IGCT a incercat sa isi spele pacatul prin medieri si solutii, fara a ajunge insa la un rezultat * Intre Romtelecom si Connex se poarta acum un adevarat razboi * Cei 21.000 de abonati ai Romtelecom sunt singurii care au cel mai mult de pierdut

Potrivit Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), operatorii de telefonie mobila Connex-Vodafone au castigat prin licitatie licentele pentru serviciile de telefonie mobila de generatia a treia (3G), avand dreptul de a utiliza frecventele radioelectrice in vederea furnizarii de retele si servicii

de comunicatii mobile 3G in banda de frecventa cuprinsa intre 1.900 MHz si 1980 MHz, precum si in frecventele cuprinse intre 2.110 MHz si 2.170 MHz.

Insa, in anul 2004, cand a avut loc licitatia, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), fostul IGCT, nu a mentionat in caietul de sarcini al licitatiei faptul ca Romtelecom detine o licenta provizorie pentru o frecventa din banda castigata de catre Connex-Vodafone.

Cu alte cuvinte, Connex-Vodafone a castigat drept exclusiv de folosire a unei benzi in care insa activa si Romtelecom!

Singurii care au de suferit din aceasta greseala a MCTI si din rezultata suprapunere de banda sunt cei 21.000 de abonati Romtelecom din judetele Buzau, Alba si Cluj.

IGCT se spala pe maini

Pentru a repara din daunele pricinuite de fosta conducere, IGCT a intermediat mai multe intalniri intre cele doua companii, tocmai in ideea prevenirii situatiei actuale, in care 21.000 de abonati din judetele Buzau, Alba si Cluj au de suferit.

In cadrul acestor discutii, IGCTI a propus mai multe solutii. Cea mai viabila dintre ele este modificarea din punct de vedere tehnic a emitatoarelor Romtelecom astfel incat sa iasa din banda detinuta in exclusivitate de Connex-Vodafone sau chiar ajungerea la un acord avantajos intre cele doua parti.

Din pacate insa, discutiile nu au avut nici un rezultat. IGCT se pretinde a fi un garant al aplicarii legii si isi exprima disponibilitatea de a media si consilia toti furnizorii de radiocomunicatii din Romania.

In acest scop, IGCT va impune modificarea din punct de vedere tehnic a emitatoarelor Romtelecom pentru a lasa banda libera proprietarului de drept Connex-Vodafone. Bineinteles, aceasta modificare impune cheltuieli care vor fi suportate de catre Romtelecom si, in final, de abonatii Romtelecom. Cu alte cuvinte, IGCT greseste, mediaza, dar nu plateste!

Fix versus mobil

Proiectul "ALBA", pentru care Romtelecom a primit licenta provizorie in anul 2002, are in componenta 29 statii radio de baza, din care 27 in judetul Alba si alte doua in localitatile Baisoara si Marisel din judetul Cluj.

Potrivit IGCT, Romtelecom era nevoita sa paraseasca frecventa in momemtul acordarii licentei pentru telefoanele 3G, iar fostul IGCT s-a angajat atunci sa medieze un acord intre cei doi operatori pentru partajarea frecventei.

Cum Romtelecom nu s-a retras la momentul potrivit, continuand sa utilizeze frecventa pentru care nu mai avea licenta, IGCT a fost astfel nevoita sa someze operatorul de telefonie fixa Romtelecom, pentru utilizarea ilegala a frecventei in cauza.

Somatia a fost emisa in urma unei reclamatii de perturbare a frecventelor trimise pe adresa IGCT de catre operatorul de telefonie mobila Connex-Vodafone.

IGCT este hotarata sa reglementeze aceasta problema prin orice mijloace, amenintand cu deplasari la fata locului si cu trimiterea unei somatii de incetare a emisiei sau aplicarea de amenzi catre Romtelecom.

Romtelecom acuza

Pe de alta parte insa, compania Romtelecom nu se considera cu nimic vinovata.

