Programul "400 sali de sport", initiat de Guvernul PSD in anul 2001 a avut dublul rol de a aduna capital electoral si de a umple conturile unor firme de casa ale fostului partid de guvernamant.

Majoritatea salilor de sport construite din fonduri publice nu si-au gasit o justificare, fiind plasate in sate, in consecinta, slab utilizate din cauza numarului redus de elevi. Insa, cel mai des a fost criticata calitatea lucrarilor.

In judetul Bihor, atat salile de sport, gestionate de Compania Nationala de Investitii (CNI), cat si constructiile ANL au fost o sursa de imbogatire pentru societatile controlate de PSD.

Firma lui Gavrila Ghilea, care detine dubla functie de vicepresedinte al Consiliului Judetean si al PSD Bihor, a prins doua contracte de "executie lucrari la cheie" din programul salilor de sport in perioada mandatului PSD. Din aceasta afacere, SC Constructii Bihor SA a castigat peste 600.000 euro.

In 2005, CNI atribuie societatii lui Ghilea inca un contract de 300.000 euro.

Programul salilor de sport, initiat de Guvernul PSD a adus societatii SC Bihor Constructii SA trei contracte in valoare totala de peste 1 milion de euro. SC Constructii Bihor SA este controlata de Gavrila Ghilea, vicepresedinte PSD si CJ Bihor.

Doua sali de sport executate de firma lui Ghilea au fost receptionate in anul 2004, iar evenimentul a servit campaniei de imagine pe bani publici la care a recurs ex-premierul Adrian Nastase. Salile de sport ale lui Nastase sunt, in majoritate, exemplificari ale modului de-a construi prost pe bani publici.

Directorii celor doua institutii de invatamant dotate cu sali de sport marca SC Constructii Bihor si-au aratat nemultumirile legate de prestatia firmei lui Ghilea. In anul 2005, SC Constructii Bihor SA a mai prins un contract de peste 300.000 de euro pentru a ridica o alta sala de sport in judetul Bihor.

Programul celor 400 de sali de sport initiat de Guvernul PSD s-a dovedit a fi un exercitiu de imagine facut din bani publici pentru Adrian Nastase . Peste 167 de milioane de euro au fost alocati pentru acest proiect populist. Receptia salilor a fost facuta in 2004, asa cum a promis fostul prim ministru pesedist.

Pentru realizarea acestui obiectiv, firmele contractante au facut rabat de la calitate, aspect dezbatut de presa din 2002 pana in prezent. CNI, institutie subordonata Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului a motivat continuarea acestui program criticabil prin presiunile facute de Comunitatea Europeana.

Potrivit conducerii institutiei, exista o directiva a UE care prevede ca in 2007, toate scolile, pentru a putea fi omologate-atestate, vor trebui sa aiba obligatoriu sala de sport, laboratoare, calculatoare etc.

Insa programul a fost deturnat de la scopul principal, acela de a avea institutii de invatamant la standarde europene si a ajuns un pretext pentru imbogatirea unor firme conduse de membri PSD sau simpatizanti/sponsori ai fostului partid de guvernamant.

Programul a fost continuat si dupa schimbarea guvernului, in prezent fiind derulate 19 contracte pentru construirea de sali de sport.

In judetul Bihor, SC Constructii Bihor SA a beneficiat de doua contracte atribuite de CNI. Pachetul majoritar de actiuni la SC Constructii Bihor SA este detinut de Gavrila Ghilea, care are functiile de vicepresedinte al CJ si al PSD Bihor. Firma lui Ghilea a construit pana acum salile de sport pentru Liceul Economic "P.

Cosma" si Colegiul Tehnic "Traian Vuia". Contactat telefonic de redactorii BZA, Ioan Corba, directorul Liceului Economic "P.Cosma" a declarat ca sala de sport construita de SC Constructii Bihor SA poate fi apreciata ca "multumitoare, in comparatie cu alte edificii de acest fel, unde ploua cu galeata".

"Sunt neajunsuri la acoperis, mai patrunde apa, sunt infiltratii mai ales cand este furtuna. Am cerut societatii care a construit sa remedieze aceasta problema. Au mai pus fel de fel de substante. Apoi, trebuiau sa fie tribune, dar nu s-au realizat", a aratat directorul Corba.

Nici la Colegiul Tehnic "Traian Vuia" nu este o situatie mai buna. Directorul institutiei de invatamant, Dorel Saios considera lucrarile "multumitoare", in sensul ca nu ploua in sala de sport. "Initial, sala de sport era prevazuta cu 50 de locuri pentru spectatori, dar nu s-au facut aceste tribune.

