan Rus (liderul PSD Cluj, fost ministru al Administratiei si Internelor), Ovidiu Turcu (om de afaceri), Horea Ciorcila (om de afaceri), Mihai Costin (directorul Directiei Finantelor Cluj), Gica Ginsca (om de afaceri), Elena Soporan (sotia deputatului PSD Vasile Soporan, fost prefect al Clujului) sau Victor Cherechesiu (fost director al Directiei Silvice Cluj), Alin Spanu samd.

Prefectul Clujului a sustinut ca a fost verificat modul de realizare a lictatiilor din anii 1992, 1995, 20 aprilie 2000, 25 mai 2000, 28 februarie 2002, 16 mai, respectiv 22 mai 2003, in urma mai multor sesizari venite pe adresa Prefecturii.

Astfel s-a constatat ca licitatiile organizate in perioada 2000 – 2005 nu au respectat prevederile legale, au fost incheiate contracte fara a fi stabilita suprafata concesionata, la unele contracte a fost depasita suprafata legala de 250 mp.

Totodata, prefectul a semnalat faptul ca nu a fost respectat termenul legal de autorizare si executare a lucrarilor de 24 de luni, iar la nivelul anului 2005 s-au intocmit notificari catre titularii de contract care aveau ca termen data de 31 iulie 2005 pentru intrarea in legalitate. Desi acest termen nu a fost respectat, contractele respective nu au fost reziliate.

Din insumarea suprafetelor concesionate rezulta o suprafata care depaseste cu mult suprafata stabilita pentru a fi concesionata prin Hotarare de Consiliu Local (HCL nr. 30 din 06.1992). Totodata, in perioda verificata au existat transferuri de parcele fara o baza legala.

Astfel s-a ajuns la situatii in care terenuri situate la marginea padurii si asupra carora unele persoane au dobandit drept de concesiune au fost practic schimbate cu alte terenuri situate la marginea lacului Belis. Totodata, nu s-a respectat Hotararea de Consiliu Local (HCL nr. 35 din 30.11.2002) privind inventarierea domeniului public si privat al comunei.

„Este inadmisibil sa se faca asemenea concesiuni. Nici pana in ziua de azi autorita‘ile nu au putut specifica daca terenurile apartin domeniului public sau privat. In mare parte, licitatiile erau anuntate pentru o anumita zi, iar licitatiile se desfasurau in alte zile, existand posibilitatea favorizarii unor persoane#, a sustinut Tise.

Totodata, prefectul Clujului a sustinut ca la majoritatea licitatiilor nici macar nu s-a intocmit un caiet de sarcini, iar actele care sa dovedeasca faptul ca ar fi existat mai multi ofertanti la o licitatie au disparut. Totodata, aproximativ 80% dintre castigatorii licitatiei nu au demarat, conform legii, constructia pe terenurile concesionate in termen de doi ani.

In aceste conditii, obligatia Consiliului Local Risca era de a anula drepturile de utilizare a terenurilor respective.

Fata de toate aceste nereguli constatate, prefectul a solicitat convocarea unei sedinte deindata a Consiliului Local al comunei, pentru a lua masurile care se impun pentru a reintra in legalitate. In cazul nesolutionarii acestor aspecte, Tise a promis ca se va proceda la sesizarea autorita‘ilor competente, mergandu-se pana la actiunea in instanta.