Cristina Popescu, reprezentant al Romtelecom, ne-a declarat ca in anul 2002, cu incurajarea Guvernului, compania pe care o reprezinta a investit 38 milioane de euro in tehnologie wireless astfel incat sa asigure accesul la servicii de telecomunicatii pentru 21.000 de clienti din satele aflate in judetele Buzau, Alba si Cluj.

Din nefericire, Guvernul a vandut frecventa pe care opereaza echipamentele instalate de Romtelecom catre alt operator, Connex-Vodafone.

"La momentul efectuarii investitiei, Guvernul a promis Romtelecom ca, atunci cand se vor acorda licentele 3G, se va asigura o intelegere intre Romtelecom si operatorul care va achizitiona respectiva licenta 3G pentru utilizarea partajata a acelui spectru de frecventa.

Schimbarea frecventei de operare pentru echipamentele instalate in satele din cele trei judete ar necesita investitii suplimentare majore, pe langa cele 38 de milioane de euro investite deja de Romtelecom.

Astfel, 200 de abonati din zona au avut deja de suferit, acestia fiind deconectati in 27 februarie 2006, ca urmare a somatiei autoritatilor de a se elibera frecventa din zona respectiva. In momentul de fata, exista pericolul ca peste 20.000 de abonati care folosesc sistemul wireless sa fie deconectati", a precizat Popescu.

IGCTI pentru viitor

IGCTI este o institutie publica ce administreaza spectrul de frecvente radioelectrice, supravegheaza si controleaza activitatile din domeniul comunicatiilor si opereaza la nivel national trei proiecte de Guvernare Electronica la care au acces peste 7.000 de utilizatori, atat persoane fizice, cat si juridice.

Proiectul de Guvernare Electronica a fost initiat pentru a impune transparenta in actul guvernarii si pentru a permite cetatenilor si mediului de afaceri un acces optim si prompt la informatiile publice.

IGCTI are in subordine patru directii teritoriale cu sedii la Bucuresti, Iasi, Timisoara si Cluj, avand functii de monitorizare si control in domeniul comunicatiilor.

Istoria IGCTI incepe in anul 1991, cand se numea "Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor" si gestiona la nivel national spectrul de frecvente radioelectrice si control tehnic in domeniul radiocomunicatiilor.

In anul 1997, institutia a fost reorganizata sub denumirea "Inspectoratul General al Comunicatiilor", fiind coordonata de MCTI , pastrandu-i-se insa atributiile. In anul 2002, institutia si schimbat din nou denumirea in "Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei".

O recunoastere a profesionalismului IGCTI a fost implementarea, in premiera pentru Romania, a sistemul de vot electronic utilizat la referendumul din 2003 pentru revizuirea Constitutiei.

Mai mult, sistemul electronic national, e guvernare a fost folosit si de catre personalul militar si politistii care se aflau in misiuni oficiale in Irak, Afghanistan, Bosnia-Hertegovina sau Kosovo.

Din 2004, sistemul electronic national a intrat in subordinea directa a Guvernului, fiind chiar premiat pentru "cel mai bun continut digital" la sectiunea e-Government, in cadrul Summitului Mondial pentru Societatea Informationala organizat in 2003, la Geneva.

Viitorul suna bine

De la Connex-Vodafone, raspunsul a venit din partea Feliciei Candidatu, reprezentant al relatiilor publice din cadrul companiei de telefonie mobila. "Connex-Vodafone are dreptul de utilizare in exclusivitate, la nivel national, a spectrului 3G alocat prin licenta.

Demersul nostru s-a datorat perturbatiilor generate de echipamentele Romtelecom, instalate in diverse localitati din tara care afecteaza dezvoltarea retelei 3G", a declarat Candidatu.

In ceea ce priveste intrebarile noastre cu privire la o eventuala intelegere intre cele doua companii de telefonie mobila sau daca Connex considera ca IGCTI a fost un mediator obiectiv in medierea situatiei conflictuale, nu am primit nici un raspuns.