Executia mai lasa de dorit. Erau calorifere prea multe dar am mai scos din ele. Am remediat noi unele neajunsuri", a declarat Dorel Saios.

Directorul colegiului s-a aratat nemultumit de faptul ca salile de sport construite in cadrul acestui program sunt prea mici pentru meciurile de handbal, iar acest lucru putea fi remediat daca suprafata acestor constructii era doar cu 2 metri mai mare.

Directorii de scoli din Romania care au beneficiat de acest program au scazut din pretentii, iar faptul ca o sala de sport nu se darama sau nu este inundata complet cand ploua este apreciat drept "multumitor".

In prezent, SC Constructii Bihor SA ridica o a treia sala de sport, in urma castigarii licitatiei organizate de CNI in 2005. Prin contractul 1386 din 6.10.2005, firma lui Ghilea a mai incasat 300.737 de euro pentru a construi o sala de sport in comuna Nojorod din judetul Bihor.

O alta lucrare banoasa contractata de SC Constructii Bihor SA a fost amenajarea sediului Casei Judetene de Pensii Bihor. Lucrarile de "arhitectura, rezistenta, instalatii" prestate de firma lui Ghilea in urma castigarii contractului din 18.12.2002 au costat 733.897 de euro.

In ciuda insistentelor noastre, Gavrila Ghilea nu a fost de gasit. Secretara de la SC Constructii Bihor SA ne-a comunicat ca patronul Ghilea lipseste din Oradea pana saptamana viitoare, iar directorul adjunct se afla pe santier. Gavrila Ghilea a inchis telefonul mobil la fiecare apel al BZA.

Constructorul Ghilea

Gavrila Ghilea este vicepresedinte al PSD Bihor si patronul mai multor firme de constructii „specializate" pe lucrari de anvergura pe bani publici.

In ultimii ani, prin manevre politice, firmele lui Ghilea au „castigat" cele mai grase licitatii pentru executarea unor lucrari publice, ajungand sa inregistreze o cifra de afaceri de peste o suta de miliarde de lei pe an.

Trustul GAZETA a aratat ca SC „Constructii Bihor" a fost, printre altele, si executantul in cazul sediului Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului financiar de Stat Bihor.

Lucrarile de proasta calitate au facut ca la scurt timp dupa receptia cladirii, in constructie sa iasa la iveala tot felul de defecte ascunse cu stangacie, fapt ce a generat un litigiu intre institutie si executant. In ce mod s-a terminat acesta, puteti afla din cele de mai jos.

Gavrila Ghilea nu o duce rau deloc. Altfel nu ar fi detinatorul a nu mai putin de sapte firme de constructii - Concivia, Conor, Constar, Constructii Bihor, Carolina Const, Oviserga Prest si Betomat. SRL-uri foarte productive.

In temeiul contractului de antrepriza numarul 9381/21.10.1991, incheiat intre DGFPCFS Bihor si S.C. Constructii Bihor S.A, firma care este acum a lui Ghilea s-a obligat sa construiasca sediul institutiei din strada Dimitrie Cantemir nr. 2-4, avand trei corpuri.

Odata cu receptia preliminara, care s-a concretizat prin procesul verbal numarul 15048/17.11.1997, s-au constatat o serie de defecte de constructie, care, in opinia finantistilor, „se datoreaza culpei executantului".

Pereti crapati, portiuni de tavan prin care intra apa la fiecare ploaie si alte asemenea „bucurii" au fost observate de angajatii DGFPCFS Bihor la scurt timp dupa receptionarea lucrarilor. Conform clauzelor contractuale, acestea trebuiau remediate in termen de 90 de zile de la incheierea procesului verbal de constatare.

Dar noul patron, care este si vicepresedinte al PSD Bihor si, actualmente, al Consiliului Judetean Bihor, bazandu-se pe relatiile sale politice si nu numai a refuzat sa execute reparatiile la care societatea se obligase prin contract. DGFP Bihor a actionat in instanta societatea lui Ghilea, iar procesul s-a incheiat abia in 2004.

In urma recursului promovat de catre DGFP Bihor, in cursul anului 2004 (dosar nr. 336/C/2003), Curtea de Apel Oradea a respins actiunea DGFP Bihor ca nefondata, prin Decizia nr. 107/C/2003-R.

Asa ca Directia Generala a Finantelor a efectuat pe cont propriu lucrarile de reparatii necesare (remedierea tencuielii exterioare, placaje de travertin, placaje din marmura la treptele exterioare si trotuare de protectie cu o alta societate de constructii – S.C. Constructorul Salard S.R.L). Valoarea lucrarilor a fost de circa 400.000.000 lei.