Abonatii Romtelecom din Cluj si Alba conectati la reteaua wireless a operatorului de telefonie fixa risca sa fie deconectati, ca urmare a unui conflict intre Romtelecom si Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) privind utilizarea frecventelor de operare.

Investitia de 38 de milioane de dolari a Romtelecom risca sa se duca pe apa sambetei.

Un precedent a fost deja constituit in Buzau, in localitatile Zoresti si Ciobanoaia, unde cei 200 de clienti Romtelecom au fost deconectati in 27 februarie.

Decizia vine in urma unei somatii primite de Romtelecom de la Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), si vor ramane deconectati pana cand IGCTI va reveni asupra deciziei.

La intalnirea pentru rezolvarea conflictului, care a avut loc deja marti intre reprezentantii Romtelecom, Connex-Vodafone, Ministerulului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si IGCTI, nu s-a ajuns la nici o concluzie.

Purtatorul de cuvant al Romtelecom, Cristina Popescu, sustine ca deconectarea celor 20.000 de abonati wireless din Alba si Cluj sta intr-o decizie a IGCTI si ca o astfel de decizie este "foarte probabila". "Daca dansii ne vor cere noi deconectari, se vor realiza", a declarat Popescu.

In toate cele trei locatii, Buzau, Alba si Cluj, Romtelecom si Connex-Vodafone opereaza pe aceeasi frecventa, 1973,75 mHz.

"Acum trei ani, cand s-a finalizat investitia in Apuseni, ni s-a promis ca daca se vor acorda licente 3G ni se va permite sa functionam in paralel", a declarat Popescu, care recunoaste insa ca nu exista documente care sa ateste promisiunile facute.

Popescu sustine ca intre Romtelecom si Connex-Vodafone nu exista nici un conflict, insa documentele arata ca Romtelecom a propus un acord pentru utilizarea partajata a frecventei, pe care reprezentantii Connex – Vodafone l-au refuzat.

Mai mult, reprezentantii operatorului de telefonie mobila au somat Romtelecom sa elibereze treptat frecventa pana in 21 februarie. Somatia nu a fost pusa in aplicare de Romtelecom, astfel incat IGCTI a trimis Romtelecom o somatie in 21 februarie in care se cerea incetarea emisiilor din Buzau in maxim 48 de ore.

Valoarea totala a investitiilor Romtelecom in echipalementele wireless se ridica la peste 38 de milioane de dolari.

Directorul regional de marketing al Connex in zona Cluj, Viorel Dima, solicitat pentru emiterea unei pozitii a operatorului in aceasta problema, sustine ca nu este la curent cu inchiderea echipamentelor din Buzau si nici cu eventualitatea unei dispozitii similare in Cluj si Alba.

Connex – Vodafone va amana lansarea serviciilor 3G in Buzau, intre timp Romtelecom s-a angajat sa gaseasca o solutie care sa fie aplicata si in Cluj si Alba, sustin oficialii DGCTI. Romtelecom a primit licenta de emisie pentru zona Alba in 2002 si are amplasate in judet un numar de 27 de statii radio. Alte doua statii au fost amplasate in Cluj.

Am solicitat IGCTI sa precizeze care este operatorul de telefonie mobila ce asigura numerele de telefon mobil de serviciu ale angajatilor IGCTI. Se pare insa ca, pentru aceasta informatie, este nevoie de solicitari oficiale. Pana la inchiderea editiei nu ne-a parvenit nici un raspuns.

Intre timp, cel putin telefonul de serviciu al sefului Directiei de Relatii Publice al IGCTI, Claudia Covaci, functioneaza in reteaua Connex – Vodafone.