Maxim Codarcea, soferul pus de Nicolae Cristea in fruntea sucursalei clujene a Companiei Nationale Loteria Romana a fost director timp de 12 ani. In februarie 2004, sub presiunea dezvaluirilor din ziarele locale, directorul general Nicolae Cristea l-a pensionat pe fostului sau protejat. In locul sau a fost numit, prin concurs, Gheorghe Ciuca.

Pentru ca a refuzat sa execute ordinele sefului de la Bucuresti, Ciuca a fost schimbat din functie dupa mai putin de doi ani.

Nicolae Cristea a trecut peste autoritatea directorului Gheorghe Ciuca, si a cumparat la Cluj, in anul 2005, un sediu care nu si-a dovedit utilitatea timp de doi ani, desi statul a investit 6,8 miliarde de lei pentru cumpararea imobilului. In consecinta, Ciuca a sesizat DNA cu privire la tranzactia imobiliara paguboasa.

Cristea a ripostat, iar in locul lui Gheorghe Ciuca a fost numit Alin Iconaru.

Sucursala clujeana a Loteriei Romane a fost condusa timp de 12 ani de un fost sofer, numit in functia de director de seful companiei, Nicolae Cristea. In urma dezvaluirilor din presa locala privind imbogatirea frauduloasa a lui Maxim Codarcea pe spinarea Loteriei, Cristea l-a "pensionat".

In 2004 Gheorghe Ciuca a fost numit prin concurs, insa din cauza lipsei de supusenie fata de Cristea, directorul sucursalei clujene a fost inlaturat, iar in locul lui a fost instalat Alin Iconaru.

Odata cu numirea lui Iconaru, omul de nadejde al lui Cristea, angajatii au fost redusi la tacere prin contracte de munca oneroase si prin desfiintarea sindicatului.

Conducerea sucursalei Cluj a Loteriei Romane, caracterizata de unii angajati in termeni duri, ca fiind de tipul "pumnului in gura", a fost realizata de Nicolae Cristea.

Fostul director, Gheorghe Ciuca nu a fost agreat, si, cu toate ca a castigat concursul pentru aceasta functie in anul 2004, a fost supus presiunilor de la Bucuresti, iar pana la urma a plecat. Alin Iconar, actualul director care a iesit pe locul doi la concursul din 2004, a lucrat in prelalbil la societatea de asigurari Sara Mercur.

Potrivit surselor noastre, in urma numirii lui Iconar in functia de director prin decizia Consiliului de Administratie, organizarea concursurilor la nivel local a fost sistata. Astfel, posturile de contabil-sef, director administrativ etc. au fost ocupate de "oameni de incredere".

Planificarea, potrivit careia se fac salarizarile vanzatorilor, este in atributia contabilului-sef. Angajatii Loteriei Romane sunt in proportie de 90% vanzatori.

Bilantul contabil al societatii din anul 2004, afisat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice arata un profit net de 1.638 de miliarde de lei, aproximativ 55 milioane de euro.

Daca la nivelul conducerii Loteriei, situatia angajatilor este cat se poate de buna, financiar vorbind, vanzatorii angajati de una dintre cele mai profitabile companii nationale castiga abia un salariu minim pe economie.

Asta in conditiile in care trebuie sa si garanteze cu bani pe perioada angajarii, avand in vedere faptul ca zilnic le trec prin mana sume importante. Potrivit unei plangeri ajunse in posesia redactiei noastre, conducerea Loteriei clujene isi sanctioneaza vanzatorii pentru ca nu si-ar indeplini planul.

Mai exact, ca nu ar vinde suficiente lozuri sau produse lansate de Loterie pe piata. Fiecare angajat al societatii trebuie sa garanteze cu bani (100 de milioane de lei vechi) pentru perioada contractului de munca, insa din cauza salariilor foarte mici, Loteria nu mai poate retine lunar o cota parte in acest sens.

Din acest motiv, unii salariati sunt nevoiti sa garanteze cu imobile sau alte bunuri de valoare pe care le detin, iar toate acestea pentru un venit minimal.

Potrivit informatiilor obtinute de redactorii nostri, unii dintre "oamenii de incredere" ai lui Cristea, care ocupa functii superioare bine platite la sucursala clujeana si-au completat studiile dupa ce au fost numiti.

Totodata, persoane cu pregatire superioara lucreaza ca gestionari la agentiile clujene, pentru simplul motiv ca nu au acces la functiile deja ocupate pe "relatii".

Sucursala Mures a fost desfiintata, iar agentiile au fost subordonate Clujului pe motive de siguranta, intrucat conducerea nu mai prezenta incredere sefului Cristea din Bucuresti. Personalul din Mures a fost sfatuit sa se mute la Cluj daca vrea sa mai lucreze pentru Loterie.

Directorul Iconaru beneficiaza de un salariu de 80 de milioane de lei vechi, iar ceilalti angajati cu functii de conducere – director administrativ, contabil-sef, sef personal, au, de asemenea, salarii foarte bune.

Cu exceptia veteranei sefe de personal, care a dat concurs la Bucuresti, unde se pare ca are relatii bune cu Cristea, nici unul din cei mentionati nu a fost numit in urma unei examinari din punct de vedere profesional. Tacerea angajatilor de rand a fost asigurata prin directorul de resurse umane, Gheorghe Stan.

Surse avizate sustin ca prin contractul individual de munca angajatii au obligatia de a pastra confidentialitatea in privinta activitatii din cadrul Loteriei.

Mai mult, se stipuleaza ca acest aspect trebuie respectat pentru a nu aduce prejudicii morale Companiei Nationale Loteria Romana SA prin actiunile pe care le desfasoara in calitate de salariati, cat si prin comportamentul si atitudinea fata de participanti sau alte persoane fizice sau juridice atat in timpul serviciului cat si in afara programului de lucru. Aceste clauze contractuale sunt cuprinse in punctele a,b,c,d, pe care angajatii sunt obligati sa le respecte si dupa incheierea contractului de munca, timp de cinci ani. In caz de nerespectare angajatul este amenintat ca va raspunde disciplinar, material sau pena.

Pana in prezent Loteria a castigat aproape toate procesele civile pe litigii de munca (judecatorii sunt bugetari, iar loteria este un contribuabil important). Potrivit surselor noastre, in cazul in care angajatii au castigat vreun proces sentinta nu a fost respectata de conducerea Loteriei.

"In aceasta situatie solutia legala a Loteriei este o reorganizare, prin care se desfiinteaza postul. si astfel totul este indeplinit in lumina legalitatii", a declarat pentru BZA, sub protectia anonimatului, un angajat al sucursalei clujene.

Pentru a se diminua puterea majoritatii din cadrul Loteriei, reprezentata de vanzatori, a fost desfiintat sindicatul. Prin aceasta manevra, angajatii de rand nu au acces la Contractul Colectiv de Munca, la Regulamentul de Ordine Interioara sau alte norme pentru a-si cunoaste drepturile.

Astfel, vanzatorii cu trei milioane de lei salariu sunt tinuti in ceata prin inspectorii de resurse umane din cadrul agentiilor zonale, subordonati fideli ai lui Gheorghe Stan.

Drept dovada a faptului ca secretomania a pus stapanire pe Loterie, atat la nivel national cat si la nivel local, este faptul ca nimeni din conducerea sucursalei clujene nu a fost de gasit pana la inchiderea editiei.